Затвори Премести
Truden Web Site: Forums

Truden Web Site :: Преглед на тема - Стуктура на комплексите
Въпроси/Отговори  •  Профил  •  Лични Съобщения  •  ТЪРСЕНЕ

 Стуктура на комплексите Следващата тема
Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Психология Иди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
thalamusРегистрирация: Sep 24, 2006
Мнения: 8

МнениеПуснато на: 24 09 2006 16:46
 Заглавие: Стуктура на комплексите
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Предлагам да опсъдим eдна теорийка показваща какво представляват човешките комплекси и каква е тяхната структура.

Каквото и да представлява човешката психика тя явно не е непрeкъсната и може да се раздели на области спрямо дейностите които извършва човек. Тук дейност трябва да се въсприема в по широк смисъл, например : ако някой човек има ясно изразено хоби то бихме могли да кажем че някъква част от психиката е отговорна за това нещо. В случая под дейност се разбира практикуването на хобито. Ясно е че областите на психиката не са автономни, те всички са свързани и си влияят помеждуси. Такова разделене на области не може да се направи абсолутно точно защото структурата на психиката не е известна, освен това психиката се променя с времето което още повече внася неяснота. Но ако си затворим очите на някои подробности до бихме могли да разделим психиката на области. Ето още няколко примера за психични области.
- Поведението което практикува и усещанията които човек изпитва на работа за някои хора се отличават от поведението и усещанията в къщи. Може да се каже че има отделна психична област която ръководи поведението ни на работата и отделна област ръководеща поведението в къщи.
- Подобно разделяне може да се направи за поведението в училище, да речем за за поведението на втората ни работа, за поведението което практикуваме относно различни групи хора и други.
Взжно е да се разбере че психичните области се формират у човека относно конкретна част от външната среда на дадения човек. Всъшност психичната област, спорет нашите разбирания, управлява поведението на човека спрямо съответната част от външната среда (подсреда). Казано по просто - поведението на човека за дадена част от средата му е психична област.
В поведението което се управлява от дадена област има както съзнателни процеси например ние съзнателно се подмазваме на шефа, така и не осъзнати, например спрямо някоя група хора по неясни за нас причини се чувстваме подтиснати или пък се чувстваме добре. И така въведохме понятието

- психична област

в някои случаи за краткост просто ще казваме област.

За сега още не сме определили какво са комплексите, но нека се замислим при какви обстоятелства се заражда в човешката психика онова дето го наричаме комплекси. Комплексите се зараждат явно тогава гогато в дейноста на дадена психична област има някъкви проблеми. Какви точно проблеми?! Може да има всякъкви проблеми но нас ще ни интересува следната ситуация :
В дадена подсреда относно съответната психична област на дадения човек има въздействие (в подсредата въздействащо на човека) което е отрицателно за дадения човек. Няма да се питаме какво е отрицателно, за всеки човек е различно, но всеки чоек определено може да различава нещата които го подтискат (отрицатални въздействия) и неща които не го подтискат(положителни или неутрални въздействия). Съотвтната част на външната среда свързана с дадената психична област ще нараичаме сцена за дадената психична област. Така например сцената за психичната област управляваща поведението на работа е самата работа, колегите, кафенето кадето си поръчвате кафе че да не заспите на работа, ресторанта кадето ходите на обят или пък момчето от което си купувате обедния сандвич. С други думи понятието сцена трябва да се въсприема в по широк смисъл. И така до сега въведените понятия :

- психична област
- сцена на психичната област
- отрицателно въздействие
- положително въздействие
- неутрално въздействие

Трябва да се отбележи че за всеки човек разделянето на психиката на области, разделянето съответно на сцени външната среда, определянето кое въздействие е отрицателно, положително или неутрално е УНИКАЛНО. Освен това тези харектеристики може да се променят със времето.
И така спрях ме се на въпроса кое поражда комплексите на човека, на този вапрос ще отговорим с хипотеза която я приемаме за вярна:

- Каквото и да представляват комплексите те се пораждат когато на определена сцена относно съответната психочна област върхо индивида въздейства отрицателно психично въздеуствие. При това отрицателното въздействие независимо то опитите на индивида не може да бъде преодоляно. Такава сцена ще наричаме отрицателна сцена, а съответната психична област отрицателна област.
Въведените до сега понятия :

