| Автор |
Съобщение |
franCHeska

Регистрирация: Aug 25, 2008
Местожителство: България
|
Пуснато на:
22 09 2008 10:03 Заглавие: Какво ще направиш за България |
  |
Днес чух по радиото, че само 7% от българите са готови да се жертват за родината си. Много зле се почуствах..... Мисля, че вече е време - не да се пренасяме в жертва във всички ежедневни битки, които водим в България, иска ми се да действаме. А знаем ли от какво има нужда родината ни? Желая ви хубав празник на Независимостта!!!!!Сигурна съм, че много от вас са истински душевно независими, да го предадем и на тези след нас!!! |
_________________ Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно!!! Прави добро, предай нататък!!! |
|
 |
 |
Truden
----------

Регистрирация: Aug 01, 2003
Местожителство: Johannesburg
|
Пуснато на:
22 09 2008 15:03 Заглавие: |
  |
Как да се жертват за родината си?
"Жертва за родината" ми звучи доста разтегливо.
Американските войници в Ирак също се "жертват" за родината си, но не биха го направили без пари.
Друг е въпросът, ако наистина родината трябва да се защити с цената на нашата жертва.
Тогава и онези, които никога не са си помисляли, че могат да се жертват за нещо, ще се учудят на готовността си да умрат за родината.
Иначе във всекидневния живот е глупаво да се говори за жертва към родината.
Можем да говорим за отговорност към родината, за личен принос, личен пример, за лишаване от определени привилегии или удобства в полза на родината, която е в нужда. |
_________________ .: От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте :.
From everything that I wrote, and I didn't write, the most important is That which you couldn't understand. |
|
   |
 |
franCHeska

|
Пуснато на:
23 09 2008 05:17 Заглавие: |
  |
Разбира се в преносен смисъл е думата "жертва за .." и не ми се иска да се задълбочаваме в тази посока - война, защита..... Иска ми се чрез дискусия да изброим няколко неща от които има нужда България днес ( нека всеки които знае да каже ) и да се обединим около нещо, което е по силите ни да го направим. |
_________________ Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно!!! Прави добро, предай нататък!!! |
|
 |
 |
Truden
----------

|
Пуснато на:
23 09 2008 14:06 Заглавие: |
  |
| franCHeska написа: |
| Иска ми се чрез дискусия да изброим няколко неща от които има нужда България днес............. |
Ми хайде де, почвай да изброяваш.
И кажи какво ти ще жертваш за родината си.
Пък останалите може и да се подхванат за теб. |
_________________ .: От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте :.
From everything that I wrote, and I didn't write, the most important is That which you couldn't understand. |
|
   |
 |
Ivaylo

Регистрирация: Nov 21, 2003
Местожителство: Холандия
|
Пуснато на:
23 09 2008 15:09 Заглавие: |
  |
То жертване за родината обикновено значи жертване за нечии икономически интереси  . Особено в новата история. |
|
|
    |
 |
franCHeska

|
Пуснато на:
23 09 2008 19:50 Заглавие: |
  |
Добреееее. Може всеки да научи някой "по-млад" колега на някоя тънкост в работата си, поне по една на седмица, а и да се вслушваме в младите те имат свежи идеи / мисля, че няма достатъчно приемственост между поколенията в екипите, които работим /....... Да се научим да разпознаваме цветните Личности и да не ги смачкваме, а да ги популяризираме - може да започнем в този сайт.... Аз харесвам да се заемам с трудни каузи..... работих с лишени от свобода.... |
|
 |
 |
Truden
----------

|
Пуснато на:
24 09 2008 00:29 Заглавие: |
  |
Хе-хе
Ей сега ще ти дам една "трудна кауза".
Току що направих раздела-речник за чужди думи в Българския език и трябва да го напълня.
(Въведена е само една дума - парола)
Elan мисля, че вече е събрала в лист записаните при нас чуждици. Поискай й списъка и почвай да го допълваш.
Като стигнеш до сто думички ми се обади и аз ще ги въведа в речника.
После продължаваш със следващите сто
Ако ти харесва, можеш да се заемеш.
Жертваш малко от личното си време за Българския език.
Добра жертва за Българското, а? |
|
   |
 |
franCHeska

|
Пуснато на:
24 09 2008 19:27 Заглавие: |
  |
Разбрах идеята за речника, а ще влиза ли вече заместването на думите в сайта?........ Думата парола все още стои на входа за регистрация на сайта.... |
|
 |
 |
Truden
----------

|
Пуснато на:
25 09 2008 00:51 Заглавие: |
  |
Ще "влезе в сила" и при нас, ама понеже се ползва най-вече моята сила, за да се оправят нещата в Truden Web Site, ще ми трябва време, че всичко на веднъж не става. |
|
   |
 |
franCHeska

|
Пуснато на:
26 09 2008 18:22 Заглавие: |
  |
Аз съм практик и не виждам практическото приложение на речника. Незнам дали е необходимо да се заместват всякакви компютърни думи web връзки, профил, форум, web шах и ...... това си е жаргон и е разбираем за тези които работят с него, ако го заместим с най-подходящо преведените български думи ще стане нов жаргон който само посветените ще ползват.
Ако идеята е за максимално чист български език, си представям нещо стерилно, което днешния човек няма да използва, защото действаме по най-малкото съпротивление (за съжаление или не). Езикът ли трябва да следва хората или хората трябва да следват езика?
Мисля, че все пак езика е нужен да се разбираме. |
|
 |
 |
vall

Регистрирация: Aug 03, 2004
Местожителство: София
|
Пуснато на:
26 09 2008 18:26 Заглавие: |
  |
Ха тази идея ми харесва много, ако вместо "парола" е "тайна дума", много е и естествено и неестествено, но определено ми харесва. Обаче когато се превежда на английски как ще се изписва Password или secret word  . Май наистина ако се заместят чуждиците, ще стане по- наразбираемо за незапознатите. |
_________________ Който не иска, когато може, няма да може, когато иска. |
|
 |
 |
Truden
----------

|
Пуснато на:
26 09 2008 21:26 Заглавие: |
  |
| vall написа: |
Ха тази идея ми харесва много, ако вместо "парола" е "тайна дума", много е и естествено и неестествено, но определено ми харесва. Обаче когато се превежда на английски как ще се изписва Password или secret word . Май наистина ако се заместят чуждиците, ще стане по- наразбираемо за незапознатите. |
Ми на Английски се превежда с английската дума "password", Вале.
Нали не превеждаме на Български "mother in law" като "майка в закона", а го превеждаме с хубавите Български думи "тъща" или "свекърва"  |
|
   |
 |
|
|
|
Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|