Затвори Премести
Truden Web Site: Forums

Truden Web Site :: Преглед на тема - РАЗУМ==УМ==Логика==Интуиция
Въпроси/Отговори  •  Профил  •  Лични Съобщения  •  ТЪРСЕНЕ

 РАЗУМ==УМ==Логика==Интуиция Следващата тема
Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Психология
Автор Съобщение
ramusРегистрирация: Nov 11, 2005
Мнения: 22
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: 15 11 2005 20:26
 Заглавие: РАЗУМ==УМ==Логика==Интуиция
Отговорете с цитатВърнете се в началото

"...Съгласен съм с много от нещата, които си написал, но ми е интересно да разбера как си достигнал до тях. Те на какво са плод? На твоя Разум или на твоята логика?
Приеми това, като начало на дискусия по един от многото въпроси, които си засегнал в постингите си. Още повече, че Разумът и логиката имат пряко отношение към основната тема за егото, аза... "


Използвам постинга на "ВАСКО", за да открия новия топик по темата за Ума, Разума, Логиката, Интуицията. Следващите въпроси са само насочващи - не са задължителни...Импровизирам в момента.....
************************************************************

->И така що е Разум? Кои неща наричаме "разумни"? А кои "импулсивни"?...

->Какво е Умът? В мозъка ли е ? Мислим ли с него? Може ли той да кове "сънища"?

->Какво и кое е Логиката и кога и как можем да я използваме?

->А Интуицията....? Какво е тя и на кое в нас е израз? Какво ни дава? Вдъхновението от интуицията ли е? А

->Има ли "връзки" между изброените понятия и какви са "отношенията" между тях? Могат ли да се подредят по някакъе начин?
Какво е значението им - за всеки индивидуално ли е? Имат ли горните понятия "обективно значение" и какво е то?

и т.н., и т.н. Може и да съм малко"пристрастен" във въпросите
Защо не опитате и вие?
ПП. Казват, че във внимателно и "правилно" зададения въпрос се криел неговия отговор...
Вие сте на ход!!!!!!!!!
Благодаря!!!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото 
DeniРегистрирация: Aug 09, 2003
Мнения: 134
Местожителство: Sofia, Bulgaria

МнениеПуснато на: 07 03 2006 06:46
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Във, отговор на пост от преди 5 месеца от човек който вече не поства тука Ама сигурно някой друг ще го прочете

Както и да е. Според мене езикът като средство за разбиране и комуникация е много лошо нещо, защото тогава тръгваме и го правиме все посложен и по-сложен. Ами например един от тукашните Южно Африкански езици надали има повече от 300 думи в целят си речник. Те надали имат отделни думи за Разум, Ум, Логика и т.н. За тях това е сигурно едно и също нещо. И макарче тукашните черни да не са много умни хора, това е сигурно едно от умните неща които западният свят е пропуснал да види. Езикът ни осложнява животът, а не го прави по лесен.

Та да си дойда на думата. Рамус иска дефиниции на тези думички. Нека ги дам по начинът по които аз ги виждам и да видим дали има някакви прилики между тях.

Разум. Според мене това е ТО. Твоята Душа, твоето АЗ, твоят билет за опознаване на...всичко... Разумът побира всичко друго в себе си, но ще говоря за това след като дефинирам другите неща първо. И между другото не мога да видя каква е връзката между Разум и Импулсе. Neshto moje da e razumno I impulsivno at the same time. Не мога да разбера защо го има този въпрос за импулсивните неща затова ще го оставя настрани.

Ум. Ами Ум е корен на разУМ. Не знам граматиката ми е ама МНОГО зле, но според мене Ум значи ЕДНО, ПЪРВОНАЧАЛНО и РазУм значи Различни Умове, или Уникални Умове, Разуми. Ако имаш Ум, имаш и РазУм така че тези две неща са еднакви за мене. Ето това е едно от нещата за които говорих в началото и начинът по които един език може да ги осложни. И да майче мислим със него, с какво друго бихме мислили. Интелектат е породен от Умът или РазУмът, whatever you ванна call it. Ето как работи според мене, или по-точно не според мене а според двама много умни мъже които започнаха един спор много отдавна и стигнаха до много интересни заключения. Значи има един Ум, нека да кажем че се казва Бог, и всяко едно живо същество му трябва средство със което да докосне този Ум (Бог), и това средство ще го наречем Мозък (Brain). Всяко живо същество което има мозък (във каквато и да е големина) може да достигне до информацията която е в този Ум, но за съжаление тази информация е доста големичка така че в зависимост от това колко ти е голям мозъка, ти можеш да вземеш only so much of it. И тука се стига до интелектат. Поради фактат че едно куче има незнам си колко пъти по-малък мозък от човешкият, то тогава това куче няма да може да вземе толкова много информация колкото нас и няма да бъде толкова интелегентно или разУмно. А колкото до различният коефициент на интелегентност при различните хора, ами това ще го оставим до Cause and Effect, character, обучение и т.н. Значи всяко същество което има мозък е разУмно, но във различни количества поради големината на Цондуктора (Мозъкът) И ДА, сънищата са продукт от разУмът и той ги "кове" ако искаш така да се определиш.

Логика е чисто и просто друго име за Интелект. Още един пример за жадният език Как можем да я използваме??? Това пък какъв въпрос е? Опознавай се, анализирай всичко (но най-вече себе си), абе с една дума "THINK" Ако един човек не знае как да си ползва логиката то тогава той/тя не е много логичен/логична то begin with.

Интуицията...Хехе, интуицията е доказателство за нещо друго което не му е мястото да се дискутира в този пост, но тя също е част от РазУмът и няма да е краят на света ако тази думичка изчезне също.

"Има ли връзки между тези понятия и какви са отношенията между тях?" Ами според вас дали имат връзка?? Според мене те са едно и също нещо ама нека ползвам този език и да видя дали ще мога да ги подредя по някакъв начин. Значи

Ум води до
РазУМ на които му е нужен
Мозък за бъде интерпретиран, които дава
Интелект и Логика до някаква степен.

Интуицията е на едно ниво с разума

Ами туй то от мене.

_________________
"If you are patient in one moment of anger, you will escape a hundred days of sorrow."
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
Покажи мнения от преди:      
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Психология


 Идете на:   Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by © phpBB :: FI Theme :: Часовете са според зоната GMT + 2 Часа