- психична област
- сцена на психичната област
- отрицателно въздействие
- положително въздействие
- неутрално въздействие
- отрицателна сцена
- отрицателна област

Какво става по нататък?! В психиката възниква противоборство между желанието да се преодолее отрицателното въздействие и невъзможноста на неговото преодоляване. Човешката нервна система би трябвало да има методи за разрешаване на подобни ситуации, защото нормално е човек да се сблъсква с проблеми които не може да реши. Ако проблемите не са много емоционални то те утихват с времето - забравятсе. Но ако са силно емоционално изразени то не могат да бъдат забравени, точно за преодоляване на такива ситуации предполагаме че нервната система има методи. Да обобщим. Когато в дадена сцена относно съотвтната психична област въздейства отрицателно въздействие със силен емоционален заряд върху индивида, и това въздействие независимо от опитите неможе да бъде преодоляно то след определено време се стартират методи на нервната система които целят да решът дадената ситуация вътре в психиката. Какви са тези методи, какво точно правят, какво значи да се реши такава ситуация вътре в психиката, това са въпросите които ще разгледаме. Нас не ни интересува естеството на методите това което ни интересува е кога те се задействат и какъв е тяхния краен резултат. Най вероятно самите методи се предават генетически и са еднакви за всички хора. Определено крайния резултат е решаването на възникналото противоречие, такаче нека се замислим как попринципо то може да се реши и ако отговорим на този въпрос то ще можем да педположим какъв е крайния резултат на тези методи. Нека тези методи ги наричаме

- аварийни методи

Най очевидното решение е да се премахне самото отрицателно въздействие, но ако индивида можеше да го направи нямаше да се стартират аварийните методи. От тук следва че аварийните методи намират начин да решат противоречието вътре в психиката без да се премахва отрицателното въздействие. От лични наблудения знаем че когато възниква силно емоционален проблем в психиката се поражда психична сила целяща да реши проблема, и колкото е поголям и по емоционален проблема толкова и психичната сила целяща да разевши проблема е по голяма. Може да се каже че силата на проблема е равна, но противоположна по знак със психичната сила целяща да разреши проблема. Психичната сила явно ще действа докато не разреши проблема, но ако това трае прекалено дълго без резултат тогава е логично нервната система да отклони психичната сила в друга насока. Защото подобна борба истощава организъма, може да доведе до пагубни за него последствия. От друга страна явно тази сила неможе просто да бъде исключена защото е проявление на инстинкта за самосъхранение. Един вит противоборството в психиката не се рашава изцяло от аварийните методи, карайния резултат на тяхната работа е компромис целящ поне до известна степен да нормализира психиката. До тук става ясно че ако след известно време ако няма резултат, тоест проблема не се решава от психичната сила аварийните методи пренасочват тази сила в друга ПСИХИЧНА ОБЛАСТ. С цел да удлевотвори инстинкта за самосъхранение. Например ако някойси Анщайн е имал проблеми с жените то понеже не могъл да го реши се увлича от физика Определено може да се каже че проблемите с противополжния пол са силно емоционални, затова те са причината в голям брой от случаите на пренасочване на силата.
Какво става когато такава сила се пренасочи в дуга област?! Тогава индивида получава, неосъзната мотивация да се развива в тази област, дори може да се каже че той испитва удвлетворение от тази област, но на вапроса защо, не може да одговори точно и ясно. Отговорите са от сорта : просто ми харесва, чувствам че така е редно, испитвам удвлетворение от живота и други подобни.
Сега настъпи момента да дадем определение какво са комплексите.

Комплекси.

Комплексите ще наричаме просто КОМПЛЕКС. Комплекса е структура в човешката психика състоящасе от отрицателна психична област и психична облас в която е била пренасочена психичната сила породена от силно емоционално отрицателно въздействие. Като отрицателното въздействие не е премахнато. Причината за пренасочването и другите подробности бяха описани по горе.


Какво става когато комплекса вече е формиран в психиката но след известен период от време по някъква причина отрицателното въздействие исчезва? Това е въпрос над който си струва да се помисли.
В края искам да подчертая че не смятам комплексите за психични заболявания а за естествен начин на нервната система да решава наистина трудни ситуации, и крайният резултат е компромис, тоест проблема не е решен изцяло но е постигнат поне някакъв баланс.

И така да опсъдим.....

Знам, дори вече чувам този въпрос :
"А ти самия имашли комплекси"

Отговора е следния, от горе изложените предположения следва че ако имам комплекси то него осъзнавам.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
pakodeluciaРегистрирация: Jan 04, 2006
Мнения: 31
Местожителство: София

МнениеПуснато на: 24 09 2006 21:46
 Заглавие: Re: Стуктура на комплексите
Отговорете с цитатВърнете се в началото

thalamus написа:

И така да опсъдим.....

Знам, дори вече чувам този въпрос :
"А ти самия имашли комплекси"

Отговора е следния, от горе изложените предположения следва че ако имам комплекси то него осъзнавам.


Не знам дали нарочно или просто грешка, но „опсъдим” се пише с „б”.

Поздравявам те за трудът, който си положил да разсъждаваш върху всичко това.
По темата. Смятам, че „комплекс” е дума, с която се описва резултат от неправилното взаимодействие м/у умът и сърцето. Ако имаме едно сърце изпълнено с Любов и един ум съдържащ Мъдростта, комплексите ще изчезнат.
Комплекс за малоценност, какво представлява той? Чувство в човек, че той не е достоен, не е като другите. Следователно този човек в себе си е отхвърлил Бог и Бог го е отхвърлил от вън. Значи причината за всяко противоречие, страдание, мъчени, комплекси и всички психически състояния се дължи на кривото разбиране за живота. Ние страдаме и не разбираме причините за страданията си, защото искаме да си обясним светът по един механически начин. Има една притча която описва много добре какво искам да кажа:

„Когато Бог създал света, хората населили земята и били щастливи, но не знаели, какво да работят. Тогава хората били по-малко на брой, от колкото днес. За да определи на всеки човек съответна работа, Бог изпратил на земята един ангел с една голяма торба, пълна с наставления, всеки да знае, какво да работи. Всяко наставление било поставено в специален пакет. Когато наближил към земята, ангелът видял, че една млада, красива мома се къпела в едно езеро. Той се загледал в нея и изпуснал торбата от ръката си. Торбата се отворила и пакетите се пръснали по земята. Като видели това, хората се спуснали към пакетите и ги разграбили. Всеки човек взел по един пакет, но комуто какъвто попаднел, а не според както Бог ги е определил. Благодарение на това между хората се явило голямо разногласие, което и до днес още продължава. Тъй щото, разногласието в света се дължи на грешката на ангела, който се увлякъл в красивата мома и не могъл да изпълни задачата си.
Ангелът се завърнал при Бога, но с неразрешена задача. Бог го запитал, как реши задачата си, а той казал, че видял красивата царска дъщеря, в която се влюбил. За да научи урока си, Бог го изпратил отново на земята, но и до сега още той не се е върнал на небето. (под „ангел” се има предвид душата ни, която е пратена на земята за да си свърши задачата) Този ангел е във всички хора, дето изучават задачата на послушанието. Той е недоволен от положението си но търпи. (Именно това наричаме комплекс – състояние на противоречие между материалният свят и невидимите сили) Докато не събере всички пакети с ценното съдържание и не ги постави на съответните им места, той няма да се върне на небето. (т.е. няма да намери спасение, а пакетите символизират „битовете” информация с които да сглобим нашето тяло. Тъй като човек е съставен от безброй елементи в тях ще цари хаос освен, ако няма една единствена идея да ги обединява) Значи, на всеки човек е дадена задача, да постави всяко нещо в себе си на своето място. Ангелът трябва да ходи между хората, да търси пакетите и да предаде всеки пакет на притежателят му. (има се предвид, че човешката душа има задача да обедини всички отделни звена в едно цяло) Кога ще се върне ангелът в своето отечество? Когато настъпи новата епоха. Новата епоха ще го освободи. (Новата епоха, това се има предвид светът на Любовта където всички хора ще живеят в един дух на Истината)
Днес всички хора се увличат в царската дъщеря. Коя е царската дъщеря? Царската дъщеря, това е светът във всички свои прояви. Не е лошо да се увлича човек, но само когато изпълни задачата си. Ангелът трябваше първо да изпълни мисията си, за която бе слязъл на земята. След това можеше да се увлича, да се захласва, дето иска.”

_________________
Аз съм в Бог и Бог е в мен.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителяICQ Номер
thalamusРегистрирация: Sep 24, 2006
Мнения: 8

МнениеПуснато на: 24 09 2006 23:29
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Не бих искал да намесвам религията и вярата попринцип в тази тема. Моето отношение към психологията е конструктивно тоест се стрема да си представа нещата като конструкция.

Междо другото, аз съм бивш вярващ, но с времето съм се отказал от вярата поради нейната нелогичност, вярата не е създадена да дава отговори като науката, а да направлява мнението и възгледите. В задачите на вярата не флиза иследването на света, съответно тя няма нужните методи и желание за подобно иследване. Затова е неумесно да се намесва вярата в подобни теми. Това довежда само до излишно объркване на мислите. Затова науката много често флиза в противоречие с вярата - просто вярата и науката са различни неща и се исползват за различни цели и не бива да бъдат смесвани. Под вяра разбирам в случая религиозна вяра, а не да речем вяра в успеха или вяра в науката или нещо от тоя сорт. Неискам да останете с мнение че съм негативно настроен към религиозната вяра просто смятам че нещата трябва да се исползват според предзначението им - предназначението на ангела беше да раздаде пакетите а не да се заглежда

Моята вяра е много проста :

Ако някаде нещо става значи има алгоритъм по който това нещо става

Сега като изрекох последните си слова си помислих : "можеби Господ е алгоритъм"
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
thalamusРегистрирация: Sep 24, 2006
Мнения: 8

МнениеПуснато на: 25 09 2006 00:17
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Извинявам се, в горното мнение се отклоних от темата, ще оправя тази грешка.

Цитат:
Смятам, че „комплекс” е дума, с която се описва резултат от неправилното взаимодействие м/у умът и сърцето.


Като всеки човек разбирам преносния смисъл на думата "сърце" в дадения контекст. Но това разбиране у всеки човек е различно и това прави исказването не еднозначно, губисе смисъла.

Цитат:
Ако имаме едно сърце изпълнено с Любов и един ум съдържащ Мъдростта, комплексите ще изчезнат.


Пак думичката "сърце", освен това исползвате твардение което не е доказано, а и не може да бъде доказано поради размития смисъл. Но ако си затворим очите на тези подробности то пак няма да се съглася. Защото голяма част от комплексите са породени точно от наличието на любов. Ако нямаше любов тогава човека нямаше да има комплекси породени от невъзможноста да постигне тази любов. Такаче точно любовта е един от най голямите источници на комплекси. Става дума както за любовта от сексуална гледна точка, така и попринцип, едно дете което не може да получи лубов от родителите си получава комплекси. Това по никъкъв начин не омаловажава любовта, нито я прави лоша и ненужна, просто такъв е живота - противоречив.

Цитат:
Комплекс за малоценност, какво представлява той? Чувство в човек, че той не е достоен, не е като другите. Следователно този човек в себе си е отхвърлил Бог и Бог го е отхвърлил от вън.

С две думи причинно-следственните връски са абсолютно не доказуеми. Да не говорим какво е Бох. Определение на думата Бох не може да има поради идеалистични причини, такаче смисала на изречението е размит напълно.

Както споменах, безсмислено е да се намесва религиозната вяра в научната мисъл, вярата не е средство за иследване. Всеки сам достига или отдръпва от нея. Не е правилно да се стремим всичко да подченим на вярата.

Смятам че притчата не е нужно да се обсъжда, защото има излишно много преносни смисли и нещата са представени пркалено отнесено. Има смисъл да се обеснява по подобен начин на децата (без подиграфка), за по лесно асимилиране. Но тук това, според мене, е грешно.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 25 09 2006 00:27
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

thalamus написа:


С две думи причинно-следственните връски са абсолютно не доказуеми. Да не говорим какво е Бох. Определение на думата Бох не може да има поради идеалистични причини, такаче смисала на изречението е размит напълно.Ами Бох май идва от бохча или нещо подобно . Па определението на тая думичка идва от размиването в главиците ни. И определено ме карате да се смея с вашите правописни грешки, драги thalamus!

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
thalamusРегистрирация: Sep 24, 2006
Мнения: 8

МнениеПуснато на: 25 09 2006 01:54
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Знам...... на вас вие смешно на мен ми е тъжно....
Имам си проблем с граматиката, руснак съм живеещ в българия и май не съм положил много усилия в правописа. Но не се отчайвам Захапъл съм един учебник и се надявам в скоро време да престана да се излагам

Надявам се да бъдете снисходителни към простолюдието
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 25 09 2006 11:12
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

thalamus написа:
Знам...... на вас вие смешно на мен ми е тъжно....
Имам си проблем с граматиката, руснак съм живеещ в българия и май не съм положил много усилия в правописа.

