| Автор |
Съобщение |
Sparky

Регистрирация: Oct 05, 2003
Местожителство: Bulgaria
|
Пуснато на:
07 01 2004 19:52 Заглавие: Любов и омраза |
  |
От известно време смятам, че любов и омраза са едно и също нещо.
Уточнение - под любов имам предвид чувството любов, а не Любовта. За Нейното ниво ще прибегна до мъдростта на глупака - мълчанието.
Как така любов и омраза са едно и също?Аз мисля, че ей тъй:
Принципът на противоположностите
"Всичко е двойствено; всяко нещо притежава два полюса; всяко нещо има противоположност; еднаквото и различното са едно и също; противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степен; противоположностите се привличат; всички истини са полуистини; всички парадокси могат да се помирят."
Кибалион
Един банан е различен от една ябълка. Вярно.
Едно кубче лед е рзлично от облак пара. Грешно.
Идеята на братята херметици е, че всичко си има полюси. Ако вземем една двойка противоположности, топло и студено примерно, и я изучим ще се окаже, че са едно и също. Погледнете един термометър. -10 градуса е студено сравнено с 22 градуса нали? Но е направо горещо сравнено с -60.
Черно и бяло - едното поглъща целият видим спектър на светлината, а другото го отразява. И има много въсможности помежду им.
За да не натоварвам темата с доказване на този Закон, нека го приемем за Аксиома. Добре, а как изглежда приложен този Закон към чувствата любов и омраза. Ами както и при температурата. Представете си една кръгова скала. Начало 0 мерни единици – омраза. Но има омраза и омраза нали? Лека неприязън и абсолютна непоносимост. И има един момент, при който чувството е безразличие – нито харесвам, нито не харесвам. Нека това бъде средата на скалата 50 м. ед. Това безраличие може да се превърна в харесвам, обичам, любя, което да бъде края - 100 м. ед.
Тъй представяте ли си я таз скала? Едно такова нещичко като прекъсната окръжност с начало 0 /омраза/ среда 50 /безразличие/ и край 100 /любов/. Вярвам във вашето въображение.  И така както си я представяте забележете, че началото и краят се доближават, т.е. любовта е по-близка до омразата, отколкото до безразличието. 0 и 100 са разделени само от прекъсването на окръжността. Хубава теорийка. Как изглежда на практика? Никак не са редки случаите, когато пламенна любов се превръща в изгаряща омраза и обратното. Лично го видех, вЕрвайте ми!
Е? Какво мислите? |
_________________ ...но Пътят вижда всички, Бариетата стои...
...but the Way sees everyone, the Boundary stands... |
|
    |
 |
Truden
----------

Регистрирация: Aug 01, 2003
Местожителство: Johannesburg
|
Пуснато на:
07 01 2004 21:49 Заглавие: Поздравления |
  |
Поздравления за добрата тема, Спарки
Надявам се и на добро участие.
Аз за сега ще пропусна, че съм много зает нещо...
Поздрави
Труден |
|
|
   |
 |
mirror

Регистрирация: Sep 28, 2003
|
Пуснато на:
08 01 2004 18:56 Заглавие: |
  |
Ами, какво да кажа, Sparky...
Май до тази истина стигаме рано или късно всички, чрез собствените си изживявания.
Аз лично няма, какво да коментирам, като че ли, защото нямам и съмнение в истинноста на това, което си писал.Само ми се иска: Да бъде Любов и любов  |
|
|
   |
 |
Sparky

|
Пуснато на:
08 01 2004 20:27 Заглавие: |
  |
Хей! Трудния го няма!  Хайде да си направим буболечесто парти в пещерата! Бззззз!
И на мен туй ми се иска, Огледалце. Но май няма скоро да го бъде. Като гледам всички мислят, че любовта е само чувство ил по-лошо инстинкт... ама аз още си се надявам!  |
|
    |
 |
Sparky

|
Пуснато на:
08 01 2004 20:47 Заглавие: |
  |
А, той се върна!
Ама да си знаеш, че любов и омраза може да се преливат една в друга е безполезно. Мисля, че поне за себе си можем да използваме това знание. Едно малко бутване с волята, скок през прекъсването и ето ти от отрицателно чувство положително!
Love guided by Will.
Любовенаправлявана от Воля.
/вече не знам кой първи го е казал/
Примерче:
Малко преди Нова Година ми се наложи да препиша нещо на ръка. Да знаете само как мразя да пиша. Гадост. А и пиша с левия си заден крак. Обаче си казвам - аз тябва да го препиша това, то ще ми е полезно и аз искам да поискам да преписвам, т.е. ще ми харесва да пиша. След някое друго време Димитърчо седи и се кефи как пише, и дори не беше много грозно.
Мисля си, че всяко отрицателно чувство може да бъде преодоляно тъй. Само трябва малко воля. Е, може би не чак толкова малко... |
|
    |
 |
mirror

