| Автор |
Съобщение |
mirror

Регистрирация: Sep 28, 2003
|
Пуснато на:
08 01 2004 18:18 Заглавие: Размисли |
  |
Гледам в момента един филм по Българския сателитен канал - "БорисІ-Покръстването" и си мисля: Каква участ имаме ние българите  ....да ни "въвеждат" в Христианството, чрез насилие и убийства на цели родове.
После са се опитвали, чрез насилие и да ни помохамеданчат....колко смърт и издевателства....
И всичко това в името на нечии интереси - политически и материални, разбира се....
Не знам....не проумявам и опитите на някой хора, на всяка цена да убеждават другите в своята си вяра или невяра. В един момент дори и това се превръща в насилие над съзнанието на другите.
Защо го пиша това....ами размисли по пътя..... |
|
|
   |
 |
Sparky

Регистрирация: Oct 05, 2003
Местожителство: Bulgaria
|
Пуснато на:
08 01 2004 21:04 Заглавие: още размисли |
  |
Много кръв се изляла ей тъй. И не само тука. Некакъв си шогун примерно изклал стотина хиляди японски селяни, щото те се бунтували срещу некакви си данъци...
Защо ли?
Стефан Гечев мъ дава едно много хубаво именце на това - "инстикт за траене."
Всеки по някакъв си негов начин се опитва да достигне Нещо. Да покаже, че е повече, да се изяви, за да го запомнят, да постигне поне някаква форма на безсмъртие, на "изтрайване".
Борба за пари, за власт, за престиж - всичко туй, защото Нещото отвътре ни кара да се стремим към повече, да порастнем още малко. Само дето някои недочуват и се получават разни неприятни неща.
Но дори и те, дори и недочуващите правят Велики Дела, нали? И те са част от Това Което Е и има Причина да са станали, макар и с цената на реки от кръв и толкова много страдание. Но няма, не може да има Промяна, Еволюця, без да има разрушение. Може ли? Щото и аз нещо недочувам.  |
_________________ ...но Пътят вижда всички, Бариетата стои...
...but the Way sees everyone, the Boundary stands... |
|
    |
 |
mirror

|
Пуснато на:
08 01 2004 22:16 Заглавие: |
  |
Добре, но как можеш да накараш някой насилствено да повярва в "друг" Бог или въобще в Бог. Аз съм сигурна, че поколения след Борис, хората са се прекланяли пред Тангра....
А като че ли най-жестоките войни са тези, които са уж на верска основа. Няма нищо по-лесно да използваш името на Бог, за да фанатизираш тълпата и после да я хвърлиш в някаква битка, в която всъщност всички знаем, че става дума за материални интереси на единици хора.
А знам ли, може наистина да си прав, че няма еволюция, без разрушения и жертви, но понеже още съм в темата, би ли ми казал, каква градивна роля е имала "светата инквизиция"....само като си помисля, какво мракобесие е било ми настръхва косата. |
|
|
   |
 |
Sparky

Регистрирация: Oct 05, 2003
Местожителство: Bulgaria
|
Пуснато на:
08 01 2004 22:41 Заглавие: |
  |
Мен ако питаш, поне едно-две поколения са минали, докато християнството се закрепи здраво, но от друга страна вече е имало не малко християни по време на покръстването. Абе то си е било неизбежно, навлизало е бавно, но сигурно откъм Византия и е било крайно време да направи нещо ханът. Че той Омуртаг ли беше кой ли, утрепал брат си, че бил христянин, а пък нам кой си друг хан имал за жена християнка. Да не говорим, че Тангра е един бог, т.е. монотеизъм и монотеизъм... ъм, но пък ЧАК такива екцесии... Всичко е било прекалено отдавна, че да съдим сега.
Въх! Инквизицята! Това ми е кошмарна тема! И за нея си е имало Причина убеден съм. Не знам каква и не съм сигурен, че искам дори да знам. Добре, че я няма днеска, че от тоз форум май само припукване на клади ще се чува!
Виж, не го разбирам това, но си има Причини. Причина и Следствие. Какво идва след Инквизицията? Ренесансът! Микеланджело! Да Винчи! Може би ако я нямало Инквизицията, нямало е и Тях да ги има? Та туй ми е отговорът. Имало е клади, за да имаме Сикстинската Капела.
Ритъма на Историята - мрак =>светлина=>мрак=>светлина...
Как и защо точно оставям на тези дето им е туй работата. |
_________________ ...но Пътят вижда всички, Бариетата стои...
...but the Way sees everyone, the Boundary stands... |
|
    |
 |
Truden
----------

Регистрирация: Aug 01, 2003
Местожителство: Johannesburg
|
Пуснато на:
08 01 2004 23:08 Заглавие: |
  |
ИНКВИЗИЦИЯТА...
Ми тя е изиграла МНОГО ГОЛЯМА роля в познанието за Бог.
Показала е, че не е там където го търсят...
Един вид ЦЪРКОВНАТА ИНСТИТУЦИЯ е казала: Бог го няма при нас.
Логично, Уотсън...!
Вкусът не е само в СЛАДКОТО. Той е и в горчивото.
Цветът не е само в БЯЛОТО. Той е и в черното.
Радостта не е само в СМЕХТЪТ. Тя е и в сълзите.
Когато погледнеш черният цвят, не виждаш нищо хубаво в него.
Но добрите художници го ползват за да покажат блясъка на белия цвят.
Поотделно и само за себе си нищо не е Красиво.
Красотата идва в Цялостта на композицията.
Гледайте на живота си като на Едно Цяло.
Същото е и с Живота на Човечеството.
Поздрави
Труден |
_________________ .: От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте :.
---
За мен, за Бог и за петте лева
_________________ |
|
   |
 |
mirror

|
Пуснато на:
08 01 2004 23:37 Заглавие: |
  |
Мдаа....така излиза...и тя си има роля....
Ама нали всичко е добре, щом свършва добре - "олекна" ми, като чух, че папата се е извинил за нея
Благодаря и на двамата....вече наистина имам друг поглед върху въпроса  |
|
|
   |
 |
|
|
|
Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|