Надявам се да бъдете снисходителни към простолюдието


E, това обяснява всичко .

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
elanРегистрирация: Apr 30, 2004
Мнения: 960
Местожителство: България, Златица

МнениеПуснато на: 25 09 2006 11:53
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

thalamus написа:
Междо другото, аз съм бивш вярващ, но с времето съм се отказал от вярата поради нейната нелогичност, вярата не е създадена да дава отговори като науката, а да направлява мнението и възгледите. В задачите на вярата не флиза иследването на света, съответно тя няма нужните методи и желание за подобно иследване. Затова е неумесно да се намесва вярата в подобни теми. Това довежда само до излишно объркване на мислите.


Лично мое мнение е, че ако някой има Вяра, то тя не може да бъде бивша. Вярата или я има, или я няма, но не мисля, че човек познал вярата може да се откаже от нея. Т.е. - смятам, че се самозаблуждаваш, че си бил вярващ.
Що се отнася до логиката, религията и науката - аз като бивш ,,поклонник" на логиката, искам да те посъветвам да опиташ да поживееш без да търсиш логика... Приеми че нещата са такива каквито са.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителяICQ Номер
Truden
----------
----------


Регистрирация: Aug 01, 2003
Мнения: 2876
Местожителство: Johannesburg

МнениеПуснато на: 25 09 2006 12:35
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

thalamus написа:
Имам си проблем с граматиката, руснак съм живеещ в българия и май не съм положил много усилия в правописа.
E, това обяснява всичко .


Не ми обяснява как руснак с такъв добър изказ на Български език и такава добра граматика, може да не познава правописа, още повече когато се отнася до еднакви думи в двата езика.

(Думичката "обсудит" на руски не се бърка. Потърсете я с Google в двата варианта и ще видите, че в целия интернет "опсудит" е ползвана само шест! (6) пъти)

Говоря три езика и ми е трудно да приема такова оправдание.
Но... всичко е възможно.

_________________
От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
pakodeluciaРегистрирация: Jan 04, 2006
Мнения: 31
Местожителство: София

МнениеПуснато на: 25 09 2006 13:41
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

thalamus написа:
Смятам че притчата не е нужно да се обсъжда, защото има излишно много преносни смисли и нещата са представени пркалено отнесено. Има смисъл да се обеснява по подобен начин на децата (без подиграфка), за по лесно асимилиране. Но тук това, според мене, е грешно.


Добре, да бъде по твоето. За целта ще ти разкажа една истинска случка, разиграла се по времето на великият комунизъм. Един преподавател по диалектически материализъм изнасял лекция на шопи в едно селце. Застанал гордо на подиума и с „висок” поглед започнал:
- Другари, виждате ли тази маса? – попитал той
- Виждаме... – отговорили селяните
- Има ли я?
- Има я.
- Значи съществува. А сега кажете виждате ли Бог?
- Не Го виждаме.
- Има ли го?
- Няма го
- Значи не съществува.
Измежду редовете един от шопите се изправил и с силен глас попитал „научният сътрудник”:
- Другарю, а вие виждате ли си умът?
- Не го виждам...
- Има ли го
- Няма го – отговорил смутено водещият.
- Значи не съществува! – допълниш шопът, копирайки логическият модел на събеседника.


Та „другарю”, тъй като ми напомняш много на героя, виждате ли си умът, сърцето, душата, съзнанието, волята? Можете ли да ги пипнете, да ги докажете? Сам каза, че не си виждаш комплексите, щом не ги виждаш то и не може да ги оправиш. Значи, според теорията ти, ти си биоробот, който не би могъл да се развива и само съществува. Аз смятам, че човек е жив и за това не ми трябва доказателство. И също така въз основа на много наблюдения съм установил, че доказателството за дадено явление е свидетелство за неговото обективно отсъствие от реалността.
Щом не виждаш комплексите си, то те не съществуват, защото ти няма как да ги докажеш на себе си. Следователно видяното от теб в някой човек изобщо не са комплекси тъй като ти сам не знаеш какво е комплекс. От тук можем да си извадим заключението, че всичко което си опитал да ни разкажеш и си се трудил за него е плод на неправилното възприятие на сетивата ти, поради не добра поддръжка. Което е само още едно доказателство за мен, как когато човек иска да си обясни нещата по един механически начин резултата никога не се получава. И ти сам знаеш, че учените разглеждат само следствията, защото само те са видимите. Ето, кажи ми каква е причината за да напишеш всичко това, като видим резултата в интернет? Причината се крие в теб самият, но ти не можеш да ни я покажеш нали?

