Ако търсиш медицинската страна на отговора, бих те посъветвал да се обърнеш към специалист по медицина.
Моят отговор е малко по-различен.
Човек (мъжът и жената) минава през два периода на съзряване, или ако трябва да съм по-точен, бих ги нарекъл периоди, в които човек придобива готовността да извърви два пътя в своето развитие.
Първият период на съзряване е юношеският пубертет, когато човек придобива способностите, нужни му в материалния живот.
Тялото се променя и узрява за репродуктивност, а психиката за борба в материалния живот.
Вторият период на съзряване е така наречената "критическа възраст", която при жената е белязана с менопаузата.
Тялото на жената, усетило слабостта си да "произведе" качествено продължение на живот, се "отказва" от това си задължение.
Не мога да опиша химическите процеси в тази връзка, които влияят и на психическото равновесие на жената в този период.
Не бих ползвал думичката "необходимо" по отношение на тези "бури".
По-скоро това е
ефект на съзряването и на химически процеси в женското тяло.
При мъжете това съзряване минава по-леко от физиологична гледна точка, но но пък е много видимо в психическите промени.
При всички е различно, но общо взето всички оглупяват в този период
Та, ВТОРИЯТ ПЕРИОД на СЪЗРЯВАНЕ дава готовността на човек да се обърне към духовния живот.
Да се обърне към себе си, близките си, ценностите в живота и неговото осмисляне.
Забележи, че казвам
дава готовност.
Човек е готов да се обърне в другата посока, но не е задължително да го направи.
По-голям процент от хората продължават по инерцията на материалното.
Разбира се, мнозина започват да мислят за духовното много преди да минат през втория период на съзряване, но интересът към духовното не е гаранция за зрялост и готовност, въпреки, че има и изключения.
---
Малко в страни от въпроса ми се иска да кажа, че жената е белязана с емоционален тип мислене и точно поради това, и за да култивира рационално мислене, й е дадено да бъде емоционално нестабилна по време на менструалните цикли.
Това се месечните периоди, в които жената би могла да култивира емоционална дисциплина.
Как трябва да мисли една жена в менструален цикъл:
"Чувствам емоционален срив, защото съм в менструален цикъл. Ако овладея емоциите си, мога да владея света много по-добре. Защото и без друго го владея..."