Затвори Премести
Truden Web Site: Forums

Truden Web Site :: Преглед на тема - Йерархията
Въпроси/Отговори  •  Профил  •  Лични Съобщения  •  ТЪРСЕНЕ

 Йерархията Следващата тема
Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Трудно Знание Иди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
Truden
----------
----------


Регистрирация: Aug 01, 2003
Мнения: 2876
Местожителство: Johannesburg

МнениеПуснато на: 11 10 2005 20:07
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Отговорът е ТУК

_________________
От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 11 10 2005 21:24
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Благодаря Труден!
Струва ми се, че ще имам нови питания съвсем скоро

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
kirauРегистрирация: Dec 12, 2005
Мнения: 5

МнениеПуснато на: 06 01 2006 11:08
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Относно Йерархията всеки си има свое мнение. Познавам я и под името Братство на Светлината. Бих искала да посетите този сайт www.sirius.iskri-bg.net
Може да откриете отгоеори на повечете въпроси, които предполагам всеки човек таи в себе си.
Предлагам ви първо да почуваствате диктовките и техните послания преди да пристъпите скептично към тях. Enjoy!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
LoveIsKeyToEdenРегистрирация: Jan 04, 2006
Мнения: 21

МнениеПуснато на: 13 01 2006 04:55
 Заглавие: Re: Конус - Вавилонска кула
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Masics написа:
Здравейте, Такъв начин на представяне е далеч-далеч от свръхсъзнанието на Духовното Начало - Отца ни, сътворил младите ни души.
Той вероятно подхожда на друго Начало.
..........................................................................
"Прости им Господи, те не знаят какво вършат...."А възможно ли е хем да няма йерархия, хем да има и Йерархия?

Възможно ли е в същността йерархия да няма и защото всички сме едно няма как и да има, но в проявленията да има?

В библията пише, че Христос е казал "...малки в Царстовто... и велики в Царството Небесно..."
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
RicardoРегистрирация: Sep 22, 2005
Мнения: 104
Местожителство: Bulgaria

МнениеПуснато на: 13 01 2006 17:21
 Заглавие: Пресветата Троица-според Православието
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Деветте ангелски чина се разделят на три йерархии - висша, средна и низша, във всяка от които има по три чина.

Първата - висшата и най-близката до Пресветата Троица йерархия - съставят серафимите, херувимите и престолите.

Най-близо от всички до своя Творец и Създател предстоят боголюбивите шестокрилати серафими, които видял и пророк Исаия, който казва: "Около Него стояха серафими; всякой от тях имаше по шест крила" [Ис. 6:2]. Те са огнеобразни, като такива, които непосредствено предстоят пред Този, за Когото се пише: "нашият Бог е огън, който изгаря"; "престолът Му е като огнен пламък" и явяването на "славата Господня ... е като огън, който изпояжда". Предстоейки пред Господнята слава, серафимите са огневидни според казаното: "Ти правиш Ангелите Си ветрове и служителите Си огнен пламък". Те горят от любов към Бога, а и другите подбуждат към такава любов, както показва и самото им име, защото "серафим" на еврейски език означава "горящ".

След серафимите пред всезнаещия Бог, Който живее в непристъпна светлина, предстоят в неизказана светлост многоочитите херувими, повече от другите по-нисши чинове винаги сияещи със светлината на богопознанието, със знанието на тайните Божии и дълбината на Неговата премъдрост, сами просвещавани и просвещаващи другите. Тяхното име - "херувим" - в превод от еврейски език означава проникване, разбиране или излияние на премъдростта, тъй като чрез херувимите се преподава на другите премъдростта и се подава просвещение на умните очи, за да виждат и познават Бога.

