Затвори Премести
Truden Web Site: Forums

Truden Web Site :: Преглед на тема - Притчата за десетте таланта
Въпроси/Отговори  •  Профил  •  Лични Съобщения  •  ТЪРСЕНЕ

 Притчата за десетте таланта Следващата тема
Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Християнство
Автор Съобщение
New Horizons
Гост

МнениеПуснато на: 22 11 2012 16:52
 Заглавие: Притчата за десетте таланта
Отговорете с цитатВърнете се в началото

ритчата за десетте таланта
Една от най – известните и най – проповядвани притчи в Библията е притчата за десетте таланта. Може би много от Вас я знаят, а който все още не я е чел – когато го направи тя със сигурност ще го накара да се замисли. В нея се разказва как Бог дарява различни таланти на различните хора – на едни повече, на други по – малко, и чака да види какво те ще направят с тях, а истинско удоволствие и щастие е за Него когато вижда, че това което е посял израства, развива се и дава плод. В коринтяни 12 глава Бог говори за хората като части от тялото – всеки си има своята функция, всяка част от тялото има определено предназначение, определена служба, която трябва да изпълнява, защото „Ти си част от Тялото и Бог има нужда точно от теб!”
Нека първо си отговорим какво е таланта. Срещат се различни определения – на едни места за него се говори като парична единица,а на други като уникална способност в дадена област. Най – често когато говорим за талант имаме в пред вид точно второто определение. Но сега ще отделим внимание и на двете. Ние притежаваме 3 най – важни ресурси – време, думи и пари. Те разбира се са ограничени, едни притежават повече от тях – други по – малко, но главното е как ги използваме.
(Лука 21:1-4)
И като седна Исус срещу съкровищницата, гледаше как народът пуска пари в съкровищницата; и мнозина богаташи пускаха много.
42. А една бедна вдовица дойде и пусна две лепти, т. е. един кодрант.
43. И повика учениците Си и им каза: Истина ви казвам, тази бедна вдовица пусна повече от всички, които пускат в съкровищницата;
Или с други думи, не е от толкова голямо значение какво и колко от него имаме а как го използваме. Както тук богаташите могат да дадат много,и пак в сравнение с това, което притежават почти нищо да не са дали, но бедната вдовица е дали почти всичко, което е имала, и то с цялото си сърце. Поглеждайки по по – различен начин на притчата можем да направим следното сравнение – подобно на шефа, който не е до нас, но в същото време ни е поверил бизнеса си и от нас се иска да оправдаем очакванията му, вместо само да следим удобния момент за да кръшнем, и с Бог е същото, но истински добрия човек и работник ще даде всичко от себе си, за да не го разочарова. И подобно на фирмата, в която разполагаме с пари, но те не са наши, така и ресурсите – време, пари, таланти и т.н. не ни принадлежатя, за да ги пилеем безотговорно – Бог ни ги дава и чака ние да ги използваме най – рационално, да ги умножим, и да му ги върнем многократно.
19. След дълго време дойде господарят на тези слуги и поиска сметка от тях.
И ако използваш правилно и разумно това, което ти е дадено имаш огромния шанс да получиш още, което да служи и за твоите нужди - 16. Веднага този, който получи петте таланта, отиде и търгува с тях, и спечели още пет таланта. Но не трябва да развиваме онова, което ни е дадено само за наша полза или единствено търсейки някаква изгода. Ако имаме много пари,защо не помогнем на някой, който наистина има нужда от тях, ако имаме хляб защо не дадем и на гладния, ако имаме знание, защо не поучим и другите, за да може да им служи и на тях. Лука 12:16-22
16. И им каза притча: Нивите на един богаташ родиха много плод.
  17. Той размишляваше в себе си и си казваше: Какво да правя, защото нямам къде да събера плодовете си?
  18. И каза: Ето какво ще направя - ще съборя житниците си и ще построя по-големи, и там ще събера всичкото си зърно и благата си.
  19. И ще кажа на душата си: Душо, имаш много блага, натрупани за много години; успокой се, яж, пий и се весели.
  20. А Бог му каза: Глупако! Тази нощ ще ти изискат душата; а това, което си приготвил, на кого ще бъде?
  21. Така става с този, който събира имот за себе си и не богатее в Бога.
Много хора мислят, че нямат никакви таланти – но нека погледнем в Библията – на ВСЕКИ Бог дал по някакъв талант – просто единия не знаел какво да прави с него, не осъзнавал цената на съкровището, което притежава, и го заровил. Трябва ли и ние да заровим подценявайки даденото ни, поради различни причини – например ако се страхуваме от хорското мнение,ако не вярвамве в нищо и по този начин го убиваме и подтискаме, ако сме мързеливи, или фокусирани върху големите неща да не забелязваме малкото и дълбоко скритото в нас, което моли да бъде нахранено, отгледано и възпитано подобно на едно мъничко бебе. Това, което искаме да направим е да помогнем на хората да го откриват и развиват, за да могат да служат и да носят удоволствие и щастие както на себе си и хората около тях, така и на самия Бог.
 
VaskoРегистрирация: Aug 08, 2003
Мнения: 372
Местожителство: София, България

МнениеПуснато на: 28 11 2012 10:50
 Заглавие:
Отговорете с цитатВърнете се в началото

Изключително находчиво поднесена реклама, но все пак махнах връзката в края на текста
Правилата са си правила.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение 
Покажи мнения от преди:      
Създайте нова темаНапишете отговор Truden Web Site Форуми » Християнство


 Идете на:   Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by © phpBB :: FI Theme :: Часовете са според зоната GMT + 2 Часа