|
Пуснато на:
08 01 2004 21:42 Заглавие: |
  |
Имаш предвид, че всъщност отрицателните чувства(те може и да са емоции), могат да се трансформират. Могат! Само поглеждаш от друг ъгъл и те някак си се преобразуват. Като пример аз ще дам самотата. Сменяш ъгъла и разбираш, че това е и свобода.
Освен това можеш да направиш така, че да се чувстваш уютно сам със себе си в тази самота-свобода.
А що се отнася до любовта и омразата....мисля, че "знанието" ще ни помогне, да не се "задържаме" толкова много в по ниските показатели на скалата. А като дойде и "разбирането" ще си плууууваме само в любов  |
|
|
   |
 |
Sparky

|
Пуснато на:
08 01 2004 22:27 Заглавие: |
  |
Тъй си то! Въпрос на гледна точка... и хоп! Гмуркане в море от Любов! Е, бая воля ще иска задържането на такава гледна точка, но що да не опита човек?
И като е сам човек, на тихо може да слуша... Себе Си?  |
|
    |
 |
mirror

|
Пуснато на:
08 01 2004 22:47 Заглавие: |
  |
И така като се слушаш, можеш и да се чуеш
А и освен това, рядко човек, не е съгласен със себе си....спестяваш си много нерви и време от спорове  И това същото време, можеш да го използваш за много по-градивни неща  |
|
|
   |
 |
Truden
----------

|
Пуснато на:
08 01 2004 22:52 Заглавие: |
  |
Ей, ма вие добре си гукате тука...
Що съм ви аз!?
Да ПРИКЛЮЧА темата или да я УДЪЛЖА.
Понякога се "мразя", че правя кое да е от двете неща...
Може ли Любовта да върви с любовта.
Може!
Ама докато хванеш Любовта за ръката, любовта те дърпа назад.
Ще ви "пейстна" тука нещо от Кроули.
Общото с нашата тема е в края на Кроулевите Думи:
ПТИЦЕЧОВКАТА
Мръсотията е материя на грешно място.
Мисълта е съзнание на грешно място.
Материята е съзнание; така че мисълта е мръсотия.
Тъй спореше той, Мъдрият, не осъзнаващ, че цялото
място е грешно.
Докато МЯСТОТО не бъде изчистено от Т,
каза той, ПОСТАВЕНИЯТ.
Розата неразпъната разпиля цвета си; без Розата
Кръстът е суха върлина.
Затова принасяй служба на Розовия Кръст и на Мистериозния
Две-в-Едно.
Принасяй служба на Него, който се заклева чрез Своето свято Т,
че Едно няма да е Едно, освен до толкова, до колкото е Две.
Радвам се, че ЛЕЙЛА е далече; никакво съмнение не засенчва
любовта.
Поздрави
Труден |
_________________ .: От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте :.
From everything that I wrote, and I didn't write, the most important is That which you couldn't understand. |
|
   |
 |
mirror

|
Пуснато на:
08 01 2004 23:20 Заглавие: |
  |
Накара ме да плюнча пръст и да прелиствам книгата
Как да не се радва човек на радостта на другите  |
|
|
   |
 |
Truden
----------

|
Пуснато на:
08 01 2004 23:37 Заглавие: |
  |
| mirror написа: |
| Как да не се радва човек на радостта на другите |
В момента дъщеря ми е в много труден период.
Тъгува, бори се със себе си, бушува се, бори се с други... скърби...
А аз се радвам за нея.
Съдист!!!
Коравосърдечен баща!!! |
_________________ .: От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте :.
From everything that I wrote, and I didn't write, the most important is That which you couldn't understand. |
|
   |
 |
Sparky

|
Пуснато на:
08 01 2004 23:44 Заглавие: |
  |
Хехе - да не остана назад - и аз в Книгата се ровя.
Иначе няма какво толкоз да кажа освен, че може би любовта е добро изпитание за Любовта? Или нещо такова. |
|
    |
 |
mirror

|
Пуснато на:
08 01 2004 23:45 Заглавие: |
  |
Ако се отнася за моя син, аз бих "разбрала", защо се случва така и бих била спокойна. Но чак да се радвам  ....мисля че никога не бих стигнала до това "ниво" :oops: |
|
|
   |
 |
Sparky

|
Пуснато на:
08 01 2004 23:58 Заглавие: |
  |
Разбирам те, Труден, поне малко де. Но какво да им кажем на борещите се? Какво? Всеки удар на Чукът на живота ме вае както е изваян Моисей, но кажи го това на една скърбяща майка....
ППП Интересно. Погледнете и Сверната Звезда. |
|
    |
 |
|
|
|
Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|