Затвори Премести

Статии и есета: .:МЕВЛАНА ДЖЕЛЛАЛЕДИН РУМИ:.

Публикувано от svetulka - 18 12 2004 в 16:44 BG


***
Заглушен от гласа на желанието
ти не подозираш, че Възлюбеният
живее в недрата на сърцето ти.
Притихни,
и ще чуеш гласа Му
в тишината.
На 17 декември 1273 в Коня, днешна Турция, умира великият мистик и поет Мевлана Джеллаледин Руми. Както той самият казва - това е денят на неговата Божествена Сватба с Възлюбения. Предлагам ви в превод от английски кратко описание на живота му.

Тринайсети век e – Изтокът е разтърсван от безредици. Персийската империя е в хаос и разделение и сред управляващите класи цари корупция. Могулските армии на Чингиз Хан се придвижват на запад, завладявайки страна след страна. Хората живеят в страх и неверие, загубили вяра в политическите и религиозните лидери. Персийците скоро ще станат свидетели на едно от най-жестоките кланета в историята извършено от могулските нашественици.
Мевлана Джеллаледин Руми се ражда на 30 септември 1207, в далечен източен край на Персийската империя в град Бакх, намиращ се в сегашен Афганистан. Баща му, Баха-е Валад, е уважаван религиозен водач с много последователи. Потомък на дълга линия от теолози, учители, учени и ислямски юристи, в един момент той изпада в немилост спрямо бруталния местен владетел. Страхувайки се от напредващата могулска инвазия, бащата на Мевлана събира семейството и последователите си и напуска родината си. След години странствания във времена на войни и разрушения те пристигат в Коня, провинция Рум в Турция. Коня – кипяща смесица на най-различни култури, религии и националности, е също и важен научен, литературен и образователен център. Младият Мевлана израства в атмосфера на любов, стабилност и културни богатства. Междувременно турският владетел на провинцията предлага на Баха-е Валад да създаде своя собствена школа и така семейството се установява за постоянно в Коня. Години по-късно, след смъртта на Баха-е Валад, младият учен Руми поема учителската позиция в същата тази школа, не само продължавайки да води учениците на баща си, но привличайки и хиляди нови такива благодарение на собствената си слава.
През 1244 Руми, вече 36 годишен и установен учен и религиозен лидер, среща Шамс Табризи - тогава около шейсетгодишен , и тази среща разтърсва из основи живота му. Никой не знае откъде идва Шамс, видът му е дрипав и опърпан, а маниерите му са груби и резки. Дервиш или скитащ мистик - Шамс е напреднал суфи, поел по духовният път на Любовта. Руми разпознава в Шамс велик майстор и му става предан още от първата им среща. Срещата на тези двама мъже е като срещата на две големи и пълноводни реки. Високо развити духовно, всеки от тях разпознава в другия довереника, който е бил търсил. Шамс, търсейки цял живот някой, който би могъл да го разбере и да приеме знанието му, най-сетне открива такъв в лицето на Руми. Двамата прекарват часове откъснати от другите, уединени в медитация и разговори. Шамс поощрява Руми да се откаже от преподаването, от любимите книги, ученици и последователи. Вместо това той го отвежда на пътя на Любовта към Бога – чрез приникновени видения, музика, танци, и не на последно място – чрез поезия. Ставащото кара хората да изпадат в недоумение, и ревност и неодобрение избуяват помежду последователите на Руми. Те виждат в Шамс просто един мърляв старец, незаслужаващ компанията на техния майстор, и който най-вече е виновен за появилата се дистанция между него и тях. В края на краищата дребнавото им и злобно поведение не оставя друг избор на Шамс освен сам да се оттегли, не оставяйки никакъв знак или следа на обожавания си приятел.
Научавайки новините, Руми се оттегля в дълбоко уединение и отказва да се вижда с когото и да било. Болката от раздялата с неговия многообичан приятел го провокира да започне да изразява копнежите и страданието си в рими за пръв път досега. Последователите на Мевлана вдигат ръце и признават, че е по-добре Шамс да се върне обратно, отколкото никога повече да не видят учителя си. След месеци търсене, Руми получава писмо от Шамс, който тогава се намира в Дамаск. Руми изпраща най-големия си син – Султан Валад и група последователи да убедят Шамс да се завърне в Коня. В момента в който зърва лицето на Шамс отново, Руми си връща предишното присъствие на духа. Те подновяват отношенията си и се потапят в музика и сема, вид танц със завъртане. За известно време Шамс и Руми са недосегаеми за ревнивите очи на последователите. Руми дори успява да убеди Шамс да се ожени за едно младо момиче на име Кимиа, което е член на домакинството му. Шамс наистина е влюбен в Кимиа, но не е писано на тази женитба да се случи. Само година по-късно Кимиа умира поради тежко заболяване. Сразен от скръб , все така неприемащ поведението на хората около Руми, Шамс изчезва отново – този път завинаги.
Има различни версии за това какво се е случило със Шамс. Някои казват, че следовниците на Руми, поддържани от по-младия му син Аллаедин, убиват Шамс и хвърлят тялото му в изоставен кладенец. Други казват, че Шамс осъзнал, че времето му да тръгне отново е настъпило, и че оставането му не би било от значение за вече напредналия в духовното си израстване Руми. Истината е, че Шамс се появява в живота на Руми в точния момент и превръща един образован, интелигентен религиозен лидер в просветлено същество. Той сияе в живота на Руми като слънце, и изчезва от него точно така внезапно, както и се появява.
Руми и Шамс прекарват около две години заедно, и след тях Руми се превръща във великия мистичен поет, който всички ние днес познаваме. Лириката, изливаща се от дълбините на сърцето му, е за прослава на Шамс, на Висшата Истина и Любовта. Агонията на раздялата с любимия приятел е сразяваща, както е видно от строфите му. Както и да е, най-накрая Руми осъзнава, че Приятелят, за който той така копнее, е неговата собствена вътрешна същност, и че Шамс просто я е отразявал кристално ясно. Той се превръща в слънцето, което дава топлина и трансформира сърцата, привлича хора от всички социални прослойки, класи и религии. Погребението му през 1273 привлича хиляди поклонници – мюсюлмани, християни, евреи, гърци, араби, персийци и турци. Руми нарича смъртта Сватба с Вечността, и думите му достигат до нас през седемте века :

