Затвори Премести
Truden Web Site: Forums

Truden Web Site :: Преглед на тема - Противоречия в Корана
Въпроси/Отговори  •  Профил  •  Лични Съобщения  •  ТЪРСЕНЕ

 Противоречия в Корана Следващата тема
Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Ислям Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
vagueРегистрирация: Aug 20, 2005
Мнения: 54
Местожителство: София

МнениеПуснато на: 18 08 2009 02:33
 Заглавие: Относно сура кравата и сура трапезата...
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Тъй, аз ще започна от самото начало на темата-за противоречията в Корана. Като арабист, на който историята му скъса нервите веднъж февруари (средновековна)- веднъж юни (пак) и сега ще ги къса на септември за съвременна история, първо искам да кажа, че сурите (главите) в корана са подредени в намаляващ обема ред, с изключение на "фатиха"- откриващата. Това ще рече, че хронологично има разминавания. Сура "кравата" е мединска, сура "трапезата"- меканска. В първия период Мохамед (който разглеждам като историческа личност) образно казано е другарче с евреите и християните- защото те са монотеисти, а неговата основна проповед е единобожието[i]. Господ и Аллах са едно и също нещо. В Корана има много заемки от библията, зороастризма и други монотеистични вярвания. Затова той ги причислява към сподвижниците си (за разлика от неверниците, които се кланят на идоли и са политеисти) и не е негативно настроен към тях. Тук идва проблемът- евреите отказват да приемат цялата дейност на Мохамед (или Мухаммад ако трябва да сме максимално точни) и след като е подложен на подигравки и т.н. и пр. от тяхна страна, той престава да ги счита за сподвижници и прави ясно разделение. Хронологически от момента на дружбата и разделението са изминали десетина година- до сура "трапезата", която е от другия период. Противоречието в случая идва от идейното развитие на Мохамед.
Друг е моментът, че Коранът е записан много след смъртта мъ, от най-близките му, като при праведния халиф Осман се прави последна редакция, приравняване с всички съществуващи до момента копия на казаното от Мухаммад и тази редакция остава като официална версия. От езикова гледна точка- до този момент липсват диакритичните знаци в арабския (това са кратките гласни, които не се пишат и понякога се променя значението), което също води до недоразумения.
В извод на тази лекция, според мен повечето противоречия са точно от тези особености...а за другите неща- въпрос на гледна точка.
За тези, които не искат да задълбават в това кой е от Левски и кой е от ЦСКА, а имат интерес- книжките на професор Йордан Пеев- Ислямът- единство и разноликост и Съвременния ислям, както и тази на Симеон Евстатиев- Илсямът- Кратък справочник, могат да дадат доста отговори на въпросите, които изникват.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
vagueРегистрирация: Aug 20, 2005
Мнения: 54
Местожителство: София

МнениеПуснато на: 18 08 2009 02:41
 Заглавие: и лично за G-Baby
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Без да се обиждаш, G-Baby, но вземи прочети малко литература по темата, говориш на изуст, без грам разбиране, без да отбелязваме правопис... Каабата е първоначално езическото светилище на племето Курейш. Разбира се, има си обяснение защо сега е това, което е, но ти като толкова правоверен, знаеш ли защо е така? Не оставай с впечатление, че се заяждам, защото не е така...просто... get your facts right first!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
Покажи мнения от преди:      
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Ислям Иди на страница Предишна  1, 2, 3


 Идете на:   Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by © phpBB :: FI Theme :: Часовете са според зоната GMT + 2 Часа