Затвори Премести
Truden Web Site: Forums

Truden Web Site :: Преглед на тема - за образованието
Въпроси/Отговори  •  Търсене  •  Профил  •  Лични Съобщения

СписанияСписания

за образованието Следващата тема
Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Миш-Маш
Автор Съобщение
elan

Регистрирация: Apr 30, 2004
Местожителство: България, Златица

МнениеПуснато на: 17 09 2004 17:26
 Заглавие: за образованието
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Преди два дни беше първия учебен ден . И гледайки учителките с цветя по улиците си мислех , че този ден би трябвало да е празничен . Че би било хубаво родителите , особено на по-малките ученици ( а и на по-големите ,,зайци" в средните училища ) да могат да отидат с децата си на празника по случай откриването на новата учебна година . Но най-много се замислих над това какво всъщност е образование ? Какво от всичко това, което ни учат в училище е важно и необходимо след това в живота ни ? Получаваме ли в училище необходимото ни образование ? Кой точно решава какво да се учи и какво не и кой преценява дали тези хора имат необходимите качества за това ? Как е решен този въпрос по света (сайта се посещава от много българи , които живеят в чужбина ) и решен ли е изобщо? Освен документ , завършеното образование дава ли ни и знания ( способности ) , които да могат да се прилагат в реални ситуации ? И по света ли всичко опира до пари както у нас или там има и още нещо ? Труда на учителя почита ли се в другите страни и получава ли учителя адекватно заплащане за отговорната си работа или навсякъде е като тук ?Как да събудим у децата си интерес към образователния процес и да предизвикаме желание да посещават училище ? Как да обясним на учителите , че искаме децата ни да се насърчават да мислят самостоятелно , а не да наизустяват готови отговори ? Как да разберат че взаимоотношенията родител-учител и ученик -учител са двупосочни , а не еднопосочни ? И още много въпроси във връзка с образованието , възникнали и възникващи всеки ден ... Ще се радвам ,ако отношение по темата вземе и някой работещ в системата на образованието .Надявам се да има такъв посетител в сайта ни

Желая ви Любов и Светлина !
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Списание Посетете сайта на потребителяICQ Номер
Arieta

Регистрирация: Sep 15, 2004

МнениеПуснато на: 17 09 2004 21:05
 Заглавие:

elan, ако искаш всичко това, прати детето си в чужбина Rolling Eyes
дано докато се наложи да се занимавам с образованието на моите деца,да открият частни училища, които да предлагат качествено образование, професионално отношение, загриженост, внимание, работа в посока личните интереси и възможности на всяко дете, малки групи и.т.н.
elan, нашето образование не ни дава и документ или поне документ, който е изравнен с международните стандарти и се признава. А върхът беше, когато тази година получих национална диплома (само около 30-40 човекап олучават такава награда), и тя не ми адде никакви преференции при кандидатстването в университетите. Всъщност в самото министерство на образованието ми обявиха, че тя не ми дава никакви преференции. Rolling Eyes Но като съм отидела в чужбинаааа...как щели да ме "глътнат" с такава диплома, щото чужденците оценяват подобни отличия. .... и това да ти го кажат в МОН...какво друго да кажа за тазя образователна система...
elan, не работя в сферата на образованието, но си мисля, че за 12 години съм натрупала доста опит... и честно казано ужжжжасно, ама ужжжасно много се радвам, че завърших. Защото ми се наложи да преживея достатъчно неуредици и парадокси, и абсолютни глупости в тая гимназия.
като започнем от прословутите матури. От колко години се дъвчат, а аз март месец не бях сигурна дали ще държа подобни изпити през юни или не...друго да коментирам ли...
а качеството на средното ни образование може и да е било високо някога...но сега е под всякаква критика. Причини - колкото искаш.
Относно програмата - като идея не е зле. Доста е натоварена, може да бъде по-профилирана. Но в крайна сметка човек не знае какви знания ще мупотрябват в живота.(Не че сега си псомням нещо от последните години по химия или физика).
Относно учителите - истината е, че на повечето не им пука за учениците (колкото и грозно да е - това е истината). Разбира се срещат се единици, които през годините са направили адски много не само за мен, а и за съучениците ми, и които ще ми липсват. Но даскалският манталитет просто не може да бъде изкоренен ..поне засега. Така че за мен е безпредметно да се говори за двупосочност, взаимност, а още по-малко за доверие, сексуално образование, съвети от страна на учителите, разбиране и прочие.
Всичко зависи от отделния преподавател, но и заплащането играе огромна роля. Защо едни и същи лектори в държавните университети посещават лекции от време на време, а в частните - са повече от редовни и всеотдайни? Защо подготовката ни в училище не е достатъчна, та трябва да се ходи на уроци? Защо същите тези учители на се държат коренно различно на частните уроци?
Никого не искам да обвиня. Просто живеем в свят, когато всичко, ама всичко зависи от парите. Образованието - също.
Когато започнем да си плащаме образованието, ще започнем и да го ценим. Отношението ни към ценности и традиции, към първия учебен ден и др. ще се промени.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение  Посетете сайта на потребителяICQ Номер
Ivaylo