” Не жали по мен...Не казвай че си тъжен...
Смъртта ми може да изглежда залез...
Но всъщност тя е изгрев...”

Това което ни е останало днес от Пътуването на Руми, от борбата му и от Пристигането му, са колосалните обеми на цяло учение, написано в рими: Диван-е-Кабир и Маснави. Рубайят – състоящ се от 1659 четиристишия, е по-малко познат на запад. Много от четиристишията носят мелодия в себе си и по тях се пеят песни на суфи събиранията и сема церемониите. Никой не може да ги отнесе прецизно към някакъв точен период от живота на Руми. Някои са писани, докато Шамс все още е бил с него, други – след изчезването му. Като кристали, те искрят с цветовете на дъгата и съдържат в себе си цели светове, омайващи с мистерията си.Прозрачни и чисти, отварят врати към чудесата на вътрешния свят и на копнежа по Онова. С изящната персийска калиграфия, думите на Руми са като написани върху вода, танцуващи и прегръщащи душите ни. Те са нежният шепот и прегръдката на двама влюбени сред тълпата. Позволете им да ви погалят и да навлязат в сърцето ви, и ще ви отведат на места, където Душата е у Дома си.


 

Оценка за Статия

Средна Оценка: 4.94
Гласа: 59


Моля, използвайте допълнението и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб


Запази


Коментарите са на публикуващият ги. Ние не сме отговорни за тяхното съдържание.

