Затвори Премести
Truden Web Site: Forums

Truden Web Site :: Преглед на тема - Да философстваш ,значи да се учиш да умираш
Въпроси/Отговори  •  Търсене  •  Профил  •  Лични Съобщения

СписанияСписания

Да философстваш ,значи да се учиш да умираш Следващата тема
Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Философия Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
Imago

Регистрирация: May 13, 2004

МнениеПуснато на: 17 05 2004 00:25
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

"Аз съм" се разлага на усещане и Трансцендентална Аперцепция. Някои ГОЛЕМИ философи твърдят, че второто (ТА) е по-фундаментално от първото (екзистенциалното усещане). С което доказват, че действително ГОЛЕМИТЕ философи по нищо не се отличават от действително ВЕЛИКИТЕ практици (садхака, йоги). Целта на Йога е да редуцира и напълно отстрани усещането в името на съвършеното разгръщане на трансценденталната аперцепция, т.е. на самовъзприятието ни като Брахман.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение  
Truden
----------
----------

Регистрирация: Aug 01, 2003
Местожителство: Johannesburg

МнениеПуснато на: 17 05 2004 00:48
 Заглавие:

Липсата на дефинирано Аз не значи липса на Усещане за Аз.
"Възприятието като Брахман" носи известна себеопределеност, което трябва да покаже, че пълното "разливане" в Абсолюта е немислимо за Осъзналият се разум. Осъзнатото не може да се забрави.

Аз съм излизал от медитация без да мога да си спомня кой съм.
Но усещането за Битие не се загубва.
Усещането за Същността ми като Осъзнаващ Разум остава.
Това е Бог.
Абсолюта е МЯСТО в което се "раждат" Боговете.
Трудно е да се обясни, че хем Абсолюта се Осъзнава, а хем е само неосъзнат Разум в който се раждат Осъзнати начала, наречени Богове.

Използвай абстрактното си мислене...

Регистрирация: May 13, 2004

МнениеПуснато на: 19 05 2004 12:32
 Заглавие:

В будизма тази диалектика на осъзнат и несъзнаван Абсолют е отлично представена в идеята за алая-виджняна, която хем е индивидуалният поток от емпирично възникващи дхарми, хем е нещо несъзнавано само по себе си и граничещо с дхармичния абсолют от Трикая, троицата на дхарма-блаженство-инкарнация.
irini

Регистрирация: Aug 05, 2004
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 05 08 2004 21:29
 Заглавие: Re: Кога за последен път ти казах, че те Обичам?

MBIRA написа:
"Да я прегърна.... Защо ли? Нищо не мога да сторя за нея. Тя е сама като мен."

Из "Погнусата" на Жан Пол Сартр

"Тя е сама като мен"- Сартр
интересно Сартр - екзистенциализъм
а ето какво ще добавя аз :
Самотата е летаргия, познание, извисяване, достигане до "Аза", отъджествяване. Самотата е повече от съществуване, тя е живеене вътре в мен, тя е неотделима част от мен, тя е единствената която наистина ме завладява и желае, защото самотата е част от собственото аз.
Кой би се отрекъл от себе си?!
Кой би се отрекъл от самотата?!
При положение, че САМОТАТА Е ЖИВОТ!

ХМММММММММММ ами това са си лично мои мисли, видени, изживени, почувствани от към моята плоскост за нещата.................. каква е връзката със философията на Сартр, твърде трудно за да се опише....
но определено еквивалетно на състояние което ме е грабнало, което ме е изнасило и захвърлило....................в дъното на човешката неволя.
Как би могъл /Сартр / да надвие съпротивата на нещата и да им си отдаде? как би могъл да прегърне нея, тоест себе си?,

и ТУК каквото и да кажа ще е безмисленно защото някой вече го е казал по- добре от мен самата Анри Перюшо в книгата си "Животът на Ван Гог"
"Той е сам, сам със своята неугасима любов, която го изгаря, с тази всепоглъщаща горест, която никога няма да затихне. Къде да отиде? Какво да прави? Как да надвие съпротивата на Нещата! Нима му е отредено да се блъска с тях до последния си дъх?
И ето го сам, този път съвършено сам, залутан в ужасната пустош в която се е превърнал животът му. Никакъв оазис, където да накваси с малко влага устните си! Никаква светлина, ни най-малко развиделяване! Нищо! Всички мостове между него и света са прекъснати. Останал е лице срещу лице със себе си.........."
Анри Перюшо

ХММММММММММММ и нещо за десерт от Шопенхауер:

Който не обича самотата, не обича и свободата; човек е свободен единствено когато е сам....Онзи, който своевременно се сприятели със самотата и дори я обикне, получава златна мина;
Шопенхауер
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Списание Посетете сайта на потребителя
Truden
----------
----------

Регистрирация: Aug 01, 2003
Местожителство: Johannesburg

МнениеПуснато на: 05 08 2004 22:26
 Заглавие:

Позрдавления!
Нищо не мога да добавя, което да е различно от казаното

Регистрирация: Sep 26, 2008

МнениеПуснато на: 26 09 2008 21:05
 Заглавие:

И в този ред на мисли,относно живота и смъртта ...скоро прочетох една будитска притча,която ме накара дълбоко да се замисля.
" Ягодата
Един човек пресичал поле,на което спал тигър.Забелязвайки тигъра,човека побягнал с всички сили.Тигъра след него...стигайки до пропаст,човека започнал да се свлича по нея,докато се хванал за корена на дива лозя,а тигъра ръмжал отгоре.Треперейки от ужас,човека погледнал надолу...а там стоял друг тигър.Само корена на лозата удържал човека.Две мишки-едната бяла,другата черна излезли от дупката си и почнали да гризат корена на лозата.Обкръжен отвсякъде от опасности,човека се огледал и недалеч видял ягодов храст с една единственна зряла ягода.Държейки се с една ръка за корена,той протегнал другата и откъснал ягодата.
Колко сладка била тя !! "

Първият тигър,който подгонил човека е Раждането.Появяването ни на този свят и всички свързани с него задължения,очаквания и болки,от които искаме да се скрием.Вторият тигър,който чака отдолу е Смъртта-неибежна и приета,но ужасяваща с факта,че можем да я срещнем преди да сме свършили всичко в живота.За този живот-нашият личен персонален живот,сме се вкопчили отчайващо- Корена. Двете мишки са крайностите,между които обикновено се лутаме,независимо дали са черно и бяло,добро и зло,морал и желание......заслепени от желание и стремеж да се задържим на корена,ние разбираме,че те неумолимо изгризват всеки един ден от живота ни.
А някои от нас са щастливи да открият ягодата...тоест прозрението за мишките и тигрите и за това,че могат да бъдат и щастливи между раждането и смъртта.
Покажи мнения от преди:      
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Философия Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Идете на:   

Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети