Затвори Премести
Truden Web Site: Forums

Truden Web Site :: Преглед на тема - Скритите послания
Въпроси/Отговори  •  Профил  •  Лични Съобщения  •  ТЪРСЕНЕ

 Скритите послания Следващата тема
Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Кабала Иди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 14 04 2011 21:30
 Заглавие: Скритите послания
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Скритите послания


lesna написа:
Ако анализарането на символи, картинки, ритуали, ти помагат за себепознанието добре. Но за мене е губене на време и енергия. Освен това се трупа доста информация, която понякога пречи в себепознаването на човека.


Здравейте, Приятели!

Пускам тази тема с ясното съзнание за неразбирането, което тя поражда. Провокирана „отчасти” от съдържанието на цитата по-горе. Липсата, отсъствието на дадено разбиране относно аналитичните методи в Нумерологията, като Гематрия, Темура, Нотарикон в никакъв случай не ги прави излишни. По пътя в търсенето Ни на Истината, БОГ, неминуемо се сблъскваме със символи, чието съдържание ние не разбираме. И понеже в Търсенето, няма такова нещо, като губене на енергия и време Аз, ще докажа правотата си. Какво представляват Времето и енергията, понятия, с които ние боравим в този Материален свят. Но, ако те не съществуват, тогава какво?
Трупането на Информация, в никой случай не пречи в СебеОпознаването на човека. Доказателство за това са Мъдростта с която разполагат и са разполагали всички Учители по света. Добре де, ще кажете, че тази Мъдрост се дава от Бог, и няма да сбъркате. Но тя се дава за да познаете Бога, и да помогнете на други, като Вас.

Желая ви приятни минути в настоящата тема!

Ето малка част от това, което ще се разглежда в темата:

Като пример мога да дам формулата Tetragrammaton отнасяща се до четирибуквени писма на староеврейски език или иврит – имената на Бог – Йехова (Яхве) или Йод, Хе, Вау, Хе.

Tetragrammaton е четирибуквен символ. Коренът на думата идва от гр. τετραγράμματον; τετρα – четири, γράμμα – писмо и τον-него, и обикновенно се отнася до Еврейското име на Бог -
יהוה (YHVH), което се изговаря буква по буква в Еврейската азбука:

Yodh – Йод י
Heh – Хех ו
Vav – Вав или Вау ה
Heh – Хех ו

Тази формула изобразява Бащата [Йод], съединен с Майката [Хе], роденият Син [Вау] и Дъщерята [Хе].

Image

Някои източници твърдят, че Tetragrammaton представлява "четирибуквена дума" или "четири букви с името на Бог". Нещо с което аз не мога да се съглася. Тъй, като всяко писмо-буква от една страна има цифров еквивалент, а от друга е изпълнено със съдържание, /като носител на информация/. За това казвам, че символната амплификация е заключена в звук-буква и нейният цифров еквивалент. Забележете, че казвам звук-буква поради определената звукова/фонетична/стойност, която притежава всяко едно писмо.

Описание за Tetragrammaton в Wkipedia- Свободната енциклопедия.
Цитат:

Четирибуквена дума
Терминът Тетраграматон се отнася до дума, която е написана на личното име на Бога в иврит текста на Писанието . Терминът "Тетраграматон" е въведена първо, защото името е въведено с четири букви и защото не е ясно как изразени в древни времена, тъй като иврит Писанията само на езика в продължение на много векове по същество е мъртъв.За какво му е на дадено Учение да си служи с подобна символна амплификацияQuestion Exclamation

И защо ние се стремим към нейното разкодиране Question Exclamation

Image


Автор: Соня Пехльова

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 17 04 2011 00:51
 Заглавие: Кабалистичната символика истина или заблуда
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Кабалистичната символика истина или заблуда


Цитат:


„These four letters that you see above is known as the Tetragrammaton, The Four Letters, YHVH or YHWH.

Very few Christians have ever heard of it, and for a good reason, it is kept secret by those who wish to deceive YOU!”


Щракнете тук за по-просто определение!

"Какво е Yahwehism?

Това е модерното движение култ въз основа на погрешно произношение на името на Бог, взети от Тетраграматон YHWH.

Какво е четирибуквена дума?

Това са четири арамейски букви, които виждате на фона на тази страница. Тези писма НЕ са ИВРИТ! Те са от вавилонската азбука на езика известен като арамейски.

Yahwehism могат да бъдат намерени сред trinitarians, twinitarians и единство. Всички те имат общо с вярата, че името на Исус се определя от името на езическия гръцкия бог Зевс."

Из блога на Дейвид ХарпВ търсенията си за Tetragrammaton попаднах на автори, считащи тези символи за абсурдни. Онзи цитат по-горе ни казва, че в Бога няма място за Магия и мистицизъм, че учението Кабала се основава на методология включваща подобни символни аплификации целящи заблуда. Това според мене, може да го каже един МНОГО заблуден човек.

Алистър Кроули* създава цяла една система основаваща се на Кабалистична символика и на Thelema, и не един път е бил обвиняван в демонизъм, магьосничество и пр.

Всичко онова, което се основава на „неразбираеми символи”, подобни на този по-долу се счита за магия, а Кабала се възприема, като мистика. Подобно изказване от вярващ или религиозен, като Д. Харп звучи доста атеистично и се дължи на вменяеми още в детството, а и в самия социум представи, които в последствие човек доразвива до такава степен >

Цитат:
„Йехова или Яхве или Тетраграматон не дойде в плът!”
Д. ХарпПогледнете текста под изображението!

Цитат:


„Виждате Тетраграматон е от лявата страна на този Пентаграм. Тези четири букви са били използвани и се използват в магьосничество и магия. Еврейската мистика = Кабала.”

Из блога на Дейвид Харп


За какво ви представям разсъжденията на този човек?!
Защото искам да видите, как разсъждават църковниците и на какво учат останалите членуващи в Петдесятната църква в Сакраменто, Калифорния.

Разбира се, говорейки за символите аз нямам никакво намерение да разкривам тяхното съдържание. Те съдържат скрити послания и този който търси ще разбере. Сега ще ми кажете, че понеже аз не знам тяхното съдържание и за това не ви ги разкривам.

Някой ще ми обясни ли, защо в Графичния Tetragrammaton поставен в окръжност около Пентаграмма 1 2 се повтарят два пъти, един път от лявата страна на Пентаграмма, а друг път от дясната?_________________
*Теория на Тетраграматон
На 18-ти Ноември 1898г, Алистър Кроули е бил посветен в Ордена на Златната Зора. Той успява да обедини под схема Кабалистична символика, на които Таро е най-важният елемент, всички философски и магически системи.Автор: Соня Пехльова

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 18 04 2011 12:06
 Заглавие: Tetragrammaton
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Абревиатури в Пентаграмма

Image

Говорейки за абревиатури в Пентаграмма ние по-скоро разглеждаме неговите акроними. По-късно ще разгранича абревиатура от акроним, защото става дума за два сходни, но коренно различни метода.

Нотарикон е Кабалистична методология, която свързва огледално в по задълбочено значение думите или фразите до разширяването им в сентенции, мъдрости, или (редуциране) сбиване на фразите до акроними*.

*Етимологичният произход на думата акроним [абревиатура] от гр.ακρωνύμιο |άκρος и ωνύμιο| представлява буквено съкращение и чуждица в гръцкия от английски: acronym.

ΑΩ Αλφα Ωμέγα ↔ Аз Съм Алфата и Омегата, Началото и Краят.


Чете се от дясно на ляво:

Абревиатура

יהוה

Йод Хе Вав Хе
Йод – Баща – Огън > Хе –Майка/Дъщеря – Вода > Вав – Син – Въздух > Хе – Дъщеря – Земя

Акроними

ארם
Sagittarius – ם Venus –ר Uranus – א

פתך
Enerqy/Fire – ך Saturn – ת Mars – פ

כפר
Sol – ר Mars – פ Jupiter – כ

Петте съгласни изписващи се в края на думата

Каф софит – ך
Мем софит – ם
Нун софит – ן
Пе софит – ף
Цади софит – ץ

Планети

Image

Геомантичните знаци на планетите от Слънчевата система присъстват в Пентаграмма. Какво е тяхното смислово значение и защо знакът на Юпитер се намира на най-високото ниво оставям да прецените сами.

Знакът на Юпитер

Image

Знакът на планетата Меркурий (гръцкият Хермес и египетския Тот)

Image
Mercury

Подобно на Алхимичната мандала /Emerald Tablet, Пентаграмма съдържа четирите елемента: Земя, Въздух, Вода и Огън.
В него е скрит и Петият елемент.

Въпреки, че за да онагледя присъствието на елементите в Пентаграмма, взех въпросната графика от чужд източник, аз не мога да съглася напълно с нейното съдържание и е възможно да изготвя своя собствена.

Image


Кабалистичната символика е постигане на смислово Единство, и съдържа в себе си познания по астрономия, геомантия, езотерика, психология, философия, алхимия, гематрия*, основава се на Кабала без да изключва Християнството и останалите религии. Тя започва с Брак на Противоположностите и завършва със тяхното снемане.

Хиляди години произхода на човека и Сътворението на Вселената е било обяснявано чрез Библията, тъй като науката възникваща доста по-късно не е разполагала с нужните инструменти и Знание да ги обясни. Днес науката е доста напреднала и благодарение на информацията с която разполагаме, обединявайки и двете Религия и Наука ние можем да постигнем Цялостната Личност и да се родим в Бога, като единственото условие за това е Любов.

_________________
*Еврейската гематрия е основа на гръцката геометрия

Автор: Соня Пехльова

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 20 04 2011 12:03
 Заглавие: Знакът на рибите
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Знакът на рибите

Image


Image
ΙΧΘΥC

Цитат:
„Наред със змията рибата е една от най-старите алегории. Днес обаче предпочитаме термина символи, тъй като подобни синоними все пак съдържат нещо повече от обикновени алегории, което става ясно най-вече при символа на рибата.
„Ίχδύs“ едва ли е просто анаграматично съкращение от Ί(ήσoϋs) Χ(ριστο) Θ(εοϋ) Y(ios) Σ(ωτήρ), a пo-скоро символно означение на много пo-сложно обстоятелство.“

Из Знакът на рибите, К.Юнг


В книгата на Карл Юнг, „ЕОН. Изследвания върху символиката на цялостната личност“ абревиатурата Ίχθύς е написана неправилно, като „Ίχδύs“, което според мене се дължи на непознаването на Гръцката алфавито. Но това е изключение, както в мраморната плоча по-долу, където четем: ΙΧΘΥC.

Какво представлява „Ίχθύς*“?
От достигналите до нас източници знаем следното:

Ίχθύς е ранно-християнски символ и представлява буквено съкращение на фразата:

Цитат:
Ίχθύς = Ιησούς +Χριστός +Θεός +Υιός +Σωτήρ

(Σωτήρ) на гръцки означава „Спасител


На новогръцки спасител се изписва така: Σωτήρας, но тъй като това, което е достигнало до нас е писано на старогръцки думата да се чете Σωτήρ. Σωτήρ е архаична дума и представлява съществително име в гръцкия. От тук следва, че в абревиатурата се говори за Спасител, а не за Спасение.
Като казвам съществително или Ονομαστική – наименование, название, аз съм напълно убедена в това, поради факта, че тази дума е била използвана като наименование на Боговете.

Например: Αθήνα Σώτειρα, Ζεύς Σωτήρ и пр.

Υιός също е архаична дума и на старогръцки се изписва така: Υἱός, може би вие не виждате разликата, но в гръцката граматика ударенията са много Важни. Друго много важно нещо, което следва да разграничим е дали става дума за Θεοῦ или Θεός. В първият случай става дума за Божи, Божия или Боже, като обръщение, а във втория случай за БОГ. Мое лично мнение е, че абревиатурата следва да се чете така:

Ίχθύς = Ιησούς +Χριστός +Θεοῦ +Υἱός +Σωτήρ


Ἰησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ

РИБА=Иисус Месията Божия Син Спасител

По-долу прилагам писмата-буквите съставляващи тази абревиатура.
Ι [йо̀та]
1. γιώτα – девета буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) ι΄=10,

Χ [хи]
1. χι ­ двадесет и втора буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) χ΄=600,

Θ [тѝта]
1. θήτα осма буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) θ΄=9,

Υ [ѝпсилон]
1. ύψιλον ­ двадесета буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) υ΄=400,

Σ [сѝгма]
1. σίγμα ­ осемнадесета буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) σ΄=200,

Абревиатурата Ίχθύς представлява ранно-християнски символ, използван от църквата през 1-ви и 2-ри век сл. Хр.


Image
ΙΧΘΥΣ

Image
ΙΧΘΥΣ – Абревиатура

Image
ΙΧΘΥΣ – Абревиатура

_________________
* Ίχθύς от гр. – Риба
от гр. Ιησούς – Иисус, Спасител
от гр. Χριστός – Месия, Помазаник
от гр. Θεοῦ обръщение в Родителен падеж, Θεός – Бог
от гр. Υιός – Син
от гр. Σωτήρία – Спасение, σωτήρας [сотѝрас] спасител.Автор: Соня Пехльова

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 21 04 2011 23:29
 Заглавие: Християнската символика
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Християнската символика

С наближаването на Пасха или Възкресение Христово, ми се струва добра идея да обърнем внимание на Ранно-християнската символика.
Като ранно-християнски символи се приемат Рибата – Ίχθύς*, Котвата, Божият Агнец – Agnus Dei, Христос -Χι ­ Ρο, Алфата и Омегата – Από το Α ως το Ω, Паунът, като символ на безсмъртието и Възкресението, Гълъбът, като символ на Светия Дух.

Image
Ранно-християнски символи

От изображението със седемте християнски символи по-горе различаваме Божият агнец, Христограма Котва с надпис IHCOYC (Иисус) в горната си част и XPΕICTOC (Христос) в долната, изписан на латински език, Знакът на рибите, абревиатурата Χι ­ Ρο с двете риби и др.

Image
Божият Агнец


Image
IHCOYC XPΕICTOC

Image
Знакът на рибите


Рибата или Ίχθύς като ранно-християнски символ


Риба в ранното християнско (коптско) изкуство,
варовик, Египет, 5-ти век пр. Хр.
Лувъра, Париж © клише Chuzeville / RMN

Рибата, като ранно-християнски символ за първи път е спомената в писмена форма от Климент Александрийски. Климент Александрийски е древногръцки философ роден около 150 година сл. Хр.

Рибата като ранно-християнски символ и нейното библейско значение намира по-късно отражение в редица изследователски трудове относно Знакът на рибите.

Йона 1:17. А Господ беше определил една голяма риба да погълне Йона; и Йона остана във вътрешността на рибата три дни и три нощи.

Марко 1:15. Времето се изпълни и Божието царство наближи; покайте се и повярвайте в благовестието.

Марко 1:16. А когато минаваше край Галилейското езеро, видя Симон и брата на Симон Андрей, че хвърляха мрежи в езерото, понеже бяха рибари.

Марко 1:17. Исус им каза: Вървете след Мен и Аз ще ви направя ловци на човеци.

Матей 14:18. А Той им каза: Донесете ги тук при Мене.

Матей 14:19. Тогава, като заповяда на народа да насяда на тревата, взе петте хляба и двете риби, погледна към небето и благослови; и като разчупи хлябовете, даде ги на учениците, а учениците – на народа.

Матей 14:20. И всички ядоха и се наситиха; и вдигнаха останалите къшеи – дванадесет пълни коша.

Матей 14:21. А онези, които ядоха, бяха около пет хиляди мъже освен жените и децата.

Йоан 21:5. Исус им каза: Момчета, имате ли нещо за ядене? Отговориха Му: Нямаме.

Йоан 21:6. А Той им каза: Хвърлете мрежата отдясно на ладията и ще намерите. И така, те хвърлиха; и не можаха вече да я извлекат поради многото риба.Котвата като ранно-християнски символ

Image

Котвата като ранно-християнски символ е открита в гробището Св. Домитила (Catacombe di San Domitilla), Рим, Италия. Най ранното й датиране е от 1-ви век. През 2-ри и 3-ти век в епитафиите на катакомбите и по-специално в старата част на гробищата Св. Присила, (където са открити около 70 примера), катакомбите на Св. Домитила (Catacombe di San Domitilla), катакомбите на Св. Калисто (Catacombe di San Callisto).Божият Агнец символ на Иисус

Йоан 1:29
На следващия ден Йоан видя Иисус, че идва към него, и каза: Ето Божият Агнец, който взема греха на света!


Йоан 1:36
И като съгледа Иисус, когато минаваше, каза: Ето Божият Агнец!


Image
Agnus Dei -Божият Агнец

Image
Горната каменна плоча на Пасхалното агне, или Agnus Dei, се намира на западната стена на параклиса на църквата “Св. Михаил”, Garway. Според изследователя Саймън Брайтън, 8 е символ на Св. Йоан Кръстител и мотив, използван през средновековието от тамплиерите.*

Източник: BritainExpress.com

*Simon Brighton


Image
St Michaels, Garway, от запад. Тук можете да видите обособената кула, строена през 13 век.

Източник: BritainExpress.com


Χι ­ Ρο символ на Христос

Image
Χι ­ Ρο – Абревиатура

Тази абревиатура представлява ранно-християнски символ и съдържа първите две букви от името на Χριστός, а именно Χ и Ρ, в нея са преплетени първата и последната буква от Гръцката алфавито Алфа (Αλφα) и Омега (Ωμέγα), символизиращи Началото и Краят → Από το Α ως το Ω, от Начало до Край.

Букви от Гръцката алфавито съставляващи абревиатурата Χι ­ Ρο

Χ [хи]
1. χι ­ двадесет и втората буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) χ΄=600

Ρ [ро]
1. ρο ­ седемнадесетата буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) ρ΄=100

Α [а̀лфа]
1. άλφα ­ първата буква от гръцката азбука;
2. (числен знак) α΄=1

Ω [омѐГа]
1. ωμέγα ­ двадесет и четвъртата буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) ω΄=800


Image
Каменна плоча изобразяваща абревиатурата Χι ­ Ρο с Алфа (Αλφα) и Омега (Ωμέγα)

Изображения на Χι ­ Ρο символ могат да се видят на следният адрес:
http://flickrhivemind.net/


Алфа и Омега

Image
Алфа и Омега – το Αλφα και το Ωμέγα

Доказателство за Алфа и Омега /το Α (άλφα) και το Ω (ωμέγα)/, като ранно-християнски символ се съдържа в Новият завет, Откровението на Иоана:

Откровение 1:8
Аз съм Алфа и Омега, казва Господ Бог, Който е и Който е бил, и Който иде, Всемогъщият.


Откровение 22:13
Аз съм Алфа и Омега, Първият и Последният, Началото и Краят.


Паунът, като символика е приет в християнството, и се появява в много от ранните християнски мозайки, пластики и картини.

Image
Каменни пластики от м. Аязмото – Стара Загора. В ляво – изображение на двуглав орел; в дясно – изображение на Пауни и Дърво на Живота.

Гълъбът символ на Божия Дух


Image

Гълъбът е символ на Божия Дух, доказателство Новият завет; Матей, Марко, Лука и Йоан:

Матей 3:16
И като се кръсти, Иисус веднага излезе от водата; и ето, отвориха Му се небесата и видя Божия Дух, че слизаше като гълъб и се спускаше на Него;


Марко 1:10
И като излезе веднага от водата, видя, че небесата се разтварят и че Духът слиза на Него като гълъб.


Лука 3:22
и Светият Дух слезе върху Него в телесен образ като гълъб, и един глас дойде от небето, който казваше: Ти си Моят възлюбен Син; в Теб благоволих.Йоан 1:32
И Йоан свидетелства, казвайки: Видях Духа да слиза като гълъб от небето и да остава върху Него.
Християнската символика в изкуството

Image

Тайната вечеря, Леонардо да Винчи, 1495–1497
Санта Мария деле Грацие, Милано


Християнската символика е широко застъпена в изкуството и най-вече темите отнасящи се до Пасхалната вечеря, Разпятието и Възкресението.

Нямам намерение да анализирам "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, картина която е търпяла и търпи хиляди изследвания относно скритата символика в нея. Недвусмислена е яснотата на изображенията припокриваща се с текстове в Библията, от което съдим, че Леонардо е бил добре запознат с библейските писания по онова време.

Теориите истина или спекулация

Съществуват множество теории на „Тайната вечеря“, доказващи скритата символика в нея. Някои от теориите опитващи се да обяснят картината хвърлят повече неяснота отколкото би ни се искало, поради което не бива да се уповаваме сляпо на нито една от тези теории, тъй като повечето от тях се дължат на непознаването на Библията.
Много от теориите предизвикват истинска сензация и дори са регистрирани при нотариус.

Цитат:
„В една теория, за първи път публикувана през 1997 год. в „Прозрението на тамплиерите“ от Лин Пикнет и Клайв Принс, се твърди, че човекът изобразен отляво на Исус (от негово дясно) всъщност е Мария Магдалина, а не апостол Йоан (както повечето историци смятат). Тази теория е централна тема в нашумелия роман „Шифърът на Леонардо“ на американския писател Дан Браун. А според друга: за нарисуването на Исус и Юда е използван един и същ модел. Догадките обгърнали с тайнственост творбата произхождат от младият мъж, който позира на Леонардо за образа на Исус – едва 19-годишен пекар. И после, няколко години по-късно Леонардо открива някакъв непознат престъпник, подходящ за модел на Юда, без да съзнава, че той е абсолютно същият човек. Нека не изхождаме прибързано към заключение, защото няма доказателство, че Леонардо е използвал един модел за двете фигури, а предположението, което защитава горните мисли от логична гледна точка. Тоест заради големия период, в който Леонардо е рисувал стенописа.“
Владимир Домозетски


„Тайната вечеря“ е шедьовър на гения на италианския Ренесанс Леонардо да Винчи, създаден през 1495-1497 г. в трапезарията на манастира „Санта Мария дела Грация“ в Милано. На фреската са изобразени Исус Христос и апостолите.
Според професор Виторио Сгарби композицията на творбата е напълно класическа и се основава на строгата евангелска традиция.“
Из материали в чуждестранния печат


Разпятието

Image
Разпятието (1512-1515), Матиас Грюневалд ок. 1475-1528


В "Разпятието" на Грюневалд присъства абревиатурата: I.N.R.I, Божият Агнец, Бокалът - Чашата.

I.N.R.I
Сведение за текста съдържащ се в абревиатурата откриваме в Откровението на Йоан, Новият завет:

Йоан 19:19. А Пилат написа и надпис, който постави над Него на кръста. А написаното беше: Исус Назарянинът, Юдейският Цар.

Йоан 19:20. Този надпис прочетоха мнозина от юдеите, защото мястото, където разпънаха Исус, беше близо до града; а написаното беше на еврейски, на латински и на гръцки.

Image


I.N.R.I – Абревиатура от латински на фразата – IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM
„Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum“ – „Исус от Назарет, Цар Иудейски“.

На гръцки тази фраза се изписва така:

ΙΗΣΟΥΣ. Ο. ΝΑΖΩΡΑΙΟΣ. Ο. ΒΑΣΙΛΕΥΣ. ΤΩΝ. ΙΟΥΔΑΙΩΝ.

Ίησοΰς ό Ναζωραΐος ό Βασιλεύς των ΊουδαίωνБожият Агнец
Агнецът е символ на благост, смиреност, чистота. Изображението на Божият Агнец с кръста символизира Разпятието.

Чашата в Библията

Лука 22:20
Така взе и чашата след вечерята и каза: Тази чаша е новият завет в Моята кръв, която за вас се пролива.


Йоан 18:11
Тогава Исус каза на Петър: Сложи меча в ножницата. Чашата, която ми даде Отец, да не я ли пия?


1 Коринтяни 10:16
Чашата, която бе благословена и която ние благославяме, не е ли това, да имаме общение в Христовата кръв? Хлябът, който пречупваме, не е ли да имаме общение в Христовото тяло?


1 Коринтяни 11:25
Така взе и чашата след вечерята и каза: Тази чаша е Новият завет в Моята кръв; това правете всеки път, когато пиете, за Мое възпоменание.Разпятието“ на Грюневалд е естетическо и Духовно изживяване, връх на Християнската символика в Изкуството. Но от живописна и анатомична гледна точка, картината не е напълно издържана. Забележете чупещите се пръсти на ръцете, провесената над раменете в неестествена поза глава, пригвоздените нозе. Съзерцавайки Иисус на кръста, абревиатурата I.N.R.I съзнателно или не, ни се натрапва и отнема вниманието. Не би ли следвало да приковем поглед върху образа на Иисус? В картината лицето Му и Тръненият венец някак си се губят, сред цялата символна амплификация. Алегория или християнски евангелизъм представляват фигурите стоящи отдясно и отляво на самото Разпятие?

Не можем да не видим трите светли петна, върху които е акцентирано в картината: Наметалото на жената в бяло**, която според Библията е майката на Иисус, Божият Агнец и Библията в ръцете на Никодим.
В „Разпятието“ на Грюневалд прозират бегли познания по анатомия и силна вяра в писанието. Вяра, която издига живописта до едно ново стъпало, където съжителстват духовното и телесното в един образ на Целостността.

**Йоан 19:26
А Иисус, като видя майка Си и ученика, когото любеше, който стоеше наблизо, каза на майка Си: Жено, ето твоят син!

Йоан 19:27
После каза на ученика: Ето твоята майка! И от онзи час ученикът я прибра в своя дом.Свалянето от Кръста

Image
Peter Paul Rubens (1577-1640), Descent from the Cross, ca. 1617-18
St. Petersburg, Hermitage


Библейските сюжети играят ключова роля в творчеството на Петер Паул Рубенс. Той е бил определян, като „религиозен художник“. За оформяне на религиозните му възгледи от най-ранно детство важна роля заема баща му, който е бил виден протестантски адвокат. Сред най-известните му картини са „Издигането на Кръста“ (1610) и „Свалянето от Кръста“ (1611-1614), датиращи от периода му в Антверпен, период в който той приема католицизма.
„Свалянето от Кръста“ е рисувана ок. 1611 – 1614г., и представлява олтарен панел в катедралата „Света Богородица“ в Антверпен.
Картината „Свалянето от Кръста“, която ние разглеждаме е рисувана няколко години по-късно ок. 1617-18г. и понастоящем е изложена в Ермитажа, Санкт Петербург.
Чии са фигурите стоящи отляво и отдясно на Иисус?
Сведение за тяхното разпознаване намираме в Евангелията на Матей, Марко, Лука и Йоан, Новият завет.
От дясно на Иисус /наше ляво/, разпознаваме Никодим и Мария, майката на Яков и Йосия, а от ляво /наше дясно/, се намират Мария Магдалена коленичила до Иисус и неговият таен ученик Йосиф. Йосиф и Никодим придържат Иисусовото тяло с плащаницата.

Матей 27:55. Там бяха още и гледаха отдалеч много жени, които бяха следвали Иисус от Галилея и Му служеха;
Матей 27:56. сред тях бяха Мария Магдалена и Мария, майката на Яков и на Йосия, и майката на Зеведеевите синове.
Матей 27:57. А когато се свечери, дойде един богаташ от Ариматея на име Йосиф, който също беше ученик на Иисус.
Матей 27:58. Той дойде при Пилат и поиска тялото на Иисус. Тогава Пилат заповяда да му се даде.
Матей 27:59. Йосиф, като взе тялото, Го обви с чиста плащаница
Матей 27:60. и Го положи в своя нов гроб, който беше изсякъл в скалата; и търколи голям камък на входа на гроба и си отиде.
Матей 27:61. А там бяха Мария Магдалена и другата Мария, които седяха срещу гроба.


Йоан 19:38 След това Йосиф от Ариматея, който беше ученик на Иисус, но таен поради страх от юдеите, помоли Пилат да вземе тялото на Иисус; и Пилат позволи. И така, той дойде и взе тялото на Иисус.
Йоан 19:39. Дойде също и Никодим, който първо беше ходил при Иисус през нощта, и донесе около сто литри смес от смирна и алое.
Йоан 19:40. Тогава взеха тялото на Иисус и Го обвиха в плащаница с ароматите според юдейския обичай на погребване.
Йоан 19:41. А на мястото, където беше разпънат, имаше градина и в градината – нов гроб, в който още никой не беше полаган.
Йоан 19:42. Там положиха Иисус заради юдейския ден на Приготовлението, защото гробът беше наблизо.


Възкресението

Image
„Christ Risen“, Peter Paul Rubens

„Христос Възкръсна“ или „Възкръсналият Христос“ е платно от Петер Паул Рубенс, рисувано с маслени бои през 1616г. и се намира в Палацо Пити, Флоренция.

Възкресението е било рисувано от Джовани Белини: „Възкресение“, маслени бои върху платно (148 × 128 см) – 1475-79г, местоположение Картинна галерия Берлин; Рембранд: „Възкресението на Христос“, маслени бои върху платно (92 × 67 см) – ок. 1635-39г, местоположение Старата Пинакотека, Мюнхен; Тициан: „Лупус“, маслени бои върху платно (110 × 92 cм) – 1511-12г , местоположение Националната галерия в Лондон; Хуберт ван Ейк: „Трите Марии в гробница“, масло върху панела (72 × 89 см) – 1425г, местоположение Ротердам; Ханс Холбайн – младши: „Лупус“, масло върху панела (77 × 95 см) – 1524г, местоположение Кралската колекция, Хемптън Корт.

Християнската символика в Изкуството не се изчерпва до споменатите по-горе източници, а изхождайки от тях намира отражение в архитектурата, скулптурата - скулптури и барелефни изображения, живописта - платна, фрески, стенописи, олтарни панели и алегории, иконописта - икони, олтарни панели.

Християнската тематика присъства в изкуството "стъклопис" за което свидетелстват витражите в храмовете и катедралите. Абревиатури и монограми са изсечени върху старинни накити и монети, оръжия и съдове. Християнските символи присъстват върху древни каменни плочи, надгробни могили, гербове и предмети на бита.

Изобразяването на библейски и митологични сцени заема важно място в архитектурата, скулптурата и живописта през Средновековието и достига своя апогей по времето на Ренесанса. Ренасанса се заражда във Флоренция през Късното Средновековие, ок. 12-13 век. Думата Ренесанс идва от италиански Rinascimento (фр. Renaissance) ri- „отново“ и nascere „се роди“. Геният на Микеланджело Буонароти е пример за това до какви висоти би могъл да се издигне Ренесансът. Течение, което само по себе си свидетелствува за „религиозните“ си корени.

PENSO E BEN SO CH`ALCUNA COLPA PREME*

АЗ ЗНАМ ДОБРЕ – ЕДНА ВИНА ТЕЖИ МИ
и тъмна, моята душа гнети;
без чувства и без пламък свой почти,
без мир съм аз и без надежди зрими.

Но щом сме с теб, Любов неразлъчими,
от благодат ще ме лишиш ли ти,
преди да съм поел?............................
............................................................

Микеланджело Буонароти

*Част от незавършен сонет, в който Микеланджело отново се обръща към Бога.

Фрески от тавана на Сикстинската капела, рисувани от Микеланджело
Image

Image

Image

Image

Ренесансът бележи своето културно възраждане от 14-ти до средата на 17-ти век. Творчеството на Леонардо да Винчи, Микеланджело, Рафаело, Сандро Ботичели, Донатело, Тициан, Ян ван Ейк и др. е пример за изкуството Възраждане. Изкуство силно повлияно от вярата, религиозността и библейските писания, където духовното заема превес над телесното, доброто над злото.

Непознаването на Библията ни прави слаби в опознаването на цял един свят в Изкуството обхващащ повече от петнадесет века, от Anno Domini (Лето Господне) до сега.


Следваща тема: Епохата преди и след Христа

_________
*Разгледахме подробно този символ в темата: Знакът на рибите


Автор: Соня Пехльова

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 27 04 2011 15:39
 Заглавие: Епохата преди и след Христа
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Появата на система за писане

Кога и Къде възниква първата система за писане?
Точен отговор на въпроса и до сега не е даден.

Image

Image
Скални рисунки в пещера Магурата, България

„Магурата е една от най-големите пещери в България,с постоянна температура 12 градуса. Намира се в североизточна България, близо до Белоградчик. Скалните рисунки датират от първото хилядолетие пр. н. е. Скалните рисунки са правени с прилепско гуано (тор) и изобразяват танцуващи женски фигури, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, богато разнообразие на животни, „шахматни“ пана, слънца, звезди, оръдия на труда, растения.“

Според някои източници шумерите са изобретатели на писмеността.
Шумерската цивилизация е възникнала през IV хилядолетие пр.Хр. на територията на Южна Месопотамия.

„Шумерската писменост възниква през 4-тото хил. пр.Хр. и е една от най-ранните известни форми на писменост. Тя е система на писане, при която всеки знак се издълбава с тъпа тръстикова пръчица върху глинени плочки. Първоначално писмеността е пиктографска (картинна), а в последствие е опростена в клинописна. Писмото е наречено клинописно, защото знците му представляват чертички, всяка от които с формата на клин. Клинописът се е разпространил по цялото Междуречие (Месопотамия) и е станал основната писменост на древните народи от Близкия изток.”

Пиктограми

Image
Шумерски пиктограми

Пиктограмата представлява рисунка, идея или концепция и като форма на представяне съотвества на определена дума.
Етимологията на думата пиктограма идва от лат. pictus – „рисуван“ и от гр. γράμμα - „буква“. Първите примери за пиктограми са древни и праисторически рисунки намерени на скални стени. Пиктограмите се използват в писмена форма и в графични системи. С течение на времето пиктограмите биват стилизирани, опростени и се превръщат в клиновидно писмо. Изписването им се извършва с калем върху мека глина. Знаците се изписват в редове и се изписват отляво надясно. Думата „клиновиден“ идва от латинската дума cuneus, което означава „клин“.

Image
Клиновидно писмо на шумерите

Знаците на шумерите биват приети от семитските народи на Месопотамия и акадския става първият семитски език, който ще бъде използван от вавилонците и асирийците. Акадските символи представляват срички с определени гласни.

За да проследим развитието на азбуката, трябва да се насочим към Египет, където към края на четвъртото хилядолетие пр. Хр. се е развило образно писмо. Образното писмо представлява система за писане и е основа на клиновидното. Първоначално това образно писмо се е състояло от глифове*, които формират писмена система.
Един от най-ранните примери е името на Нар-Мер, първия или втория фараон на Египет. Името му се появява като две обединени срички, датиращи от 3100 г. пр.н.е.

Image
Първи глиф „Нар“ (египетски „чудовище риба“, „сепия риба.“)
Втори глиф „Мер“ е пиктограма

Йероглифното писмо

Image

Йероглифното писмо е система, която използва символи под формата на изображения. Тези индивидуални знаци, наречени йероглифи, са картинни изображения и символи на звуци. Името „йероглифи“ идва от гръцката дума за „свещена дърворезба“ - ἱερογλυφικός → ιερός - свещен → γλύφω – дълбая с длето, и се среща за първи път в съчиненията на Diodorus Siculus (1 век пр. Хр.)

Диодорус Сикулус е гръцки историк от края на първи век пр.н.е., част от неговите произведения са оцелели и ни препращат към източници, които вече не са достъпни за нас, неговите книги включват исторически и митологичен материал.

Египетските йероглифни скриптове представляват египетска писмена форма и са били смятани за свещени знаци.

Сред живите писмени системи, йероглифните скриптове вече не се използват.

Съществува ли връзка между египетските йероглифи и клиновидните знаци използвани от шумерите в Южна Месопотамия?

Терминът „идеограма“ се използва за описание на писмени системи, като египетските йероглифи. Идеограма от гр. ἰδέα „идея“ и γράφω „пиша“ е графичен символ, който представлява идея или концепция. В този смисъл изполването на термина идеограма е неправилно. Разглеждайки египетските йероглифи мнозина ги отнасят към сигла. Сигла, или logograph, е графема, което представлява дума или морфема. Това е в контраст с звукозаписи, които представляват фонеми (речта звучи) или комбинации от фонеми.

Притежавали ли са египетските йероглифи фонетична стойност? Египетските йероглифи само символи и алегории ли са или представляват фонетични знаци?

Египетски йероглифи determinatives са включвали символи за божества, хора, части на тялото, животни, растения и книги, тоест абстрактни идеи, които са спомогнали за четене, но никоя от тях не е била произносима.

За разлика от акадската, египетската сричкова система на е имала гласни. Египтяните са използвали Acrophony**, като консонантна*** система заедно с тяхната сричкова и idiographic**** система, поради което азбуката все още не е родена.

Image
Image
Консонантна система

Тази консонантна система е предшественик на финикийската, гръцката и римска азбука.

Говорейки за консонантна система е погрешно да използваме думата азбука, тъй като азбуката представлява набор от букви, писмени знаци графеми, всеки от които възлиза на поне една фонема в говоримия език. Развитието на азбуката се основава на система за писане, но като събитие е възникнала доста по-късно.

Клиновиден скрипт

Image
Консонантен клиновиден скрипт, открит при разкопките на древния град Угарит

Клиновидния скрипт е открит в Угарит, при разкопки започнали от французите през 1929 г. в Рас Shamra на северния сирийски бряг. Угарит е столицата, която бе в апогея на развитието му от около 1450-1200 пр.н.е. и е унищожен през 12 век.

„Текстовете намерени в Рас Shamra са изключително разнообразни по писменост и език: четири езика, угаритски, акадски, шумерски и хуритски, и седем различни скриптове, египетски йероглифи и хетеецът, Cypro-Минойски, шумерски, акадски, хуритски и угаритски клиновиден.“

Клиновидния скрипт е създаден от шумерите и е една от най-ранните форми на писмена система. Клиновидното писмо се заражда, като система от пиктограми. С течение на времето тези пиктограми биват опростени, но в архаичния стил на пиктограмите все още липсват характерните за клиновидното писмо форма от ударите. Cuneiforms са изписвани на глинени плочки, върху които символите били рисувани с тръстика наречена стилус. Вдлъбнатините в глината оставени от стилуса/писеца/ са с клиновидна форма, което води до името клиновиден.

Важно е да споменем, че скриптовете клиновиден и този на египетските йероглифи е бил разбиран от ограничен кръг хора като книжовници, длъжностни лица, лекари, и свещеници. Броят и сложността на символите не допринасяли за по-обща грамотност.

„В класическия период, броят на йероглифите възлиза на приблизително 700, а броят на символите се увеличава до няколко хиляди около 500 г. пр. Хр. (Брунер 1976: 854-855). Също там са стотици, клинообразни означения, с все по-нарастващата сложност, като символи могат да се тълкуват в различни езици, като думи, срички или от време на време, като една реч, звуци, производство на това, което Doblhofer описва, като „ужасяваща полифония на клинообразната … тази неясна, неизпълнима, двусмислена писмена форма „(1973: 144). И при двете писмени системи йероглифи и клинообразната има обширна система разработенена за намаляване на неяснотата, заедно с фонетични указания за същата цел.”

Двете големи писмени системи шумерската и египетската не оцеляват за дълго. Пиктограмите еволюират към Syllabaries. Syllabaries – сричкова система е фонетична писмена система състояща се от символи, представляващи срички. Сричка често се състои от една съгласна плюс гласна или една гласна.

В някои източници се твърди, че „египтяните са разработили acrophonic, като псевдо-азбука, а клиновидния скрипт е азбука открита в Угарит.“

Подобно твърдение е доста абсурдно, тъй като по-време на зараждане на писмеността, азбуката все още не е съществувала. Тя се основава на основните две системи за писане, но се отличава от тях, тъй като те състоят от консонантно писмо, обозначаващо позвукови писмени системи отбелязващи единствено съгласни.

Съществуват множество становища относно произхода на азбуката. Едно от тези становища е Египетският произход за Северно семитските азбуки.

„Семитските народи са били в контакт с египтяните през 2500-1500 г. пр. Хр … Тяхната азбука е разработена в Палестина и усъвършенствана на финикийското крайбрежие. Тя оцелява и бива пренесена от финикийците в Гърция, откъдето е преминала в народите от западното полукълбо.“


_______________

*Глифът е наименованието на конкретно изображение от дадена писмена система. Глифът е реалното изображение на абстрактното понятие, наречено графема.
**Acrophony от гръцки: άκρη – край, краен + φωνή – глас е име на писмо на азбучна писмена система, така че писмото е име, наименование и започва със самото писмо. Пример:
***Консонантна система –система от съгласни в един език
****idiographic – „изображение” от гръцки ίδιος – γράφω, което означава „свой, собствен, присъщ – пиша”


Следва

Автор:Соня Пехльова


Използвани източници: The History of Writing
http://www.historian.net/hxwrite.htm

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 08 05 2011 02:10
 Заглавие: Християнската символика ІІ
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Християнската символика ІІ

Image
Християнски символи

1. Котвата

Image

Кръст във формата на котва се среща в изображенията рисувани от ранните християни върху стените на катакомбите. Котвата се смята за знак на устойчивост и надежда. Кръстът – котва, e комбинация от два символа — кръст и полумесец, и символизира раждането на Христос от тялото на Мария, чиято емблема е полумесецът.

2. Латински кръст

Image
Латинският кръст е най-разпространеният християнски религиозен символ. Смята се, че Христос е бил разпнат именно на такъв кръст, оттук и другото му наименование — кръст на Разпятието.

3. Кръст с преплетен символ, абревиатурата Χι ­ Ρο. Тази абревиатура представлява ранно-християнски символ и съдържа първите две букви от името на Χριστός, а именно Χ и Ρ.

4. Коптски кръст

Image

Коптския Кръст символизира Разпятието. Кръстът на коптите принадлежи на коптската църква в Египет. Четирите гвоздея символизират гвоздеите, използвани при Разпятието на Христос.

Изображението е парадоксално, поради разположението на гвоздеите около Кръста. От библейските източници получаваме сведение за Разпятието на Христос. Ръцете Му са били разпнати отляво и отдясно на Кръста и в дланите Му набити гвоздеи, но краката Му не са разпъвани, а „пригвоздени“ един върху друг. Кръстът по долу дава точна и ясна представа за събитията около Разпятието, описани в Новия завет.

Image

5. ΙΧΘΥΣ – РИБА

Image

Ίχθύς е ранно-християнски символ и представлява буквено съкращение на фразата:

Ίχθύς = Ιησούς +Χριστός +Θεοῦ +Υἱός +Σωτήρ

РИБА=Иисус Месията Божия Син Спасител

6. Кръстът на Константин – Монограм Χι ­ Ρο

Image

7. Абревиатура на фразата от латински „HS“ Hominum Salvator → “Спасител на хората“. Над абревиатурата различаваме разтеглена буквата Ωμέγα (Омега), която символизира Краят. Различаваме два кръста: Кръст на Разпятието, използван в Западното Християнство и Гръцки кръст на Православието, с четири еднакво дълги рамена. Изглежда този символ е бил използван, както в Източното Православие, така и в Западното Християнство.

Image
Кръст на Разпятието

Image
Гръцки кръст на Православието

8. Христограм - Абревиатура на името на Иисус Христос

Image

Христограмма се разглежда, като абревиатура на името на Иисус Христос на гръцки → „IHCOYC XPICTOC“ → IC XP

Тя е подобна на христограмма IC XC, с тази разлика, че първото буквено съкращение на IHCOYC (Иисус) е от първата и последна буква на името, а второто съкращение на XPICTOC (Христос) е от първата и втората буква на името Му.

Христограмма се състои от четири букви IC XC, буквено съкращение от първата и последната буква на всяка от думите на гръцки: ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ“IHCOYC XPICTOC“, което е транслитерация на Σ (сигма) към C (сърповидна сигма), използвана в старогръцкия език.

В ръкописния гръцки през елинистичния период (4-ти и 3-ти век пр. н. е.), епиграфски формата на Σ е опростена в С-подобна форма. Тя става универсален образец на Сигма през късната античност и Средновековието. Известна е, като Сърповидна Сигма. Тя е широко използвана в религиозните и църковни писания, и днес намира приложение в съвременни печатни издания на класически гръцки текстове. Тази Сърповидна Сигма намира отражение в Кирилицата, като буквата „C“, която е извлечена от гръцката Сърповидна Сигма - С.

9. Христограм на Иисус

Image

Тази монограмма е изписана на латински и представлява христограм използван в Католицизма – Западно Християнство. Христограмма „JHS“ е буквено съкращение на името на Иисус, взето от първите три букви. “JHS“ се разглежда и като абревиатура на фразата от латински Iesus Hominum Salvator → “Исус, Спасителя на хората“. „JHS“ и „JHC“ са еквивалентни на „IHS“ и „IHC“. Поради факта, че в латинската азбука буквите I и J не се отличават систематично до 17-ти век. Относно S на латински и Σ или C на гръцки, то разгледахме транслитерацията от Σ(сигма) към C(сърповидна сигма), използвано в старогръцкия език.

10. Монограм на Мария

Image

Надписът е на латински, но над него различаваме разтеглена буквата Ωμέγα (Омега), която символизира Краят. В монограмма присъства и буквата Αλφα(Алфа), която символизира Началото. Това Начало обвързано с Майката – Богородица, свидетелствува за Раждането на Иисус. Изключително стилизиран и опростен за разчитане символ.

Важно е да спомена, че символи 6, 7, 8, 9 и 10 се разглеждат, като монограми. Поради етимологията на думата монограма от гр. μόνο [моно] – само и γράμμα [грамма] – буква, писмо и представлява буквен символ. Голяма част от монограмите са зашифровани и представляват стилизирани символи и сакрални знаци. Това прави тяхното разчитане невъзможно. Тези графични символни знаци притежават определена звукова /фонетична/ стойност.

Монограмите са били гравирани в древността върху накити, монети, кръстове, старинни съдове, различни предмети и оръжия. Царски и владетелски монограми са били изобразявани върху гербове, знамена, надгробни могили и др. Благодарение на археологията до нас са достигнали монограми, които носят информация не само за езика и писмеността на различните култури, но и за събития и личности. Монограмата е съчетание на два или повече звука и би следвало да се разбира, като графичен символен знак на дума, фраза и дори цяло изречение.

11. Η Μητέρα του Θεού (ΜΡ ΘΥ) – Майката на Бог

Image
Богородица (ΜΡ ΘΥ), детайл от мозайка в „Св. София“

ΜΡ ΘΥ е абревиатура на Богородица – Дева Мария от гр. Μαρία Θεοτόκος. Етимологията идва от гр. Θεοτόκος – Богородица и означава „Εκείνη που τίκτει Θεό“ – Онази която ражда Бог.

Θεοτόκος (Богородица) → Θεομήτωρ (Божията майка).

12. Кръстове с преплетени Алфа и Омега, първата и последната буква от Гръцката алфавито Αλφα и Ωμέγα, символизиращи Началото и Краят → Από το Α ως το Ω, от Начало до Край.

13. Рибата - Ίχθύς символ на Христос

Image

Стилизирано изображение на Риба, както знаем Иисус е роден под знака на Риби.Автор: Соня Пехльова

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 12 05 2011 19:25
 Заглавие: Символи в иконописта
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Етимология на думата иконопис или иконография

Етимологичният произход на думата иконография идва от гръцки εικόνα “картина, образ“ и γράφω „пиша“, и би следвало да се превежда, като: Изписвам образ, картина.

Ето определение за Иконопис в Свободната Енциклопедия:

Цитат:
Иконопис, от „икона“ и „изписвам“(рисувам) е вид изобразително изкуство тясно свързан с християнството и разпространен най-вече в източноправославния свят. В античността с понятието „εικών“ („икон“) са обозначавали обикновените изображения“

Сами виждате алогичността на твърдението, което само по себе си е невярно.

Думата εικόνα “картина, образ“ и γράφω „пиша“ ни указва, какъв е типът на Изкуството – Иконопис. Поради стилизирането на фигурите и техният графичен образ би следвало да превеждаме думата Иконография (Иконопис), като: Изписвам образ, картина.

Изписването в древността е имало най-вече ръкописен характер, буквите са били изписвани прилежно и с голямо старание, сякаш са били изрисувани. С навлизането на Печата и създаването на първата Печатна машина, техният характер се променя от ръкописен в печат. Именно поради това следва да разграничим думата „изписвам“ от думата „рисувам“, тъй като обозначават две различни действия.

Проследете етимологията на думите:

γράφω (пиша) → ζωγραφίζω (рисувам) → ζω (живея) → ζωγραφική (живопис)

Стилизираният и декоративен характер на Иконографията я определя, като Мълчаливо изкуство. Иконописта не е свободно изкуство, тъй като следва определени правила, известни, като Иконописен канон.

Иконописният канон определя, както цветовата палитра, така и иконописната техника, композициите, и сюжетите от Библията, изобразяването на определени пропорции на фигурите, израза на лицата, цветовете на дрехите, позата и др.

Иконописта не следва технологията на живописта, законът на перспективата, пропорциите на фигурите и лицата, нейната цел е канонизацията издигната от Църквата. Иконографията сама по себе си е Църковно изкуство.

Зараждане на Иконографията

Иконографията се заражда във Византия през ІV в.

Символи в иконописта

IC XC – Християнски символ използван в иконописта
Image
Иисус Христос – Спасител, икона от края на 13 век от Хилендарския манастир

Image
Икона на Иисус Христос, намираща се в скалите на Острожкият манастир в Черна гора

IC XC е христограмма и се състои от четири букви, представлява буквено съкращение от първата и последната буква на всяка от думите на гръцки: ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ → “IHCOYC XPICTOC“, което е транслитерация на Σ(сигма) към C(сърповидна сигма), използвана в старогръцкия език.

ΜΡ ΘΥ - Християнски символ използван в иконописта
Image
ΜΡ ΘΥ е абревиатура на Богородица – Дева Мария от гр. Μαρία Θεοτόκος. Етимологията идва от гр. Θεοτόκος – Богородица и означава „Εκείνη που τίκτει Θεό“ – Онази която ражда Бог.

Θεοτόκος (Богородица) → Θεομήτωρ (Божията майка).

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος
Image
Св. Йоан Предтеча
Детайл от композицията Деисис от XII-XIII в, манастира „Св. Екатерина“ в Синай


Деисис е моление. Композицията Деисис включва икона на Иисус Христос и икона на Св. Богородица, и на Св. Йоан Предтеча от двете Му страни. Обикновено от дясно [наше ляво] на Иисус стои Богородица, а от ляво [наше дясно] Св. Йоан. Дъската, върху която са изобразени се нарича „темплон“ и в последствие става определение за целия Иконостас.

В иконата откриваме следният надпис на гръцки:

Ο Άγιος Ιωαννης ο Πρόδρομος - Свети Йоан Предтеча

Думата Ιωαννης (Йоан) е съкратена на Ιω, съответно от първата Ι[йо̀та] и от втората ω[омѐГа] буква на името му. Думата ο Πρόδρομος (Предтеча) е стилизирана, като акроним и е изписана четливо на иконата по-долу.

Image
Св. Йоан Предтеча

Думата Πρόδρομος завършва със Image(стигма) στίγμα вместо Σς (сѝгма) σίγμα. Image(стигма) е лигатура* на гръцките букви Σς (сѝгма) и Τ(таф).

Букви съставляващи думата Πρόδρομος (Предтеча)

Π пи
1.πι ­ шестнадесетата буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) π΄=80

Ρ [ро]
1. ρο ­ седемнадесетата буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) ρ΄=100

ό о̀микрон с ударение

Δ Дѐлта
1. δέλτα ­ четвъртата буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) δ΄=4

Ρ ро
1. ρο ­ седемнадесетата буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) ρ΄=100

Ο о̀микрон
1. όμικρον ­ петнадесетата буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) ο΄=70

Μ ми
1. μι ­ дванадесетата буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) μ΄=40

Ο о̀микрон
1. όμικρον ­ петнадесетата буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) ο΄=70

Σ сѝгма
1. σίγμα ­ осемнадесетата буква от гръцката азбука;
2. (като числен знак) σ΄=200

Разглеждайки Символите на иконописта, проследяваме и нейната канонизация, целяща чрез стилизирано изобразяване внушение на респект към Бога.

Иконостас

Image
Благовещение. Рождество Христово. Сретение Господне.
Манастира „Св. Екатерина“ в Синай, Втората половина на XII в.


Един от четирите панела на архитрава** над Иконостаса.

Иконостаса представлява преграда от резбованно дърво с икони и Христовото разпятие, и отделя олтара от средната част на храма. Иконите са обърнати на запад. В средата на иконостаса се намират Царските двери, а отстрани има врати с икона или вход със завеса. Над тази преграда са издигнати колони, върху които се поставя архитрава.

Иконостас от гр. είκονοστάσιονεικόνα (картина) → στάση (позиция)


Архитрава е съединителна горна греда, която се намира над Иконостаса и върху която се изобразяват свещени изображения. Първоначално композицията Деисис се е намирала в средата на архитрава между централната врата на иконостасната преграда наречена по-късно „Царски двери". В последствие образите от Деисис са разделени и поставени от двете страни на Дверите.

Изображения на Иконостаси и позицията, която заемат в него Царските двери, композицията Деисис, останалите изображения и еднокрилните врати със завеси.

Схемата на Иконостаса бива различна в отделните църковни храмове и катедрали. Тя може да бъде опростена или да представлява Иконостас състоящ се от няколко реда.

Image
Схема 1. на Иконостас състоящ се от няколко реда


Image
Схема 2. на Иконостас състоящ се от няколко реда

Редове в Иконостаса

I Първи ред - съдържа събития от Стария Завет;

1. “Спасителят“
2. Дева Мария
3.
4.
5. “Тайната вечеря“
6. Царските двери или входа на Божието Царство
а) Благовещение
б) Евангелисти

Изображения на четиримата Евангелисти: Матей, Марко, Лука и Йоан

7. 8. Еднокрилни врати

II. Втори ред- Композицията Деисис
1. Христос Вседържител
2. Дева Мария
3. Йоан Предтеча
4. Архангел Гавраил
5. Архангел Михаил

III . Трети ред – Празнични икони

IV. Четвърти ред – Свети Пророци

V. Пети ред – Старозаветни Патриарси
1. Старият завет Троица


А. Голгота или Разпятие Христово


Image
Третяковската галерия, Москва – Иконостас панел, 16 в.


Image
Детайл от Иконостаса, композицията Деисис, Третяковската галерия, Москва, 16 в.

От ляво на дясно: Св. Василий → Свети Петър → Архангел Михаил → Пресвета богородица ↔ Христос Вседържител ↔ Св. Йоан Предтеча → Архангел Гавраил → Св. Пол → Кантарион Златоуст
_______________
*лигатура - две или повече графеми сглобени като един глиф
**Архитрав от гр. αρχή (начало) → от итал. trave (греда), които заедно означават „главна опора греда“.


Следва

Автор: Соня Пехльова

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 21 05 2011 19:07
 Заглавие: Символи в иконописта
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Символи в иконописта

Продължение

Дванадесетте Апостоли

Image
Св. Апостоли

Надпис на иконата на гръцки – Oι Άγιοι Αποστόλοι

13. Избиране на дванадесетте ученици
(Мат. 10:1-4; Лука 6:12-16)

След това се изкачи на хълма и повика при Себе Си онези, които искаше; и те дойдоха при Него.
14. И определи дванадесет души, за да бъдат с Него и за да ги изпраща да проповядват,
15. и да имат власт да изгонват бесове.
16. Определи: Симон, на когото даде името Петър;
17. и Яков Зеведеев и Якововия брат Йоан, на които даде името Воанергес, което значи синове на гърма,
18. и Андрей и Филип, Вартоломей и Матей, Тома и Яков Алфеев, Тадей и Симон Ханаанец,
19. и Юда Искариотски, който Го и предаде.


12. Избиране на дванадесетте апостоли
(Мат. 10:1-4; Марк 3:13-19)

През онези дни Исус се изкачи на планината да се помоли и прекара цяла нощ в молитва към Бога.
13. И като се съмна, повика учениците Си и избра от тях дванадесет души, които и нарече апостоли:
14. Симон, когото и нарече Петър, и брат му Андрей, Яков и Йоан, Филип и Вартоломей,
15. Матей и Тома, Яков Алфеев и Симон, наречен Зилот,
16. Юда, брат на Яков, и Юда Искариотски, който и стана предател.1. Призоваване на дванадесетте ученици
(Марк 3:13-19; Лука 6:12-16)

И като повика дванадесетте Си ученици, даде им власт над нечистите духове – да ги изгонват и да изцеляват всякаква болест и всякаква немощ.
2. А ето имената на дванадесетте апостоли: първият - Симон, който се нарича Петър, и Андрей, неговият брат; Яков Зеведеев и Йоан, неговият брат;
3. Филип и Вартоломей; Тома и Матей бирникът; Яков Алфеев и Тадей;
4. Симон Ханаанец и Юда Искариотски, който Го предаде.
5. Тези дванадесет души Исус изпрати и им заповяда: Не отивайте при езичниците и в самарянски град не влизайте;


Image
Св. Апостол Андрей Първозвани

Надпис на иконата на гръцки – „Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος“ → Свети Андрей Първозвания

Надписът е на старогръцки и в думите Ανδρέας и Πρωτόκλητος е използвана транслитерация на сигма Σς към Сърповидна сигма – C. В думата Άγιος вместо ς сигма е използвана лигатурата Image(стигма).

Св. Андрей е първият ученик от дванадесетте посветен в Апостолска служба, поради което е наречен Първозван. Патра е един от двата големи гръцки градове (Византия и Патра), свързани с мисионерската дейност на св. Андрей. Той умира мъченически в Патра разпнат на кръст под формата на буквата X.

На 26 септември 1964 г., черепът на св. Андрей, след 504 година се се връща от Италия в Патра. В Средата на четвърти век с подкрепата на император Констанций светите мощи на Андрей Първозвани са прехвърлени в църквата „Св. Апостоли“ в Константинопол. При превземането на града от франките трупа е бил прехвърлен в Италия. Днес, черепът на св. Андрей се съхранява в Новата църква на Патра. Сведение за живота на Св. Андрей получаваме от апокрифните „Деяния на Андрей“, които са споменати от Евсевий, като еретически текст.

На мястото, където е намерил кръстната си смърт „Св. Апостол Андрей“ (66 г.) в южната част на крайбрежната зона на Патра са издигнати два различни храма. Смята се, че Св. Апостол Андрей Първозвани е покровител на града.

Image
Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος, ο Πρωτόκλητος


Image
Св. Апостоли Петър и Павел

Надпис на иконата на гръцки - Oι Άγιοι Αποστόλοι Πέτρος και Παύλος

Οι πρωτοκορυφαίοι Πέτρος και Παύλος → Първите корифеи Петър и Павел

Първите корифеи Петър и Павел са били мъченически убити в Рим, първия намира смъртта си с глава към земята, а втория с обезглавяване.

Св. Петър, проповяда Евангелието в Юдея, Антиохия, Понт, в Галия, в Кападокия, Азия и Витиния. Страдал от мъченическа смърт, след като бил разпнат на кръст с главата надолу.

Павел е роден в Тарс, Киликия в едно село, което се нарича Гисхала. Св. Павел е най-големият проповедник на Евангелието, дори жертва живота си за него. Носи името на Първия и Апостол на народите, заради четирите големи апостолически обиколки. Той е основател на Църквата на Гърция. Автор е на 14 писма до църквата, която той основава.

Апостол Павел е понесъл мъченичество чрез обезглавяване в Рим в периода между 1964-1967 сл. Хр.

Първа апостолическа обиколка: Антиохия, Селевкия, Кипър, Памфилия, Антиохия Писидийска, Икония, Листра, Дервиш, Листра, Икония, Антиохия Писидийска, Памфилия, Анталия, Антиохия, Сирия – около края на 44 и 45 сл. Хр, а според други източници около 46-48 сл. Хр.

Втора апостолическа обиколка: Антиохия, Сирия и Киликия региони, Дервиш, Листра, Фригия, Галатия, Мизия, Троада, Самотраки, Неапол, Филипи, Амфиполи, Aполониада, Солун, Верия, Атина, Коринт, Ефес, Кесария, Йерусалим, Антиохия – около 49-52 сл. Хр.

Трета апостолическа обиколка: Антиохия, Галатия, Западна Витиния, Фригия, Ефес (3 години до изтичане), Троада, Македония, Далматия, Коринтос, Филипи, Троада, Aсос, Митилини – остров Лесбос, Самос, Милитос, Кос, Родос, Патара, Тирос, Птолемеда, Кесария, Йерусалим – около 53-57 сл. Хр.

Четвърта апостолическа обиколка: Рим, Южна Франция, Испания, Рим, Крит, Ефес, Македония (Филипус), Никопол, Далматия, Македония (Филипус), Троада – След тази обиколка Св. Павел е арестуван от римските власти, транспортиран в Рим и обезглавен в периода 66-68 сл. Хр.


Image
Св. Апостол Яков, брат на Св. Йоан

Ο άγιος Ιάκωβος, ο αδελφός του αγίου Ιωάννου

Св. Яков е мъченически убит от Ирод Агрипа в главата, Йерусалим. Според източници, Катедралата в Сантяго де Компостела в испанския град Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela) се счита за гроба на Св. Яков.

Image
Св. Йоан Богослов

Надпис на иконата на гръцки - Ο άγιος Ιωάννης ο θεολόγος

Св. Йоан Богослов проповядва в Мала Азия и най-вече в Ефес. Св. Йоан Богослов е измъчван и заточен на остров Патмос и умира в Ефес, където в напреднала възраст пише „Евангелието на Йоан“.

Image
Св. Филип

Ο άγιος Φίλιππος

Св. Филип е разпнат в Хиераполис, Сирия. Това сведение за смъртта му е легенда и не е научно доказано, но в Библията се споменава, че той е проповядвал в Самария, Азот и Цезарея. В окултните „Деяния на Филип“ се съдържа допълнителен текст, който разказва за мъченичеството на Филип.

Йоан 1:43 На другия ден Исус реши да отиде в Галилея; и намери Филип и му каза: Ела след Мен.

Йоан 1:44 А Филип беше от Витсаида, от града на Андрей и Петър.

Деяния 8:4 Филип в Самария
А тези, които се бяха разпръснали, обикаляха и разгласяваха благовестието.

Деяния 8:5 Така Филип слезе в град Самария и им проповядваше Христос.


Image
Св. Апостоли Вартоломей и Варнава

„Ἅγιοι Βαρθολομαῖος καὶ Βαρνάβας οἱ Ἀπόστολοι“

Името ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ → Вартоломей означава „υἱὸς τοῦ Θολομαίου“ → Син на Толомей. Информацията за апостол Вартоломей в Новия Завет е оскъдна. Евангелист Йоан споменава, че юдеите обикновено имат по две имена поради което и Вартоломей е срещан и с друго име Натанаил → Ναθαναὴλ, което означава „ὁ Θεὸς δίδει“ → Бог дава.

Предполага се, че мощите на Св. Вартоломей се намират в Базиликата „Св. Вартоломей“ (на итал. Basilica di San Bartolomeo all’Isola) в Италия.

Числа 1:8 от Исахар - Натанаил, Суаровият син;

Числа 10:15 Над множеството на племето на Исахаровите синове беше Натанаил, Суаровият син.

1 Летописи 15:24 А свещениците Севания, Йосафат, Натанаил, Амасий, Захария, Ванайя и Елиезер свиреха с тръбите пред Божия ковчег; а Овид-едом и Ехия бяха вратари за ковчега.

1 Летописи 26:4 И Овид-едомови синове: Семая, първородният; Йозавад, вторият; Йоах, третият; Сахар, четвъртият; Натанаил, петият;

2 Летописи 17:7 Също в третата година от царуването си прати първенците си Венхаил, Авдий, Захария, Натанаил и Михайя да поучават в Юдейските градове,

2 Летописи 35:9 Също и Хонения и братята му Семая и Натанаил, и началниците на левитите Асавия, Еиил и Йозавад подариха на левитите за пасхалните жертви пет хиляди агнета и ярета и петстотин говеда.

Ездра 10:22 От Пасхоровите потомци – Елиоинай, Маасия, Исмаил, Натанаил, Йозавад и Еласа.

Неемия 12:21 на Хелкия – Асавия; и на Едайя - Натанаил.

Йоан 1:47 Исус видя Натанаил да идва към Него и каза за него: Ето истински израелтянин, у когото няма лукавство.

Йоан 1:48 Натанаил Го попита: Откъде ме познаваш? Исус му отговори: Преди да те повика Филип, те видях, когато беше под смокинята.

Йоан 1:49 Натанаил му каза: Учителю, Ти си Божият Син, Ти си Израелевият Цар.


Image
Апостол Натанаил запазване на надраскана кожа
От стенопис на Страшния съд на Микеланджело в Сикстинската капела

Името VARNAVAS преобладава в Деяния на апостолите. Според някои източници неговото име е Йосиф, филоксера, което е преименувано на апостол Варнава и означава „υἱὸς παρακλήσεως“ → „син на утешение“. Произхода на името Варнава идва от арамейски и произлиза от думата Var (син) и Nevoua корен, от който и думата Невис (Пророка). В този случай Варнава се тълкува и като „син на Пророк“.


Деяния 4:36 Така Йосиф, наречен от апостолите Варнава (което значи „син на утешение“), левит, родом от Кипър,

Съществува объркване в ръкописната традиция между имената на Йосиф – Варнава и Йосиф – Варсава. Факт, който е добре известен на Св. Йоан Златоуст. Той прави разлика между две различни лица.

Деяния 1:23 И така, определиха двама: Йосиф, наречен Варсава, който носеше и името Юст, и Матия.

Деяния 15:22 Решенията на събора
Тогава апостолите и презвитерите с цялата църква намериха за добре да изберат помежду си мъже и да ги пратят в Антиохия с Павел и Варнава, а именно: Юда, наречен Варсава, и Сила, изтъкнати между братята
.

Image
Св. Тома

Надпис на иконата на гръцки - Ο άγιος ΘωμάςΆγιος Θωμάς ο Απόστολος

Проповядва Словото Божие в Партия, Мидия и Индия.

Image
Св. Матей

Надпис на иконата на гръцки - Ο άγιος Ματθαίος

Св. Матей е понесъл мъченичество чрез убиване с камъни и огън в Хиераполис, Сирия. Проповядва Евангелието в Мидия, Персия, Партия и Индия.

Image
Св. Апостол Яков, син Алфеев

Ο Απόστολος Ιάκωβος, o υιός του Αλφαίου - Апостол Яков, син на Алфей

Св. Апостол Яков е син на Алфей и брат на Св. Матей (евангелист).

Image
Св. Юда Тадеус

Ο άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος

Според древни източници Св. Юда Тадеус е проповядвал Евангелието в Юдея, Самария, Сирия, Месопотамия и Либия. Смята се, че е обесен мъченически на едно дърво в Месопотамия. Неговите мъчения заедно с тези на Св. Симон Зилот са били записани в "Деяния на Симон и Юда". Не е доказано дали останките му се намират в криптата на Базиликата „Св. Петър“ в Рим или в Арменски манастир в Киргизстан.

Image
Св. Апостол Симон

Надпис на иконата на гръцки - Ο άγιος Σίμων ο Απόστολος

Според легендата Св. Симон Зилот (Ο άγιος Σίμων ο Ζηλωτής) издъхва прикован на кръст в Мавритания, Африка. Според друго сведение той умира от естествена смърт в Едеса. Също така се твърди, че той е бил разпнат в Самария, а според Юстис Липсиус той е нарязан на две с трион в Персия. Проповядва Христовото учение в Египет, Мавритания, Либия, Нумидия, Кириния и Абхазия.


Image
Густав Доре, Целувката на Юда


Image
Юда Искариотски

Ιούδας Ισκαριώτης

За смъртта на Юда се споменава в Новия завет.

Матей 27: 3-5

3. Тогава Юда, който Го беше предал, като видя, че Исус бе осъден, разкая се и върна тридесетте сребърника на главните свещеници и старейшините, и каза:
4. Съгреших, че предадох невинна кръв. А те казаха: Нас какво ни засяга това? Ти му мисли.
5. И като хвърли сребърниците в храма, излезе и отиде, и се обеси.


Image
Св. Матия

Надпис на иконата на гръцки - Ο άγιος Ματθίας

И накрая Св. Матия, който заема мястото на Юда Искариотски и който предава душа с ужасни изтезания в Етиопия. Св. Апостол Матия не се споменава в Новия завет.

Никифорос Калистос Ксантопулос (Νικηφόρος Κάλλιστος Ξανθόπουλος) около 1320 споменава, че Матея преподава в Юдея и Етиопия.

Деяния 1:12 Избирането на Матия за апостол
Тогава те се върнаха в Йерусалим от хълма, наречен Елеонски, който е близо до Йерусалим, на разстояние един съботен ден път.

Деяния 1:23 И така, определиха двама: Йосиф, наречен Варсава, който носеше и името Юст, и Матия.

Деяния 1:26 И хвърлиха жребий за тях и жребият се падна на Матия; и той бе причислен към единадесетте апостоли.


Имената на дванадесетте Апостоли са:

1. Ανδρέας ο Πρωτόκλητος – Андрей Първозвани
2. Σίμων ο Πέτρος – Симон наречен Петър
3. Ιάκωβος – Яков, брат на Йоан
4. Ιωάννης (ευαγγελιστής)- Йоан (евангелист)
5. Φίλιππος – Филип
6. Βαρθολομαίος ή Ναθαναήλ – Вартоломей → Натанаил
7. Θωμάς – Тома
8. Ματθαίος (ευαγγελιστής) – Матей (евангелист)
9. Ιάκωβος (ο του Αλφαίου) – Яков, син Алфеев
10. Θαδδαίος – Юда Тадеус
11. Σίμων ο Κανανίτης – Симон Зилот
12. Ιούδας Ισκαριώτης (μετά την Ανάσταση του Ιησού, οι μαθητές εξέλεξαν τον Ματθία στη θέση του Ιούδα) -
Юда Искариотски (след предателството на Иисус, учениците избират Св. Матия да заеме мястото на Юда)


Автор: Соня Пехльова

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 07 06 2011 14:14
 Заглавие: Християнската символика ІІІ
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Изображения на Кръстове

Кръстът е един от най-често срещаните Християнски символи. Изображения на Кръстове се наблюдават върху древни Артефакти, като накити, монети, пръстени и пр.

Image
Източен Кръст на Православието

Кръстът на изображението е Кръст на Разпятието, използван в Източното Православие. Християнски символ на Православната църква в източното Средиземноморие, Източна Европа и Русия.

В Кръста се съдържа Христограмма IC XC и се състои от четири букви, представляващи буквено съкращение от първата и последната буква на всяка от думите на гръцки: Иисус Христос “IHCOYC XPICTOC“, което е транслитерация на сигма към C(сърповидна сигма), използвана в старогръцкия език.

Наклонената напречница в долната част на Кръста символизира поставка за крака. Наклонът напомня за „кръстната смърт“ или жертва на апостол Андрей Първозвани, разпространил християнската вяра в Русия. Исторически да нас не са достигнали сведения за това. Историческите факти сочат, че Св. Андрей Първозвани е проповядал Писанието във Византия и Патра.

Image

1. Латински Кръст

Image
Латински Кръст

Християнски символ представляващ Разпятието на Иисус Христос. Изображения на Латински Кръст са намерени в катакомбите Роман в началото на III век.

2. Кръст на Св. Андрей Първозвани

Image

Св. Андрей Първозвани е един от дванадесетте Апостоли. Той умира мъченически разпнат на Кръст наподобяващ буквата X.

Image
Кръстната смърт на Св. Апостол Андрей Първозвани

Image
Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος ο Πρωτόκλητος

Image
Св. Андрей Първозвани, Андрей Рубльов 1408 пр. Хр.

Според легендата Андрей Първозвани бил куц – единият му крак бил по-къс. Поради тази причина, когато го разпвали на кръста, дъсчицата за приковаване на стъпалата му била положена не хоризонтално, а наклонена според различната дължина на нозете му. До нас не са достигнали доказателства за тази легенда, изображенията на Св. Андрей Първозвани, които са достигнали до нас ни го представят с равни нозе, а иконописните изображения на кръстната Му смърт са подобни на изображението по-горе. Факт, който отрича легендата изцяло.

Наблюдението на действията на Св. Андрей може да се основава само на Апокрифни Евангелия, Деяния и мъченичеството Му.

3. Тау Кръст

Image

Тау е транслитерация на гр. буква Τ τ (ταυ), която е подобна на Финикийското писмо буква Image Τάου.

Кръст Тау се използва в много култури. Кръст Тау е алюзия на Кръст на Разпятието. Древните египтяни са използвали символът „Т“ за означаване на плодородието и живота.

Тау е последната буква от азбуката иврит, с Тау Кръст е означаван края на света, но и служи като знак на Каин, знак за спасението на Израел, който стои на прага на израелтяни за да защити домовете им.

4. Гръцки Кръст

Image

Гръцки Кръст на Православието с четири еднакво дълги рамена.

В националното знаме на Гърция, този кръст, с бял цвят на син фон се появява за първи път през 1820 г. и е символ на борбата срещу турците.

5. Келтски Кръст

Image

Този кръст се появява в Ирландия преди VIII в. и вероятно произхожда от „Χι ­Ρο Кръст“. Келтския Кръст често е украсяван с резбовани фигури, животни и Библейски сцени. Смята се, че кръгът е символ на Единството на четирите елемента Слънце, Въздух, Земя и Вода.

Image
Durrow High Cross

Този прекрасен Келтски кръст датира от 8 в., графство Оффали, Ирландия и изобразява Христос Вседържител, съпроводен от Ангели и Божият Агнец, с допълнителни Библейски сцени Св. Пророк Даниил и лъвовете*, Цар Давид арфист, Авраам и Исаак, и една сцена, която изглежда изобразява Светата Троица с Божието слово. В допълнение, има четири Селтик възела и четири спираловидни …, вероятно символ на четирите Евангелия. Durrow манастир е основан през 6 век от Св. Колумба, един от патроните на Ирландия.

6. Χι ­ Ρο Кръст

Image

Този Кръст представлява ранно-християнски символ и съдържа първите две букви от името на Христос на гр. Χριστός, а именно Χ и Ρ.

7. Ankh

Image

Древен египетски символ на Живота. В този кръст се обединяват два символа — Кръст, като символ на живота, и кръг, като символ на вечността; заедно те символизират безсмъртието.

Този кръст също така символизира и единението на женското божество — Изида и мъжкото божество — Озирис, т.е. съюза на земното и небесното. В Йероглифното писмо с този знак се бележи „живот“. Египтяните рисували Анх върху амулетите си, за да удължат земния си живот; с този амулет били погребвани, за да са сигурни, че ги чака живот в отвъдния свят.

8. Свастика

Image

От древността свастиката е символизирала късмета. Самата дума произхожда от санскритската дума „благоденствие“. Този кръст, завъртян както по часовниковата стрелка, така и обратно на нея, може да се открие върху тъкани от племето Навахо, върху гръцка керамика, критски монети, римски мозайки, върху предмети, открити при разкопките на Троя, върху стените на индуски храмове и в много други култури от най-различни времена. Често това е символ на движението на слънцето по небесата, превръщащо нощта в ден — и оттук един по-широко тълкуван символ на плодородието и възраждането на живота.
Краищата на кръста се интерпретират като символи на вятъра, дъжда, огъня и мълнията. В Япония това е символът на дълъг живот и процъфтяване.

Ранните християни изобразявали свастиката върху гробовете като замаскирана форма на по-ортодоксалния кръст, а в средните векове го рисували върху витражи, за да запълнят празното място отдолу (fill the foot), откъдето идва и неговото английско название — fylfot.

В хералдиката свастиката е известна с името „кръст крампоне“, от crampon — „желязна примка“.

9. Патриархален Кръст

Image
Патриархален Кръст

Християнски символ използван в Източноправославната Църква. Представлява всички Православни Християнски архиепископи и Патриарси.

Image
Михаил VII, Follis, клас Н, 1071-1078
IC XC в областта
Бюст на Христос облицовки, носи ореола Сruciger, мантия и colobium, притежава книгата на Евангелието и в двете ръце. Патриаршески кръст с хапче и две топчета на всеки крайник, цветен орнамент на двете страни.


Сruciger от лат. „кръстосано като кълбо“ представлява това, което ние наричаме „ореол“ и е Християнски символ на Власт използван през Средновековието.
Colobium от лат. "туника". Colobium е бяла туника без ръкави носена от Царе и Монарси.

10. Кръст Корона

Image
Cross Patee

Символ използван в Хералдиката. Кръст Корона е изобразяван върху короните носени от Монарси и често е украсяван със скъпоценни камъни.

11. Кръст Патерица

Image

Символ използван в хералдиката. Кръстът се състои от четири Тау Кръста. Един от Християнските символи на Католическата Църква.

12. Moline Кръст

Image

Moline е на старофренски за завод, на желязна скоба на горната част на воденичен камък.

13. Руски Кръст

Image
Руският Кръст е известен като Източен Кръст на Православието.

14. Малтийски Кръст

Image

Малтийският Кръст е тесен към центъра и с отстъп в краищата си, които взети заедно представлят осем върха.

В Асирия, този кръст символизира трите велики богове Ану, Бел, Да.

15. Crosslet Кръст

Image
Crosslet Кръст

Хералдически кръст състоящ се от четири Латински Кръста разположени под прав ъгъл един към друг, върховете им сочат север, юг, изток и запад.

Image
Крал Offa „Кръст Crosslet“. Сребърна ковано Саксонско Пени. Сребро, 1.13 грама; 17.48 mm. Около 780? - 792 пр. Хр.

17. Кръст Botony

Image

Кръст Botony обикновено е с четири еднакво дълги рамена. Той често е изобразяван върху различни старинни накити и монети.

Image

Image
Италия, Карло Емануеле I (Шарл Емануел I), 1580-1630
Quarto di Soldo + Мед, 1,0 грама, 14.4 mm. Лице: „С Е“ с корона по-горе. Обратно: Кръст bottony (кръстът на Св. Морис).


18. Кръст Голгота

Image

19. Йерусалим Кръст с Кръст Патерица в средата

Image

Image

Големия кръст символизира Христос, а четирите малки – четиримата Евангелисти, които разпространяват Учението из четирите краища на света.


Символната аплификация е не просто художествена измислица, а е резултат от факти, събития и библейски сцени. Християнските символи включват в съдържанието си състав на митични и на действителни исторически събития, поради което те не биха могли да се критикуват, а да се възприемат такива каквито са с цялата си мистичност и канонизация на Иконописния канон.

_______________
*Св. Пророк Даниил и лъвовете

Image
Даниел и лъвовете
Фреска от катакомбата “Saints Marcellinus and Peter“ в Рим


Даниил 6:16-24

16. Тогава царят заповяда и доведоха Даниил и го хвърлиха в рова на лъвовете. А царят проговори и каза на Даниил: Твоят Бог, на когото ти служиш непрестанно, Той нека те спаси!
17. И донесоха един камък и го поставиха на отвора на рова; и царят го запечата с печата си и с печата на големците си, за да не се промени намерението за Даниил.
18. Тогава царят отиде в двореца си и пренощува постейки, не поиска да донесат пред него забавления и сънят побягна от него.

19. После царят стана много рано сутринта и побърза да отиде при рова на лъвовете.
20. И когато се приближи до рова, извика с плачевен глас към Даниил. Царят проговори и каза на Даниил: Данииле, служителю на живия Бог, твоят Бог, на когото служиш непрестанно, можа ли да те спаси от лъвовете?

21. Тогава Даниил проговори на царя: Царю, да си жив до века!

22. Моят Бог изпрати Ангела Си и затвори устата на лъвовете и те не ме повредиха, защото се намерих невинен пред Него; също и пред теб, царю, не съм извършил никакво престъпление.
23. Тогава царят много се зарадва и заповяда да извадят Даниил от рова. И Даниил беше изваден от рова и на него не се намери никаква повреда, защото се беше доверил на своя Бог.
24. И царят заповяда и доведоха онези мъже, които бяха издали Даниил, и хвърлиха тях, децата им и жените им в рова на лъвовете; и още преди да стигнат до дъното на рова, лъвовете ги сграбчиха и строшиха всичките им кости.


Точки 3, 7 и 8 са из материали в чуждестранния печат

Автор: Соня Пехлова

Следва

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
Truden
----------
----------


Регистрирация: Aug 01, 2003
Мнения: 2876
Местожителство: Johannesburg

МнениеПуснато на: 11 06 2011 14:06
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Много интересно и полезно четиво, Сонче.
Много благодаря за него Целувка (Kiss)

_________________
От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 14 06 2011 16:21
 Заглавие: Символи в иконописта ІІ
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Символи в иконописта ІІ

Четиримата Пророци: Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил

От гр. προφητεύω предсказвам → προφητεία (η) предсказание → προφήτης (ο) пророк

Смята се, че встъпването в служба, като Пророк не е свързано с произход, обществено положение, нито е било наследявано. Убеждение, с което не мога напълно да се съглася.

Св. Пророк Исая – произхожда от Царски род;

Св. Пророк Иеремия – идва от заможно семейство на Свещеник;

Св. Пророк Иезекиил – Свещеник;

Св. Пророк Даниил - произхожда от Царски род.

Исая, син на Амос произхожда от царски род и името Му означава „Бог спасява“. Той е наричан още „месиански“ пророк, защото проповядва идването на Месията Исус Христос. Предполага се, че е роден в Йерусалим около 760 г. пр. Хр. Това, което знаем за живота Му се основава на легенди и на почти никакви исторически факти. Доказателство за това са и малкото Изображения на Пророк Исая.

Image
Св. Пророк Исая

Надпис на иконата на гръцки - Ο Προφήτης Ησαΐας

Image
Ο Προφήτης Ησαΐ

Image
Ръкопис на Пророк Исая

Иеремия е един от най-големите Пророци на евреите и християните. Той е роден близо до Йерусалим, в Анатот и идва от заможно семейство на Свещеник. Произхода на името Му идва от евр. ירמיה и вероятно означава „Господ дава сила“. Съдбата на Пророк Иеремия остава неизвестна, има няколко легенди за смъртта Му. Той е бил рисуван от художници, като Микеланджело Буонароти, Питър Паул Рубенс, Рембранд и др.

Image
Св. Пророк Иеремия

Надпис на иконата на гръцки – Ο Προφήτης Ιερεμία

Image
Иеремия, Сикстинската капела, Микеланджело Боунароти

Image
Пророк Иеремия, Пиеро дела Франческа (Piero della Francesca). Стенопис цикъл в Главния параклис на Сан Франческо в Арецо

Името Иезекиил идва от иврит יְחֶזְקֵאל, което означава „Бог ще засили“. Св. Пророк Иезекиил, син на Вузия от Левиевото племе и Свещеник. Той живял по времето на Навуходоносор през шести век пр. н. е.

По-долу са представени четири съвсем различни едно от друго изображения на Св. Пророк Иезекиил. „Св. пророк Иезекиил“ рисуван от гръцкия иконограф Теофан Критски е представен в напреднала възраст, със сухо и слабо телесложение в духа на Иконописния канон. Микеланджело представя същия Пророк в раздвижена поза. Въпреки туниката и мантията с която е облечен Иезекиил, ние виждаме едно добре сложено тяло, твърде атлетично за възрастта си. Пиеро дела Франческа ни представя Св. Пророк Иезекиил, като стилизиран съгласно Канона образ на младеж, по което съдим, че Иезекиил започва да пророкува в ранна възраст, вероятно някъде след 25-та си година. Рафаел във „Визията на Иезекиил“, ни представя Пророка в една нова непозната за нас светлина.

Image
Св. пророк Иезекиил. Фреска от ок. 1535-46 г. от Теофан Критски в манастира Пантократор в Света гора

Надпис на иконата на гръцки - Ο Προφήτης Ίεζεκιήλ

Image
Иезекиил, Сикстинската капела, Микеланджело Буонароти

Image
Св. Пророк Иезекиил, Пиеро дела Франческа (Piero della Francesca). Стенопис цикъл в Главния параклис на Сан Франческо в Арецо

Image
„Визията на Иезекиил“, Рафаел Sanzio (1518). Галерия Палатина(Palazzo Pitti) във Флоренция

Името Даниил прозхожда от иврит : ,יְחֶזְקֵאל „Бог ще укрепи“.

Ο Προφήτης Δανιήλ

Image
Видението на Св. Пророк Даниил (Дан. 7:2-8). Композиция от иконата на Андрей Рубльов „Св. архангел Михаил с деяния“ от храма „Св. архангел Михаил“ в Чудовския манастирАвтор: Соня Пехльова

Следва

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 26 12 2011 19:39
 Заглавие: Символи в иконописта и живописта – Рождество Христово
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Image
"Рождество Христово", Жан-Баптист Мари Пиер

Картината „Рождество Христово“ на Жан-Баптист Мари Пиер е сведение в живописта за магията на Пророчеството. Тя символизира идването на Спасителя. Художника следва точно описаните действия в Библията без да изопачава, а напротив чрез силата на багрите успява да внесе едно благоговение и светлина към Раждането на Младенеца. У нас не остава и бегла следа от съмнение към непорочното зачатие на Дева Мария. Привнасяйки своята необикновена чистота на духа, Жан-Баптист ни въздига на едно с трите ангела, благовестяващи голяма радост за всички човеци.

Лука 2:10. И рече им Ангелът: не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци;


Лука 2:11. защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ;


Image
Раждането на Христос, стенопис от 13 в., Атон

Image
Раждането на Христос - икона от манастира "Св. Екатерина" в Синай, 7 в.

Върху иконата „Раждането на Христос“, намираща се в манастира „Св. Екатерина“ в Синай различаваме Витлеемската звезда, отляво и отдясно на нея четирима ангели носещи Благата вест, Дева Мария с Младенеца лежащ в яслите, а до тях се намират вързани вол и магаре*, в непосредствена близост е „поклонението“ на тримата мъдреци** или влъхви Валтасар, Каспар и Мелхиор, които носят дарове: злато – за Царя, ладан – за Бога, смирна – за Човека; пастирите и техния добитък, а най-отдолу Йосиф и Мария с Младенеца.

*“Волът познава стопанина си, и оселът ­ яслите на господаря си“ (Ис. 1:3)

**Матей 2:1. А когато се роди Иисус във Витлеем Иудейски в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток дойдоха в Иерусалим и казваха:

Матей 2:2. де е родилият се Цар Иудейски? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним.

Матей 2:11. И като влязоха в къщата, намериха Младенеца с майка Му Мария и паднаха, та Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, принесоха Му дарове: злато, ливан*** и смирна.


***Възможно е да се чете и ладан от гр. λήδανον, λάδανον – тамян. Ладан е ароматна смола получена от рода дървета Boswellia sacra, поднасяна в знак на благоволение.

от гр. („χρυσὸν καὶ λίβανον καὶ σμύρναν“ Ματθ. 2:11) - злато и ливан и смирна

Поклонението на влъхвите е рисувано от Йеронимус Бош, Жил Висенте, Андреа Мантеня, Джото, Сандро Ботичели, Леонардо да Винчи, Бартоломе Естебан Мурильо, Питър Паул Рубенс и др.

Image
"Поклонението на влъхвите" Йеронимус Бош (1450 - 1516)

Image
"Поклонението на влъхвите", Жил Висенте

Image
"Поклонението на влъхвите" Андреа Мантеня (1431-1506)

Image
"Поклонението на влъхвите" Джото (1450 - 1516)Image
"Рождество Христово" с Пророците Исаия и Иезекиил, темперна живопис върху плоскости от дървесни частици, изпълнени около 1308-1311 от италианския художник Duccio di Buoninsegna (c.1255 1318)

Image
Рождество Христово. Фреска от XVII в. от Теофан Критски в църквата "Св. Николай" в Крит, Гърция


Автор: Соня Пехльова

Следва

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
iriniРегистрирация: Aug 05, 2004
Мнения: 521
Местожителство: България/София

МнениеПуснато на: 30 12 2011 18:20
 Заглавие: Символи в иконописта и живописта ІІ
Отговорете с цитатВърнете се в началото

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=itU8O8oX3Cw

Архангелите в православната иконография

Αρχάγγελος → според етимологичният си произход думата архангел следва да се превежда така:

αρχι → начало, този който идва пръв → άγγελος → вестител, пратеник

Имената на архангелите според Книга на Енох са:

IX. Тогава архангелите Михаел, Гавриил, Суриел и Уриел погледнаха от небето към земята, видяха потоците кръв, които я обагряха и неправдите които се вършеха там и си казаха: това е шумът от човешките гласове.

XX. Ето имената на ангелите, които бдят:
2. Уриел, който управлява воплите и ужаса.
3. Архангел Рафаел, един от светите ангели, който властвува над земните духове.
4. Рагуел, един от светите ангели, който наказва земята и небесните светила.
5. Михаел, един от светите ангели, който господства над човешките добродетели и заповядва на народите.
6. Саракиел, който напътства земните деца, когато съгрешат.
7. Архангел Гавриил, ангелът, който властвува над Икисат, рая и херувимите.

Из Kнига на Енох


Image
Фрагмент от Книга на Енох

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ → Архангел Михаил

Името Михаил от ивр. מלאך‎ означава „Кой е като Бога?“. Михаил е предводител на небесните войнства и е споменат на няколко места в Библията, както и в старозаветни апокрифи: Книга на Енох, еврейски апокрифи: свитъците от Кумран, християнски апокрифи: „Евангелието на Никодим“ и „Откровението на Св. Павел“. В картината на италианския художник Рафаело Санцио, архангел Михаил държи в дясната си ръка копие, с което атакува Луцифер. През рамото му преминава бяла хоругва, украсена с червен кръст. Според преданията архангел Михаил е пазител на православната вяра и се бори срещу ересите.

Базиликата „Сан Микеле ин Афричиско” (Basilica di San Michele in Africisco) построена 545 г. в гр. Равена, Италия е посветена на Архангел Михаил. Изображения на Архангели Гавриил и Михаил присъстват в мозайка от апсидата на църквата Сан Микеле в Равена.

Откровение 12:7. И стана война на небесата: излязоха Михаил и неговите ангели да воюват против змея; и змеят воюва заедно със своите ангели;

Откровение 12:8. обаче те не надвиха, нито се намери вече място за тях на небето.

Откровение 12:9. И беше свален големият змей, онази старовременна змия, която се нарича дявол и Сатана, който мами целия свят; свален беше на земята, свалени бяха и ангелите му заедно с него.

Юда 1:9. Но архангел Михаил, когато в борба с дявола се препираше за Моисеевото тяло, не посмя да произнесепротив него хулителна присъда, а каза: Господ да те смъмри!


Михаил се нарича и „един от първите князе“. (Даниил 10:13, 21)

Даниил 10:13. Обаче князът на персийското царство ми противостоеше двадесет и един дни; но, ето, Михаил, един от първите князе, дойде да ми помогне; и така, аз останах непотребен вече там, при персийските царе,


Image
Архангел Михаил затягане на дявола. Картина на италианския художник Rafaello Sanzio (1518). Париж, Лувъра

Image
Образът на Архангел Михаил в църквата „Παναγίας της Αγγελόκτιστης“ принадлежи на неизвестен автор и датира от 18-ти век, размери [120 х 182 cm]

Image
Св. Архангели Михаил и Гавраил, Средновековна църква "Свети Никола" - с. Слокощица (ХVІ в.), България

Image
Средновековна църква “Свети Никола” – с. Слокощица (ХVІ в.), България


Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ → Архангел Гавриил

Името на Гавриил от ивр. גַּבְרִיאֵל, означава „Силата на Бог“. Гавриил е Архангел на Благовестието, известител на Божиите тайни според Писанието. Информация за Архангел Гавриил се съдържа в апокрифната литература и в ангелология на Енох. Архангел Гавриил е изобразяван в северните врати на иконостаса и обикновено стои от дясно на Исус Христос и Богородица (виж картините посветени на Благовещение). Най-ранните изображения на Гавриил датират от III век и се намират в катакомбите в Рим. В иконографията Гавриил е изобразяван в дясната ръка със запалена свещ, а в лявата с огледало от зелен яспис.

Лука 1:18. А Захария каза на ангела: Как ще се уверя в това, защото аз съм стар, а и жена ми е в напреднала възраст?

Лука 1:19. Ангелът му отговори: Аз съм Гавриил, който стои пред Бога, и съм изпратен да ти говоря и да ти благовестя това.

Лука 1:26. Благовещение
А в шестия месец ангел Гавриил бе изпратен от Бога в галилейския град, наречен Назарет,


Image
Св. Архангел Гавриил. Стенопис на северната стена на Боянската черква, 1259 г.

Image
Св. архангел Гавриил. Стенопис от XII в. в църквата "Св. великомъченик Георги Победоносец" в с. Курбиново, край Преспа, дн. реп. Македония

Image
Караваджо, Благовещение

Image
Фра Анджелико," Благовещение" ок. 1438-45, фреска (230 × 321cm), Музей Сан Марко, Флоренция

Image
Сандро Ботичели, "Благовещение" 1489-90

Image
Андрей Рубльов - Архангел Гавриил, църквата Успение Богородично в Владимир, 1408

Ο Αρχάγγελος Ραφαήλ → Архангел Рафаил

Архангел Рафаил е един от ангелите в Християнството. Името му означава „Господ лекува". Рафаил в юдаизма и християнството е известен, като архангел на изцелението, лечител на човешките болести и злини, утешител на опечалените, покровител на животните. В православната иконография архангел Рафаил държи в лявата си ръка съд с лекарство или е леко повдигната, а с дясната си ръка води Тобиас, носейки уловена в река Тигър риба.

Image
Pietro Berrettini, called Pietro da Cortona
born Cortona, Italy, 1596; died Rome, Italy, 1669
Tobias and the Archangel Raphael
black chalk on laid paper
23.6 x 16.7 cm


Image
Тициан, „Архангел Рафаел и Тобиас, 1507-8″, Венеция, Италия

Ο Αρχάγγελος Ουριήλ → Архангел Уриил

Уриил означава „Огънят на Бог“ или „Светлината на Бог“. Архангел Уриил е споменат в Книга на Ездра (3 Ездра 4.1, 5.20, 10.28).

4.1. Тогава ми отговори пратеният при мене Ангел, чието име е Уриил,

5.20. Пък аз постих седем дена, стенейки и плачейки, както ми бе заповядал ангел Уриил.


10.28. „де е ангел Уриил, който отначало дохожда при мене? защото той ме доведе до такова изумение, в което целта на стремежа ми се изгуби, и молитвата ми се обърна на злословие“.

По иконописния канон Архангел Уриил е изобразен с оголен меч срещу гърдите си в дясната ръка и горящ огън в ляво. Според учението на светите отци, Архангел Уриил чрез блясъка на божествения огън е просветител на неверниците и невежите.

Image
Архангели Рафаил и Уриил

„Книга на Ездра“ e вероятно написана между 460 и 440 г. пр. Хр., тя е посветена на събития, настъпили в земята на Израел по време на връщане на изгнаници от Вавилонския плен и техните усилия за възстановяване на Храма в Йерусалим, и обхваща период от около един век, започва през 536 г. пр. Хр. Акцентът в Ездра е на възстановяването на Храма по постановление на цар Артаксеркс, събитие, покрито в началото на Книгата на Неемия. Говори се за три групи изгнаници, които се завръщат в Йерусалим от Вавилон. Първата група се връща в 536 г. пр. Хр., втората през 457 г. пр. Хр. под Ездра, и третата група в 444 г. пр. Хр. под Неемия. Известно е, че части от Книга на Ездра са написани на арамейски, езикът на Вавилон (Ездра 4:8 -6:18).


8.8. Дойде и следната писмена заповед, дадена от цар Артаксеркса на Ездра, свещеник и четец на Господния закон:
8.9. цар Артаксеркс до Ездра, свещеник и четец на закона Господен, поздрав.
8.10. Като размислих човеколюбиво, заповядах, щото доброволно желаещите от иудейския народ и свещеници и левити, които са в нашето царство, да идат заедно с тебе в Иерусалим.


8.18. И друго, що ти потрябва за нуждите в храма на твоя Бог, давай от царското съкровище.
8.19. И ето аз, цар Артаксеркс, заповядах на ковчежниците в Сирия и Финикия, всичко, що поиска Ездра, свещеник и четец на закона на Бога Всевишни, редовно да му дават – дори до сто таланта сребро,
8.20. също и пшеница до сто кора и вино – до сто мери.

(Из Втора книга на Ездра)


Image
Археологическа находка в Израел "стените на Храма"

„пророк Агея и на Захария, син на Идо, пророкуваха на юдеите, които бяха в Юда и Ерусалим в името на Бога на Израел, дори и при тях. Тогава станаха Зоровавел Салатииловия син, и Исус, син на Иоседека, и започнали да строят Божия дом, който е в Ерусалим, и с тях са пророците на Бог да им помага“

(Ездра)


Храмът в Йерусалим за първи път е построен от цар Соломон. След като е бил разрушен от вавилонците, възстановяването на Храма е водено от Зоровавел и др . Реставрирането е извършено от хора, които са били в плен. Факти и сведения за това се съдържат в Книгата на Ездра.

Image
Реконструкция на Храма в Йерусалим

Ο Αρχάγγελος Σαλαθιήλ → Архангел Салатиил, името му означава „молитва към Бога“. Архангел Салатиил е изобразяван с наведена глава и сведен поглед, с кръстосани към гърдите ръце за молитва.

Image
Архангел Салатиил

Image
Микеланджело Буонароти, Сикстинската Капела, "Салатиил с Иосия и Йехония"

Йехония е Цар на Юда, името му означава „Бог ще усили своя народ“. Йехония на гръцки се изписва Ιεχονιας , а на латински Joachin. Според Евангелие на Матей, Салатиила е син на Йехония.

Матей 1:12. А след преселението във Вавилон: от Йехония се роди Салатиил; от Салатиил се роди Зоровавел;

Ο Αρχάγγελος Ιεγουδιήλ → Архангел Иегудиил

Архангел Иегудиил е един от седемте архангели в православието. Според иконописния канон изобразен Св. Архангел Иегудиил в дясната си ръка държи златен венец, а в лявата камшик от три черни въжета с три края. Името му от иврит се превежда като: „Слава на Бога“.

Image
Архангел Иегудиил

Image
Свети Архангел Иегудиил

Ο Αρχάγγελος Βαραχιήλ → Архангел Варахиил

Името на архангел Варахиил ивр. ברכיאל се превежда като „Благословение Божие“, то се споменава единствено в Книга на Енох. В иконографията Варахиил е изобразяван с бели рози в ръце в близост до гърдите, като символ на безкрайно блаженство и мир.

Image
Архангел Варахиил

Image
Шуршаков Игорь. Архангел Варахиил

Според преданията архангелите са: Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ, Ουριήλ, Σαλαθιήλ (Σαλαφιήλ), Ιεγουδιήλ και Βαραχιήλ - Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриел, Салатиил или Салафиил, Иегудиил и Варахиил.

Ο Αρχάγγελος Αζραήλ → Архангел Азраил

Името на Архангел Азраил се споменава в Книга на Енох. Азраил означава „този, който помага на Бог“ и произлиза от арабската форма на думата (عزرایل). Азраил в юдаизма, християнството и исляма е известен като Архангел на смъртта.

Image
Емил Жан Орас Верне/1789-1863/, "Ангелът на Смъртта" (146 x 113 cm), 1851, Ермитажа, Санкт Петербург

Image
Evelyn De’ Morgan „The Angel of Death“

Ренесансът, като епоха на Възраждане е белязан от Библейската тематика, доста по-късно от Иконописта, чиито корени датират от 3-5 в. До нас са достигнали сравнително малко изображения на Архангели в Православната иконография. За сведение тези „изображения“ в епохата на Ренесанса, са значително повече и заемат важна роля в творчеството на художници, като Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело Буонароти, Тициан и др.

Библейската тематика присъства в иконографията, живописта, архитектурата и пр.


Автор: Соня Пехльова

_________________
Има много на вратата.
Но само самотниците ще влязат
във Сватбената Стая.

Евангелие на Тома
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати писмото Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:      
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Кабала Иди на страница 1, 2  Следваща


 Идете на:   Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by © phpBB :: FI Theme :: Часовете са според зоната GMT + 2 Часа