Re: .:МЕВЛАНА ДЖЕЛЛАЛЕДИН РУМИ:. (Оценка: 1)
от Mlekarkata ([email protected]) в 21 12 2004 в 14:09 BG
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение | Дневник)
"Аз съм прашинка на слънчева светлина,аз съм кръглото слънце"-тези думи,толкова мили и чувствени може да ги напише човек нежен с душа изпълне"Аз съм прашинка на слънчева светлина,аз съм кръглото слънце"-тези думи,толкова мили и чувствени може да ги напише човек нежен с душа изпълнена с обич към някои или нещо,човек разбрал тайните на живота и усетил прилив на нещо красиво в себе си!Толкова искренност блика от стиховете му,толкова душа е вложил в тях,като че ги е посветил на някои,някои които много уважава,цени и обича!Не знам много неща за неговата душевност но ако съдя по това което прочетох той е романтик изцяло отдаден на това което вършо-в случая писането на толкова нейни слова!
Искам да благодаря на светулчицата и на дончев,че ни предоставиха възможноста да се докоснем до това изкуство!
на с обич към някои или нещо,човек разбрал тайните на живота и усетил прилив на нещо красиво в себе си!Толкова искренност блика от стиховете му,толкова душа е вложил в тях,като че ги е посветил на някои,някои които много уважава,цени и обича!Не знам много неща за неговата душевност но ако съдя по това което прочетох той е романтик изцяло отдаден на това което вършо-в случая писането на толкова нейни слова!
Искам да благодаря на светулчицата и на дончев,че ни предоставиха възможноста да се докоснем до това изкуство!


[ Отговорете на Това ]


Re: .:МЕВЛАНА ДЖЕЛЛАЛЕДИН РУМИ:. (Оценка: 1)
от elan в 19 12 2004 в 02:56 BG
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение | Дневник) http://elan.truden.com
Благодаря ти светулке :) Чакам с нетърпение да ни подариш и превод на негови стихове :)


[ Отговорете на Това ]


ето (Оценка: 1)
от donchev в 19 12 2004 в 04:40 BG
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
Ела, ела,
ела който и да си,
дали неверник,
или на огъня се кланяш,
или езичник,
дори и да си престъпил
своите обети
стотици пъти.

Нашата врата
не е
вратата
на отчаянието.
Ела такъв,
Какъвто си.Кажи: аз съм ти
Аз съм прашинка
на слънчева светлина,
аз съм кръглото слънце.
На прашинките аз казвам:
Останете.
На слънцето:
Продължавай да се движиш.
Аз съм утринна мъгла
и диханието на вечерта.
Аз съм вятъра
във върховете на горичка
и вълна,
разбиваща се в скалата.
Мачта, рул, кормчия и кил;
аз съм и кораловият риф,
в който се разбиват.
Аз съм дърво
с дресиран папагал
в клоните си.
Тишина, мисъл и глас.
Музикалният ефир,
идващ от флейта;
искра от камък,
блясък на метал.
Свещ и молец, лудеещ около нея.
Роза и славей,
изгубен в аромата й.
Аз съм всички същества,
въртяща се галактика,
еволюиращият интелект,
издигането и падането.
Това което е, и това което не е.
Ти, който познаваш Джелаледин,
Ти, един във всичко,
кажи кой съм аз;
кажи: аз съм ти.Къща за голите
Късно е и вали,
приятели мои,
да вървим у дома.
Нека напуснем руините,
които като бухали
ние обитаваме.
Въпреки че тези руси хубавици
приканват,
нека вървим у дома.
Всички причини дошли от
разумния, унилия и тъжния
не ще помрачат
сърцата ни сега.
Нито пък цялата тази
илюзорна любовна игра,
тези въображаеми небеса,
могат да ни задържат.
Някои виждат зърното,
но не и реколтата.
Не питай прекалено много
„как” и „защо” –
остави зверовете да пасат.
Ела у дома
на истински празник
и музика.
Шамс е направил къща
за чистите и голите.


[ Отговорете на Това ]

  • Re: ето от elan в 19 12 2004 в 17:06 BG
  • Re: ето от Неизвестен в 03 10 2006 в 14:36 BG

Re: .:МЕВЛАНА ДЖЕЛЛАЛЕДИН РУМИ:. (Оценка: 0)
от Paula в 30 07 2011 в 20:41 BG
(Информация за Потребител | Изпращане на Съобщение)
В книгата "Любов" на Елиф Шафак се разказва за срещата на Руми със Шамс от Тебриз - препоръчвам Ви да я прочетете :)


[ Отговорете на Това ]