Затвори Премести
Truden Web Site: Forums

Truden Web Site :: Преглед на тема - Стуктура на комплексите
Въпроси/Отговори  •  Профил  •  Лични Съобщения  •  ТЪРСЕНЕ

 Стуктура на комплексите Следващата тема
Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Психология Иди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
pakodeluciaРегистрирация: Jan 04, 2006
Мнения: 31
Местожителство: София

МнениеПуснато на: 25 09 2006 19:35
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

thalamus написа:

Искам да питам нещо без никакъв сарказъм:

Форма се води като форум по психология, психологията се води за наука, защо има такова противостояние на научния подход, на конструктивното мислене?


Няма, просто е странно, че сте попаднал в форум, който главната му идея е нематериалните величини, а искате от нас да разсъждаваме материално. До сега не бях сигурен, но вече мога само да кажа, че е доста странно да задавате такъв въпрос. Има хиляди други форуми, където можете да си говорите за Бройер, Брюке, Шарко, Фройд и т.н. В този форум имаме различни стремежи и тъй като вие до сега би трябвало да сте разбрали това, е странно, че искате нещо друго от нас!?

За да не се получава такова разминаване, горещо ви съветвам да бъдете по-буден и да обръщате достатъчно внимание на условията, които ви заобикалят, защото никой не обича да бъде в дисхармония.

Ученикът трябва винаги да бъде буден.
Мир и светлина.

_________________
Аз съм в Бог и Бог е в мен.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителяICQ Номер
Гост


МнениеПуснато на: 25 09 2006 20:13
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Цитат:
Няма, просто е странно, че сте попаднал в форум, който главната му идея е нематериалните величини, а искате от нас да разсъждаваме материално. До сега не бях сигурен, но вече мога само да кажа, че е доста странно да задавате такъв въпрос. Има хиляди други форуми, където можете да си говорите за Бройер, Брюке, Шарко, Фройд и т.н. В този форум имаме различни стремежи и тъй като вие до сега би трябвало да сте разбрали това, е странно, че искате нещо друго от нас!?


Приемам забележката, явно не съм се ориентирал правилно за този сайт. Някои неща ме подведоха например библиотеката - има доста научна литература, забелязах дори висша математика
Като и да е...
Оттеглям се смирено
 
passer-byРегистрирация: Jan 19, 2006
Мнения: 224
Местожителство: Bulgaria

МнениеПуснато на: 27 09 2006 10:17
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

thalamus, наминавай от време на време; понякога когнитивният дисонанс е добра работа успех с българския, всички ни мъчи все някога

_________________
тук и навсякъде
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото 
thalamusРегистрирация: Sep 24, 2006
Мнения: 8

МнениеПуснато на: 27 09 2006 17:25
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Това е корегирания вариант на теорийката. Наистина е написана малко нерзбираемо, но исках все пак, в тази тема да има вариант без глупавите грешки


Каквото и да представлява човешката психика, тя явно не е непрeкъсната и може да се раздели на области спрямо дейностите, които извършва човек. Тук дейност трябва да се възприема в по-широк смисъл, например : ако някой човек има ясно изразено хоби, то бихме могли да кажем, че някъква част от психиката е отговорна за това нещо. В случая, под дейност се разбира практикуването на хобито. Ясно е че, областите на психиката не са автономни, те всички са свързани и си влияят помежду си. Такова разделяне на области не може да се направи абсолютно точно, защото структурата на психиката не е известна, освен това психиката се променя с времето, което още повече внася неяснота. Но, ако си затворим очите на някои подробности то бихме могли да разделим психиката на области. Ето още няколко примера за психични области :

- поведението, което практикува и усещанията, които човек изпитва на работа, за някои хора се отличават от поведението и усещанията в къщи. Може да се каже че има отделна психична област която ръководи поведението ни на работата и отделна област ръководеща поведението в къщи;

- подобно разделяне може да се направи за поведението в училище, да речем, за поведението на втората ни работа, за поведението, което практикуваме относно различни групи хора и други.

Важно е да се разбере, че психичните области се формират у човека относно конкретна част от външната среда на дадения човек. Всъшност, психичната област, според нашите разбирания, управлява поведението на човека спрямо съответната част от външната среда (подсреда). Казано по просто, поведението на човека за дадена част от средата му е психична област.
В поведението, което се управлява от дадена област, има както съзнателни процеси, например ние съзнателно се подмазваме на шефа, така и не осъзнати, например спрямо някоя група хора, по неясни за нас причини, се чувстваме подтиснати, или пък се чувстваме добре. И така въведохме понятието

- психична област

в някои случаи за краткост просто ще казваме област.

Засега още не сме определили какво са комплексите, но нека се замислим при какви обстоятелства се заражда в човешката психика, онова което наричаме комплекси. Комплексите се зараждат, явно тогава, когато в дейноста на дадена психична област има някъкви проблеми. Какви точно проблеми?! Може да има всякакви проблеми, но нас ще ни интересува следната ситуация :

В дадена подсреда относно съответната психична област на дадения човек има въздействие (в подсредата въздействащо на човека) което е отрицателно за дадения човек. Няма да се питаме какво е отрицателно, за всеки човек е различно, но всеки чоек определено може да различава нещата които го подтискат (отрицатални въздействия) и неща които не го подтискат(положителни или неутрални въздействия). Съотвтната част на външната среда свързана с дадената психична област ще нараичаме сцена за дадената психична област. Така например сцената за психичната област управляваща поведението на работа е самата работа, колегите, кафенето където си поръчвате кафе, че да не заспите на работа, ресторанта където ходите на обят, или пък момчето от което си купувате обедния сандвич. С други думи понятието сцена трябва да се въсприема в по широк смисъл.

И така до сега въведените понятия :

- психична област
- сцена на психичната област
- отрицателно въздействие
- положително въздействие
- неутрално въздействие

Трябва да се отбележи, че за всеки човек разделянето на психиката на области, разделянето съответно на сцени външната среда, определянето кое въздействие е отрицателно, положително или неутрално е уникално. Освен това тези харектеристики може да се променят със времето.
И така, спрях ме на въпроса кое поражда комплексите на човека, на този вапрос ще отговорим с хипотеза която я приемаме за вярна:

- Каквото и да представляват комплексите те се пораждат когато на определена сцена относно съответната психична област върху индивида въздейства отрицателно психично въздействие. При това отрицателното въздействие независимо от опитите на индивида не може да бъде преодоляно. Такава сцена ще наричаме отрицателна сцена, а съответната психична област отрицателна област.
Въведените до сега понятия :

- психична област
- сцена на психичната област
- отрицателно въздействие
- положително въздействие
- неутрално въздействие
- отрицателна сцена
- отрицателна област

Какво става по нататък?! В психиката възниква противоборство между желанието да се преодолее отрицателното въздействие и невъзможноста на неговото преодоляване. Човешката нервна система би трябвало да има методи за разрешаване на подобни ситуации, защото нормално е човек да се сблъсква с проблеми, които не може да реши. Ако проблемите не са много емоционални, то те утихват с времето – забравят се. Но ако са силно емоционално изразени то не могат да бъдат забравени, точно за преодоляване на такива ситуации предполагаме, че нервната система има методи. Да обобщим. Когато в дадена сцена относно съотвтната психична област въздейства отрицателно въздействие със силен емоционален заряд върху индивида, и това въздействие независимо от опитите неможе да бъде преодоляно то след определено време се стартират методи на нервната система, които целят да решът дадената ситуация вътре в психиката. Какви са тези методи, какво точно правят, какво значи да се реши такава ситуация вътре в психиката, това са въпросите които ще разгледаме. Нас не ни интересува естеството на методите това което ни интересува е кога те се задействат и какъв е тяхния краен резултат. Най вероятно самите методи се предават генетически и са еднакви за всички хора. Определено крайния резултат е решаването на възникналото противоречие, така че нека се замислим как, принципно, то може да се реши и ако отговорим на този въпрос то ще можем да предположим какъв е крайния резултат на тези методи. Нека тези методи ги наричаме

- аварийни методи

Най очевидното решение е да се премахне самото отрицателно въздействие, но ако индивида можеше да го направи нямаше да се стартират аварийните методи. От тук следва, че аварийните методи намират начин да решат противоречието вътре в психиката без да се премахва отрицателното въздействие. От лични наблудения знаем, че когато възниква силно емоционален проблем в психиката се поражда психична сила, целяща да реши проблема, и колкото е поголям и по емоционален проблема толкова и психичната сила, целяща да разреши проблема, е по голяма. Може да се каже, че силата на проблема е равна, но противоположна по знак със психичната сила целяща да разреши проблема. Психичната сила явно ще действа докато не разреши проблема, но ако това трае прекалено дълго без резултат, тогава е логично нервната система да отклони психичната сила в друга насока. Защото подобна борба истощава организъма, може да доведе до пагубни за него последствия. От друга страна явно тази сила не може просто да бъде исключена, защото е проявление на инстинкта за самосъхранение. Един вид противоборството в психиката не се рашава изцяло от аварийните методи, крайния резултат на тяхната работа е компромис целящ поне до известна степен да нормализира психиката. До тук става ясно че ако след известно време ако няма резултат, тоест проблема не се решава от психичната сила аварийните методи пренасочват тази сила в друга психична област. С цел да удлевотвори инстинкта за самосъхранение. Например ако някой си Анщайн е имал проблеми с жените, то понеже не е могъл да ги реши, се увлича от физика. Определено може да се каже, че проблемите с противополжния пол са силно емоционални, затова те са причината в голям брой от случаите на пренасочване на силата.
Какво става когато такава сила се пренасочи в дуга област?! Тогава индивида получава, неосъзната мотивация да се развива в тази област, дори може да се каже, че той испитва удвлетворение от тази област, но на вапроса защо, не може да одговори точно и ясно. Отговорите са от сорта : просто ми харесва, чувствам че така е редно, испитвам удвлетворение от това и други подобни.
Сега настъпи момента да дадем определение какво са комплексите.

Комплекси.

Въведените до сега понятия :

- психична област
- сцена на психичната област
- отрицателно въздействие
- положително въздействие
- неутрално въздействие
- отрицателна сцена
- отрицателна област
- аварийни методи

Комплексите ще наричаме просто комплекс. Комплекса е структура в човешката психика състояща се от отрицателна психична област и психична област, в която е била пренасочена психичната сила породена от силно емоционално отрицателно въздействие. Като отрицателното въздействие не е премахнато. Причината за пренасочването и другите подробности бяха описани по горе.


Какво става когато комплекса вече е формиран в психиката, но след известен период от време по някъква причина отрицателното въздействие исчезва? Това е въпрос над който си струва да се помисли.
В края искам да подчертая, че не смятам комплексите за психични заболявания, а за естествен начин на нервната система да решава наистина трудни ситуации, и крайният резултат е компромис, тоест проблема не е решен изцяло, но е постигнат поне някакъв баланс.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
ЛесенРегистрирация: Nov 10, 2006
Мнения: 4
Местожителство: USA

МнениеПуснато на: 11 11 2006 02:24
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

[quote="Truden"]
thalamus написа:
Приятелю, ти сериозно ли се надяваш, че ще приема да говоря за психология с един неграмотен руснак, и ще чета "тема" изпълнена с най-просташки правописни грешки?
Ми ти си един от шестимата на няколко милиона руснаци, които не знаят как се пише на руски "обсудит".

