| Автор |
Съобщение |
Botzo

Регистрирация: Feb 03, 2006
Местожителство: Нова Франция
|
Пуснато на:
03 10 2008 04:23 Заглавие: Дания – един национален позор |
  |
|
 |
Truden
----------

Регистрирация: Aug 01, 2003
Местожителство: Johannesburg
|
Пуснато на:
03 10 2008 09:09 Заглавие: |
  |
Европейци... |
_________________ .: От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте :.
From everything that I wrote, and I didn't write, the most important is That which you couldn't understand. |
|
   |
 |
Ivaylo

Регистрирация: Nov 21, 2003
Местожителство: Холандия
|
Пуснато на:
03 10 2008 10:24 Заглавие: |
  |
Не че съм защитник на Дания, но Фарьорските острови са автономна провинция. |
|
|
    |
 |
Vasko

Регистрирация: Aug 08, 2003
Местожителство: София, България
|
Пуснато на:
04 10 2008 21:54 Заглавие: |
  |
Винаги съм смятал, че в основата на душевността си западняците са варвари. |
|
|
 |
 |
Botzo

Регистрирация: Feb 03, 2006
Местожителство: Нова Франция
|
Пуснато на:
05 10 2008 14:19 Заглавие: |
  |
Ако прочетем Wikipedia, ще видим че този спорт (или обичаи) датира още от 1709 г. (ако не и от преди това).
А жителите там намират действията си за напълно нормални:
http://en.wikipedia.org/wiki/Whaling_in_the_Faroe_Islands
А на този адрес:
http://www.um.dk/um_files/Denmark/kids/denmarkKids141.htm
... може да прочетете следното:
| Цитат: |
| "The Faroese are also known for their taking of pilot whales. Each year, about 1000 of the 2-5 meters long toothed whales are caught. Driving the whales up to the beach and killing them with knives looks quite violent, and many people who are not used to think about where the meat they eat actually comes from tend to criticize the pilot whale hunt. But the Faroese people don't accept that what they do is wrong. They explain that it's an old tradition of a people who has always had to rely upon the resources from the sea, it is an important food supply, the whales are killed in a way that inflicts as little suffering as possible, and the pilot whale is not an endangered species. According to scientific surveys there are about 800.000 pilot whales in the north-east Atlantic region, which means that the Faroese hunt is sustainable and does not harm the stock." |
|
 |
Truden
----------

|
Пуснато на:
05 10 2008 18:14 Заглавие: |
  |
О, значи щом този вид китове не са застрашени от изчезване, можем да почнем да ги застрашаваме и да отпускаме хищническите си инстинкти, върху животни, които нямат нашата жестокост.
Не мога да свикна с човешката тъпотия и лицемерие.
Ако хора се избиват с такава жестокост, веднага ще изпратят помирителна армия, но когато се избиват интелигентни животни, човешката интелигентност и ценности не струват пукната пара. |
_________________ .: От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте :.
From everything that I wrote, and I didn't write, the most important is That which you couldn't understand. |
|
   |
 |
planinara

Регистрирация: Dec 03, 2004
Местожителство: Мадрид
|
Пуснато на:
05 10 2008 20:20 Заглавие: |
  |
Дания – един национален позор?
Боцо, това заглавие ти ли го измисли?
Не мога да разбера, какво им е позорното на тези хора и на цялата им нация??
Предполагам, че след като ги убият ги ядат.
Тебе какво те смущава, акта на самото убийство ли?
Или ти харесва собствената ти реакция при вида на тези снимки? Вижте как убиват животинките, хич не ги е срам, нямат капка състрадание, дори и нокът от което аз чувствам!
Нормални, добре направени снимки, какво има толкова. Всеки ден се убиват милиони животни и се ядат.
В Испания всекидневно се убиват ритуално бикове, като цялата церемония трае час и нещо. И на тези "спортни мероприятия" ходят видни личности, манекенки, които да се харесат на тореадорите, политически личности, които да се покажат на хората. Фермери, таксиметрови шофьори, строители и спортисти и изобщо всякакъв тип хора, на които им харесва усещането за надмощие. Ето този бик умира, а аз чувствам живота в себе си. Живота ми е толкова тъп, че при вида на каквато и да е загуба на живот мога да се усетя жив.
Такива "спектакли" се предават пряко по испанската национална телевизия и се коментират от коментатори. Как бил се завъртял тореадора, как бика го бил погледнал, как сега щял да го промуши, дали щял да успее...
Но най-истинкото изживяване, честно говоря, е когато тореадора бива намушкан от бика. Тогава публиката извиква едно мощно "ах" на състрадание, но същевременно изпада в екстаз и гледа да не пропусне нещо. Желанието \и за това е отишла\ е да види смърт, колкото по-ценна, толкова по-добре. Няма друга причина, тези хора да се намират на подобно място.
Няма какво да се възмущаваш Боцо на такива картини и най-естествената причина за това е пилето, което се намира в хладилника ти. |
_________________ с каквато мярка мерите ще ти се отмери и ще ти се прибави
con la medida que medis, os mediran otros, y sera aсadido a vosotros los que ois
--------------
Евангелие на Марко |
|
   |
 |
Truden
----------