След това пред Седящия на превисокия престол предстоят богоносните (както ги нарича свети Дионисий Ареопагит) престоли, защото па тях като на разумни престоли (както пише свети Максим Изповедник) разумно почива Бог. А пък престолите се наричат богоносни не по същество, но по благодатта, дадена им за тяхното служение като такива, които тайнствено и непостижимо носят в себе си Бога. Почивайки върху тях по непостижим начин, Бог извършва Своя праведен съд според казаното от Давид: "Ти седна на престола, Съднико праведний". Поради това чрез тях преимуществено се проявява Божието правосъдие: те служат на Неговото правосъдие, прославят го и изливат силата на правосъдието върху престолите на земните съдии, като помагат на царете и владетелите да извършват праведен съд.

В средната йерархия също се съдържат три чина на светите ангели: господства, сили и власти.

Господствата се наричат така, защото владеят над останалите чинове на ангелите, които следват след тях, сами бидейки свободни. И като са свободни от робския страх, както говори свети Дионисий Ареопагит, те доброволно и с радост служат непрестанно на Бога. Така преподават силата за благоразумно владичестване и мъдро управление на поставените на земята от Бога власти, та те добре да управляват поверените им области. След това те ни учат и да владеем чувствата, да смиряваме в себе си непотребните желания и страсти, да подчиняваме плътта на духа, да господстваме над своята воля и да бъдем по-горе от всяко изкушение.

Силите, които са изпълнени с божествена мощ, незабавно изпълняват волята на Всевишния и Всемогъщ свой Господ - Крепкия и Силния. Те вършат и превелики чудеса и преподават същата благодат на чудотворството на Божиите угодници, достойни за тази благодат, за да могат те да вършат чудеса, да изцеляват всяка болест и предвъзвестяват бъдещето. Светите сили помагат и на отрудените и обременени човеци в носенето на възложеното върху тях каквото и да било послушание и носят немощите на немощните, с което и се обяснява тяхното име - "сили". Те също така и укрепяват всеки човек в търпението, та той да не изнемогва в скърбите, но с твърд дух и мъжествено да претърпява всички беди и със смирение да благодари на Бога, Който всичко устройва за наша полза.

Властите се наричат така затова, защото имат власт над дявола, за да усмиряват властта на бесовете, да отблъскват изкушенията, с които те нападат човеците и да не допускат бесовете да причиняват на когото и да било вреда в такава степен, в каквато те биха желали. Властите утвърждават добрите подвижници в духовните подвизи и трудове, като ги предпазват, за да не се лишат от духовното царство. А на борещите се със страстите и похотите помагат да прогонват злите помисли, вражеските внушения и да побеждават дявола.

В най-нисшата йерархия също има три чина: начала, архангели и ангели.

Началата се наричат така, защото началстват над нисшите ангели, насочвайки ги в изпълнението на божествените повеления. На тях е поверено също и управлението на Вселената и закрилата на всички царства и княжества, на всички земи, народи и племена; защото всяко царство, племе и народ имат за себе си - от небесния чин на началата специален закрилник и управител на своята страна. Освен това служението на този ангелски чин (според обяснението на свети Григорий Двоеслов) се състои в това да наставляват хората да отдават на всеки началстващ честта, подобаваща на неговото звание. Накрая, ангелите от този чин издигат достойните хора на различните почетни длъжности и ги поучават, та те да приемат властта не заради своя изгода и полза, не поради любов към суетната слава, но заради Божията чест, заради разпространяването и прумножаването на Неговата света слава и заради ползата на ближните, като служат на общите нужди на всички свои подчинени.

Архангели се наричат великите благовестници, благовестящи великото и преславното. Тяхното служение (както говори великият Дионисий Ареопагит) се състои в това да откриват пророчествата, познанието и разбирането на Божията воля, което те получават от висшите чинове и възвестяват на нисшите чинове - ангелите, а чрез тях - и на човеците. А свети Григорий Двоеслов говори, че архангелите укрепяват в човеците светата вяра, като просвещават техния ум с познанието на светото Евангелие и откриват тайните на благочестивата вяра.

Ангелите в небесната йерархия стоят по-ниско от всички чинове и от всички тях са най-близо до хората. Те възвестяват Божиите тайни и намерения, свързани с отделните хора, и учат хората да живеят добродетелно и праведно за Бога. Те са поставени, за да пазят всекиго от нас, вярващите: добродетелните човеци укрепяват, за да не паднат, падналите - повдигат, и никога не ни оставят, дори и да сме съгрешили, защото всякога са готови да ни помогнат, стига само ние да пожелаем това.

Но и всички висши небесни чинове се наричат с общото име "ангели". Макар те по своето положение и по дадената им от Бога благодат и да имат различни наименования (като серафими, херувими, престоли), но всички заедно се наричат общо "ангели", защото думата "ангел" е название не на същност, а на служението според написаното: "Нали те всички са духове служебни, провождани да служат". Тяхното пък служение е различно и не е еднакво и всеки чин си има свое собствено служение, защото премъдрият Създател не открива на всички в еднаква мяра тайните на Своето намерение, но от едните - към другите, като чрез висшите просвещава нисшите, откривайки им Своята воля и повелявайки им да я изпълняват, както това ясно се вижда от Книгата на пророк Захария. Там се говори за това как един ангел, след като беседвал с пророка, срещнал друг ангел, който му заповядал отново да отиде при пророка и да му открие бъдещата съдба на Йерусалим:

"И ето Ангелът, който говореше с мене, излиза, а друг Ангел идеше насреща му, и той рече на тогова: иди по-скоро, кажи на тоя момък: Йерусалим ще засели околностите поради многото човеци и добитък в него. И Аз ще му бъда, казва Господ, огнена стена около него".

Разсъждавайки за това, свети Григорий говори: "Когато един ангел говори на друг: "иди по-скоро и кажи на тоя момък", няма съмнение, че едни ангели изпращат други; нисшите биват изпращани, висшите - изпращат".

Православната войнстваща Църква, която се нуждае от помощта на ангелите, празнува Събора на всичките девет ангелски чинове със специално моление, както и подобава, в осмия ден на този месец ноември, тоест в деветия месец, защото всички тези девет ангелски чина ще се съберат в деня на Страшния Господен съд, който ден се нарича от божествените учители на Църквата "ден осми", тъй като, говорят те, след изминаването на седем хиляди години ще настъпи осмият ден, когато ще "дойде Син Човечески (и Божий, праведният Съдия) в славата Си, и всички свети Ангели с Него", както Сам Господ е предсказал в Евангелието. "И ще изпрати Ангелите Си с гръмогласна тръба, и ще съберат избраниците Му от четирите вятъра", тоест от изток, запад, север и юг.

Над всички по-горе споменати девет небесни чинове на ангелите за чиноначалник и вожд е поставен от Бога светият архистратиг Михаил, верният Божий служител.

Това събрание на светите ангели е получило наименованието "Събор на ангелите", защото те всички заедно и единогласно славят Отца и Сина и Светия Дух - Светата Троица, на Която и ние на земята въздаваме слава во веки.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение ICQ Номер
Truden
----------
----------


Регистрирация: Aug 01, 2003
Мнения: 2876
Местожителство: Johannesburg

МнениеПуснато на: 13 01 2006 17:44
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Както в началото на темата обясних, Йерархията е съставена според Разбирането за Бог.
По-Пълно Разбиране води в по-широката и по-висока част на конуса.

Горното обяснение за Йерархия, представено от Ricardo, чийто автор не ми е известен, очевидно представя едно РАЗБИРАНЕ за Бог, Цялото и Йерархията.
Макар да ползва Библейски обяснения, то противоречи на Библията и едно от най-ярките противоречия е:
Цитат:
Почивайки върху тях по непостижим начин, Бог извършва Своя праведен съд според казаното от Давид: "Ти седна на престола, Съднико праведний"

Нелогичността да поставим Бог за Съдник според думите на Давид идва от факта, че Бог е "седнал" на престола, което предполага определено време за този акт.
А защо престолът е бил празен до това време???
Не е ли имало Бог, Който да седи на престола???
Подобен ИЗВОД противоречи и на Павел, Който казва:
Цитат:
1 Коринтяни 6:2 Или не знаете, че светиите ще съдят света?