_________________
Аз съм в Бог и Бог е в мен.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителяICQ Номер
thalamusРегистрирация: Sep 24, 2006
Мнения: 8

МнениеПуснато на: 25 09 2006 18:50
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Първото което ми прави впечатление че всички мнения до сега не са съвсем по темата. Все се хващате за странични исказвания, които не показват основната идея изложена по горе. Например говорите за религия, разказвате притчи, истории, сравнихте ме с "другарите". Което ме навежда на мисълта че или не сте прочели вниматално темата или не сте я разбрали. Ако не сте я разбрали то вината е моя, но пък бихте могли да попитате.

Цитат:
Та „другарю”, тъй като ми напомняш много на героя, виждате ли си умът, сърцето, душата, съзнанието, волята? Можете ли да ги пипнете, да ги докажете?


Със това исказване обвинихте цялата наука, явно освен психологията, в това че е "другарска" наука. Според мене е малко пресилено и самонадеено. Освен това "другарската" наука се е доказала например с това че тоя сайт съществува. Небива така с лека рака да се отхвърлят научните методи, при условие че пеихологията не располага с добре оформени такива методи.

Цитат:
Сам каза, че не си виждаш комплексите, щом не ги виждаш то и не може да ги оправиш.


Не съм казвал такова нещо. Казах че ако ги имам то не ги ОСЪЗНАВАМ. "Осъзнавам" и "оправям" са различни глаголи. Попринцип, ако прочетете по внимателно, ще видите че изобщо не съм казал нищо за оправяне на комплейсите. Оправянето, преодоляването на комплексите е материал за друга дискусия. Тука аз просто се опитах да изразя идея къква е структурата на комплексите, нищо не съм споменавал за тяхното преодоляване.

Цитат:
Значи, според теорията ти, ти си биоробот, който не би могъл да се развива и само съществува.


За роботи нищо не съм споменавал, но предполагам че става дума пак за преносен смисъл, какъв мога само да гадая. Освен това защо отхвърляте думата "робот" ?! Нядявам се представите за тази дума не са ви свързани с "Терминатор", "Робокоп", и други такива. Понятието биоробот е просто заместител на думата организъм. Целта на това понятие е да подчертае някои аналогии между исчислителната техника и и живите организми. И защо според теорията аз немога да се развивам и съществувам?! Изрично подчертах че комплексите не са заболяване а начин да се нормализира психиката, с други думи комплексите са част от механизмите за оцеляване. Но, комплексите са компромис който прави организъма за да се запази. Все едно имате гангрена след ранение на някой крайник и този крайник трябва да се ампутира за да оцелеете, тоест правите КОМПРОМИС. Не правя такива аналогии с цел да принижа психиката до равнището на "другарската" мисъл, а с цел да поясня идеята за компромиса.

Цитат:
Аз смятам, че човек е жив и за това не ми трябва доказателство.


Нито съм го доказвал нито опровергавъл.

Цитат:
И също така въз основа на много наблюдения съм установил, че доказателството за дадено явление е свидетелство за неговото обективно отсъствие от реалността


Не разбрах тази мисъл.

Цитат:
Щом не виждаш комплексите си, то те не съществуват, защото ти няма как да ги докажеш на себе си.


Това е ваше заключение, не е мое. Определено се вижда от текста че човек може да не осъзнава своите комплекси ( което е наблюдавано евление не е моя измислица ) но това не значи че ги няма. Ще добавя че човек почвайки да осъзнава комплексите си получава шанс да ги премахне, но само шанс. И не всичко зависи от човека, преодоляването на комплексите е свързано със външната среда - приятели, роднини, работа и какво ли още не. Например някои хора страдат от комплекси в училище защото с нещо се различават в повече от останалите (по дебели, по клйощави, по притеснителни и др.), които заради тяхните отличия ги тормозят. В училище попринцип средата е по агресивна. Но когато стават студенти комплексите исчезват след известно време. Това време е различно за всеки, освен това не всеки се отървава от комплексите си. Кой се отървава кой не - не знам от какво това зависи. Но тези които се отървават в повечето случаи се отървават защото студенската среда е много по малко агресивна( никой няма да ти се подиграва защото си по дебел). След като исчезне тормоза от училище то и комплексите помалко утихват. Рзабирасе оставят някъква следа в психиката, един вид белег.

Цитат:
Щом не виждаш комплексите си, то те не съществуват, защото ти няма как да ги докажеш на себе си. Следователно видяното от теб в някой човек изобщо не са комплекси тъй като ти сам не знаеш какво е комплекс.


Защо от всичко написано точно на последното изречение се оповавате?! Да си призная, това беше една невинна шегичка, която я превърнахте в довод. Относно моите наблюдения, то аз съм имал комплекси в училище, за щастие не голями. В горните класове от тях почти не остана следа, но точно тогава се заинтересувах от психология, и припомняйки си своето поведение и осещания от онова време, ги сравних с със сегашното си поведение (в горните класове). Забелязах че когато бях по малък не осъзнавах своите проблеми, нещо повече, създавал съм си илюзии. После тези наблюдения ги сравних с поведението на моите приятели и така стигнах до горе изложената структура на комплексите. Сега ще ми зададете въпроса "Как така изведнъш си разбрал в горните класове че като по малък си имал комплекси като не си ги осъзнавал, следователно не си знаел какво представляват?" Просто сравних поведението си от преди с поведението в горните класове, а разликата я нарекох комплекс. С времето идеята малко се по избистри.

Цитат:
Което е само още едно доказателство за мен, как когато човек иска да си обясни нещата по един механически начин резултата никога не се получава.


Какво имате против механиката или пак преносен смисъл. Предполагам сте искали да кажете :
"......когато човек иска да си обясни нещата по един НАУЧЕН начин резултата никога не се получава."
Ниесме обградени от неща доказани и постигнати по научен начин. Да не би да сте противник на нуката? Веднага да вметна, не претендирам на нищо нито се прявя на някокой си... просто подхвърлих една идейка и се надявах на конструктивен диалог.

Цитат:
И ти сам знаеш, че учените разглеждат само следствията, защото само те са видимите.


Следствията не са видими за това се доказват. Вие можете да наблюдавате че първо настъпва евление А а след това настъпва евление Б, но това не значи че Б следва от А. Това следствие трябва да се ДОКАЖЕ. Как?! Явно си има начини щом имаме ток например.

Искам да питам нещо без никакъв сарказъм:

Форма се води като форум по психология, психологията се води за наука, защо има такова противостояние на научния подход, на конструктивното мислене?
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
thalamusРегистрирация: Sep 24, 2006
Мнения: 8

МнениеПуснато на: 25 09 2006 19:05
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Цитат:
.....Говоря три езика и ми е трудно да приема такова оправдание.


Несе оправдавам, имам проблем с правописа и работя по въпроса Надявам се правописа ми да не попречи на дискусията
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
Truden
----------
----------


Регистрирация: Aug 01, 2003
Мнения: 2876
Местожителство: Johannesburg

МнениеПуснато на: 25 09 2006 19:09
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

thalamus написа:
Първото което ми прави впечатление че всички мнения до сега не са съвсем по темата. Все се хващате за странични исказвания, които не показват основната идея изложена по горе. Например говорите за религия, разказвате притчи, истории, сравнихте ме с "другарите". Което ме навежда на мисълта че или не сте прочели вниматално темата или не сте я разбрали.
Приятелю, ти сериозно ли се надяваш, че ще приема да говоря за психология с един неграмотен руснак, и ще чета "тема" изпълнена с най-просташки правописни грешки?
Ми ти си един от шестимата на няколко милиона руснаци, които не знаят как се пише на руски "обсудит".

Аз съм пас!
Не си ми интересен

_________________
От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
thalamusРегистрирация: Sep 24, 2006
Мнения: 8

МнениеПуснато на: 25 09 2006 19:13
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Добре.... можеби сте прави.... и аз съм пас
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
Покажи мнения от преди:      
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Психология Иди на страница 1, 2  Следваща


 Идете на:   Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by © phpBB :: FI Theme :: Часовете са според зоната GMT + 2 Часа