|
Пуснато на:
05 10 2008 21:13 Заглавие: |
  |
Жоро, има разлика да "произвеждаш" месо и да отнемаш живот на свободно същество.
Още по-неоправдано е да убиваш същество, за което е доказано, че има интелигентност близка до човешката.
Ми да убиеш делфин или кит, за да се нахраниш, е като да убиеш човек, за да го сготвиш.
Освен това човеците са много повече...
Пилето в хладилника е имало живот поради нуждите на човека.
Той го е излюпил, той го е отгледал и живота му е определен с дължината на дните необходими, за да даде най-качествено месо.
Така е с всичката отглеждана стока.
Нарича се производство.
Очевидно тези китове не са били ПРОИЗВЕДЕНИ. |
|
   |
 |
planinara

|
Пуснато на:
06 10 2008 18:20 Заглавие: |
  |
Не намирам разлика в една кравка, която си пасе трева на кабата и гордия независим кит, който пори водите на северния \почти\ледовит океан, от гледна точка на живота.
И ми изглежда някаква форма на лицемерие да се ужасяваш от смъртта на един кит, а да си слагаш плът в стомаха си от друг негов събрат по живот.
Джон от Харвадския университет има ли право повече на живот от малоумния дядо Спас от лудницата в Хаджи Димитрово? Според мен интелигентността не е фактор кои животни да убиваме и ядем и кои не.
Но най-вероятно, аз греша по темата. |
con la medida que medis, os mediran otros, y sera aсadido a vosotros los que ois
--------------
Евангелие на Марко |
|
   |
 |
Vasko

Регистрирация: Aug 08, 2003
Местожителство: София, България
|
Пуснато на:
06 10 2008 19:29 Заглавие: |
  |
Ами по тази логика да спрем да ядем и растителна храна. Ако трябва да сме точни от гледна точка на живота, ние жестоко се храним с ембрионите на боба, ориза, житото, граха, ядките и др. Каква е разликата? Растенията са също толкова живи, колкото и животните.
Проблемът не е в убиването на животни за храна, а в убиването им за спорта. Трябва да си извратен, за да убиеш за удоволствие, за бройката, да се изрепчиш колко си добър и т.н., а не от глад. В крайна сметка, всеки се храни с нечие тяло. Не забравяйте, че и човешките тела служат за храна - на червеите. |
|
|
 |
 |
planinara

|
Пуснато на:
06 10 2008 19:58 Заглавие: |
  |
Не съм против яденето на месото на животните. Напротив, който му се яде, трябва да го прави.
Но и такъв тип убийства на животни, би следвало да не възмущава толкова, щом приемаме яденето на месо.
Вие виждали ли сте в кланница как се убиват животните? Ами много от касапите пристъпят със същото удоволствие към животното, както тези хора. Ако ги видите ще се възмутите и от тях, но пък и те са необходими защото повечето ядат месо
Ато ти предложат акулско филе, няма да се възмутиш как е убито животното, нали? |
--------------
Евангелие на Марко |
|
   |
 |
Truden
----------

|
Пуснато на:
06 10 2008 20:04 Заглавие: |
  |
| planinara написа: |
| Не намирам разлика в една кравка която си пасе трева на кабата и гордия независим кит............... |
Ми ако четеш по-внимателно може да разбереш какво казвам и тогава няма начин да не видиш разликата.
Кравата живее, защото е "ПРОИЗВЕДЕНА" за храна.
Ако не ни беше нужна като храна тя можеше и да не види бял свят.
Както казва Васко, убиваме колкото да се нахраним и толкова сме произвели.
Не произвеждаме крави, за да ги пуснем на арената и да се кефим на кръвта им (или на тази на тореадорите)
Испанците и те са варвари. Кръвта на вода не става.
Ама то днес всеки може да стане варварин.
Малко реклама, бира, музика и кебапчета и поне половината Българи ще хванат секирата и ще се хвърлят връз китовете. |
|
   |
 |
planinara

|
Пуснато на:
07 10 2008 18:19 Заглавие: |
  |
| Цитат: |
Ми ако четеш по-внимателно може да разбереш какво казвам и тогава няма начин да не видиш разликата.
|
Преди три дни си купих очила, олекотени, със специален филтър за слънце и си променят цвета като хамелеон спрямо силата на светлината.
Чета те чудесно, нямам проблеми със зрението.
Поясних, че аз не намирам разлика от крава и кит, от овца и тигър \повтарям се\ от гледна точка на живота.
Това, че ти правиш разлика от производствено животно и свободно растящо\пасящо\ животно е твой мироглед и светоусещане.
Чудно! Къде е спора?
Идеята ми още в началото беше такава, колко човека ще си днигнат ръцете, които ядат месо и са клали животно?
Защото като заколиш животно няма чак толкова да се възмущаваш на тези, които убиват животните. Това е мое разбиране. |
--------------
Евангелие на Марко |
|
   |
 |
Truden
----------

|
Пуснато на:
07 10 2008 20:21 Заглавие: |
  |
Очите не са за четене, Жоре.
Те са за ВИЖДАНЕ
Чете се с онова, което е зад очите
Не е мой мироглед, онова дето ми го преписваш.
Човек може да прави съпоставки и без да включва мирогледа си, и без да го изразява в съпоставката.
Направих съпоставка между животно, което е отгледано за да бъде заклано за храна (не за удоволствие) и китовете, които се избиват за спорт и не са ОТГЛЕЖДАНИ за храна.
До колкото знам в Европа има правила за убиване на животните в кланницата (за да е хуманно, за да не предизвиква мъка на животното и за да не храни низки човешки инстинкти)
В живота трябва да има ред, основан на морални ценности и хуманност.
Човек търси разум в космоса, а избива разумните същества на планетата си. |
|
   |
 |
|
|
|
Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|