Имайки пред вид горните думи на Павел, можем да си обясним и думите на Давид, които показват сядането на Престола от поредния Светия (Съдник Праведен)

Нека не забравяме, че според Учението на Тот (Хермес), именно Тот е Съдникът, а не Бог, чието Учение Той е представял.

Когато говорим за Йерархия, всяко СТРУКТУРНО ОБЯСНЕНИЕ и "стъпаловидно" подреждане е само показател за Разбиране, което отвежда в определено Йерархично ниво.

Безсмислено е да се обяснява Йерархията като СТРУКТУРА!!!

_________________
От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
RicardoРегистрирация: Sep 22, 2005
Мнения: 104
Местожителство: Bulgaria

МнениеПуснато на: 13 01 2006 18:04
 Заглавие: Отново за Йерархията
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Предният пост е от www.pravoslavieto.com
Нека да погледнем какво казва Петър Дънов за йерархията.Какво сам е казвал е имал директна връзка с божественият свят.

Всички души, които са извървели докрай пътя на познанието и са завършили земната си еволюция, образуват Всемирното Бяло братство, начело на което стои Христос - Син Божий. Те са висши същества, "невидими помагачи на хората". Измежду тях Бог изпраща на Земята Велики Учители, които поставят началото на всяка нова епоха. Най-извисен между тях е Христос, възвестил епохата на Любовта. Белите братя са помощници на Бога в осъществяването на всемирния му план и на човека в пътя му към Бога. Под Велико Всемирно Братство Учителя Петър Дънов разбира "... онази йерархия от разумни същества, които са завършили своята еволюция милиони и милиарди години преди хората и сега направляват целия Космос. Те го направляват, защото сами са взели участие в неговото създаване, под прямото ръководство на великия божий Дух".
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение ICQ Номер
Truden
----------
----------


Регистрирация: Aug 01, 2003
Мнения: 2876
Местожителство: Johannesburg

МнениеПуснато на: 13 01 2006 18:24
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Което е казал Дънов, също е РАЗБИРАНЕ отвеждащо в Йерархията.
Никой не може да Знае повече отколкото му е Дадено да Знае.

Ако идваш от Кланът на Исус, имаш Неговото Знание.
Ако идваш от Кланът на Тот, имаш Знанието на Тот...

Всеки е УБЕДЕН в правотата на своето Знание, защото друго за него няма.
Кое Знание е по-високо в Йерархията не може да се определи ТУКА в този свят.

За човек е достатъчно Знанието, че Любовта дава Живот.

_________________
От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
orlinjiРегистрирация: Jan 05, 2006
Мнения: 20
Местожителство: София, Варна

МнениеПуснато на: 18 01 2006 19:27
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Алистър Кроули е много смел и силен маг, само че от сиво-черничките - да се постави директно под Буда съзнанието - Олеле!
Йерархия не беше ли понятие надхвърлящо планетарните ни и триизмерни рамки? Къде останаха Серафимите, Херувимите, Елохимите ... Ишимите(съвършените хора, жителите на Агарта)?

_________________
Бъдете Здрави
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Yahoo MessengerICQ Номер
Truden
----------
----------


Регистрирация: Aug 01, 2003
Мнения: 2876
Местожителство: Johannesburg

МнениеПуснато на: 18 01 2006 19:35
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото


Прочети още веднъж (или няколко пъти) какво съм написал, приятелю.
И не го отнасяй към своето ЗНАНИЕ, а се опитай да разбереш моето

_________________
От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:      
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Трудно Знание Иди на страница Предишна  1, 2


 Идете на:   Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by © phpBB :: FI Theme :: Часовете са според зоната GMT + 2 Часа