Аз съм пас!
Не си ми интересен


Упс, комплексче, мания за величие или нещо друго?
Какво не ви харесва в темата на човека, аз лично за първи път съм в този форум и като цяло не е зле, само дето под форума "психология" пише че не е за "психари" а гледам тук се размотават няколко

А сега по-темата, как ще продължи да се държи човек след като изчезне причината за комплекса е строго индивидуално, при някой хора (а, може би и при всички) част от комплексите им са се превърнали в част от самата им личност така че понякога е трудно да обърнеш живота си на 180 градуса. Слабите хора обикновенно казват "Живота е карма" и така свалят бремето на отговорноста за собственият си живот от себе си, те си живеят с комплексите и нещастията си и се чувстват удовлетворени, че животът им е изпълнен с нещо, силните хора (или поне тези които се опитват да станат по-силни) се опитват да се опознаят и не търсят отговора на всички свои въпроси и проблеми САМО извън тях, а поглеждат от време навреме и в себеси!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
Truden
----------
----------


Регистрирация: Aug 01, 2003
Мнения: 2876
Местожителство: Johannesburg

МнениеПуснато на: 11 11 2006 05:16
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Лесен, само две мнения си пуснал (с това в темата за манипулацията) и напълно оправда псевдонима си

Нужно е да намалиш малко самочувствието, да бъдеш по-внимателен (за да не бъркаш имената в цитатите) и не така припрян, да внимаваш за елементарни логически грешки в мисленето, които водят до ДЪЛБОКИ заблуди (като виждането ти за 2058 мнения в темата за Манипулацията), да не приемаш чуждия интелект като предизвикатгелство за проява на своя и да си по-мек.

Всичко друго, надявам се, че ти е на ред

И ти не си ми интересен

_________________
От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ЛесенРегистрирация: Nov 10, 2006
Мнения: 4
Местожителство: USA

МнениеПуснато на: 11 11 2006 05:28
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Truden написа:
Лесен, само две мнения си пуснал (с това в темата за манипулацията) и напълно оправда псевдонима си

Нужно е да намалиш малко самочувствието, да бъдеш по-внимателен (за да не бъркаш имената в цитатите) и не така припрян, да внимаваш за елементарни логически грешки в мисленето, които водят до ДЪЛБОКИ заблуди (като виждането ти за 2058 мнения в темата за Манипулацията), да не приемаш чуждия интелект като предизвикатгелство за проява на своя и да си по-мек.

Всичко друго, надявам се, че ти е на ред

И ти не си ми интересен

Хей, Ти обаче си ми интересен!
С тази ти фраза "И ти не си ми интересен" изглеждаш доста оттегчен? Я кажи сега за моите "заблуди" и "елементарни логически грешки в мисленето" плииз!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
ЛесенРегистрирация: Nov 10, 2006
Мнения: 4
Местожителство: USA

МнениеПуснато на: 11 11 2006 05:44
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

А може би комплексите имат нещо общо с това:

"Състоянието на страх е една от основните програми в ядрото на нашата операционна система. Тази програма не може да бъде спряна, изключена, деактивирана, защото е един от градивните камъни на системата. Човешкият мозък се учи изключително бързо. На 15-20 години ние вече имаме десетки или стотици късчета от собствен жизнен опит, прилепени към ядрото на страха или кръжащи около него. Това може да са съвсем незначителни преживявания: звуци, образи, усещания, които - по някаква причина - несъзнаваното ни е разпределило към гнездото на страха. Всеки подобен сетивен опит оттук нататък ще поражда отново това състояние на парализа, може би в цялата му сила. Всяко повторение на тази връзка ще прави още по-устойчива до момента, в който не опитът, а само цитатът на подобен опит, ще включва безотказно чувството на страх. Така някъде в средната си възраст човекът се превръща в страхуващо се, омотано в кълбата на страха същество, което не смее… Промяната става болезнена, защото е свързана с ужасното състояние на страх. Търсенето на нови посоки, промяната в своя живот, живота на близките и обществото стават нежелани, защото страхът затъмнява всяка хубава картина на бъдещето, заглушава всяка мечта и поражда усещане на изтръпване, парализа и болка. Хората се научават да не бъдат гении: да не бъдат откриватели, да не бъдат революционери, да не бъдат смели - за да не ги боли."

Копирано от: http://changewire.info/?p=28
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
Покажи мнения от преди:      
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Психология Иди на страница Предишна  1, 2


 Идете на:   Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by © phpBB :: FI Theme :: Часовете са според зоната GMT + 2 Часа