Регистрирация: Nov 21, 2003
Местожителство: Холандия

МнениеПуснато на: 18 09 2004 16:33
 Заглавие:

Може и да си права за чужбина. Но в чужбина всичко е различно. не казвам по-добро или по-лошо - просто различно.
Например тук, Холандия, образоването е доста интересно. Преподавателите очакват от теб да си активен, ти да търсиш разни теми, проекти и т.н. Човек не трябва да е пасивен, не се гледа на това с добро око. Същото е и в работата, и в живота изобщо.
Относно дипломите, с тях положението е доста интересно. Като почвах работа, питаха ме какво съм завършил, аз им казах - и до тук с образованието. Никой не ми е искал диплома. Просто ми я признаха, без дори да я видят. Е, може би на други места ще я искат, но при мен не беше така.
Не знам дали по-доброто заплащане ще промени отношението на учителите. Може и да реши някои проблеми, но едва ли всички. Според мен да си учител, трябва да ти идва отвътре. Не може да го правиш само за пари. Трябва и да ти е интересно, да те влече. Но това си е мое мнение де
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Списание Посетете сайта на потребителяICQ Номер
Arieta

Регистрирация: Sep 15, 2004

МнениеПуснато на: 18 09 2004 21:39
 Заглавие:

Ivaylo, именно от такова обрзование имаме нужда. Семинари, курсови работи, активност, сам да търсиш информация, да се стремиш да покажеш какво можеш, да се научиш на самоинициатива, да станеш мобилен и адаптивен. Лесно е да се преповтаря наизуст учебника, но в живота има нужда от креативност, от нестандартно мислене. Което е насърчавано от учителите и от системата на преподаване, изпитване и оценяване. Един пример - тук в България под реферат всички рабират да се хване една (максимум 2) книги и да се преписва, преписва.... Не си мотивиран да работиш по-усърдно, да създадеш собствен текст, защото ти е ясно, че ще бъдеш оценен точно толкова високо, колкото и останалите. А на международните конференции най-ясно се виждаше тази разлика в подготовката и тогава разбрах, че въпреки цялия труд, съм си загубила времето в известен смисъл. (което ми се стори много жалко)
Напълно съм съгласна с теб заучителите. На някои просто им е в кръвта, затова и не посмях да ги сложа всички под един знаменател.
А за дипломата - нека по-често да се чува

Успех на всички, които все още следват в университета на живота!

и аз ще се постарая да бъда
по-добър от себе си.

--- К.Паустовкий ---
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение  Посетете сайта на потребителяICQ Номер
elan

МнениеПуснато на: 01 11 2004 21:27
 Заглавие:

Днес българските учители и дейците на науката и културата празнуваха Деня на Будителите .
Нека е честит на всички , не само на тях !
Но ...
Смятате ли , че към днешна дата , българската култура, наука и образование носят будителския дух и спомагат за будно самосъзнание у българския народ ?
Ivaylo

МнениеПуснато на: 02 11 2004 00:58
 Заглавие:

На мен много много не ми е ясно какво значи будители. Би ли обяснила - ти или някой друг - какво значи. Ама с по-прости думи, като за мен. Че нали ме знаеш
elan

МнениеПуснато на: 02 11 2004 15:43
 Заглавие:

Честно да ти кажа и аз не съм наясно Смисъла, който аз влагам в тази дума е доста по-различен от смисъла вложен от тези, които са определили този ден за празник на будителите. Доколкото ми обясни една учителка , под будители в този случай се визират хората , които спомагат за буденето на нацията - учители, дейци на културата, изкуството , науката. И ми даде за пример българските възрожденци , които са били будители за българския дух .
За моето разбиране за будители - в темата ,,За Съня и Събуждането"
Ivaylo

МнениеПуснато на: 02 11 2004 16:23
 Заглавие:

Да, и аз така знам, ама викам си чакай да попитам, че да не изпусна нещо
Покажи мнения от преди:      
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Миш-Маш

Идете на:   

Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети