Затвори Премести
Truden Web Site: Дневник на Потребители


Дневник на Потребители
[ Начало | Създаване на Потребителски Профил ]

Членовете на сайта автоматично придобиват правото да създават техни собствени Дневници и да изпращат коментари.

Разговор с ttt
от: Truden
Публикувано на: 07-29-2004 @ 01:51 pm

От форума на абв.бг
ttt зададе някои интересни въпроси
 
Здравей!
Извинявай, че толкова време се губех и не писах. все не ми оставаше време да вляза във форума. трябваше по-рано да го направя, сега виждам, че си писал доста интересни и важни неща.
идеята за БЕЗГРАНИЧНОСТТА и ОСЪЗНАВАНЕТО доста ме заинтрегува.
Ще започна от материята. Съгласен съм, че и тя е форма на ДУХА, защото има не едно практически доказтелства, че се проявява като функция на идеалното, духовната енергия. Аз самия изпитах как леко-навехнатия ми глезен на втория ден след контузията взе да се оправя, като му приложих терапията, за която говори Джеймс Редфийлд в "Десетото откровение" На третия ден реших, че вече съм добре и не продължих по същия начин и глезенът взе пак да ме боли и да се надува. Дали отслабването притока на енергия към него или някакво физическо натоварване причини забавяне в оздравяването може да се спори много, но аз и друг път съм усещал как насочването на енергия е реален процес.
Казваш ДУХ и материя са едно цяло без граници помежду си. Искам да те питам съгласен ли си с този начин на записване - "ДУХ и материя" .С други думи
кое е първичното(основния философски въпрос) Знам отговорът му изглежда твърде ясен. Но ти говориш за едно цяло, което звучи доста логично и ме кара да се замисля каква е същността на това цяло. Повече материална или повече духовна според теб?
Колкото до ОСЪЗНАВАНЕТО, за което говориш, съм съгласен, че всичко, целия свят е негов плод. Чудя се обаче дали този процес на ОСЪЗНАВАНЕ може да влияе пряко на материалното състояние, страна на нещата.(имам предвид конкретно субективното ОСЪЗНАВАНЕ) След като между материално и духоно няма ясна граница и след като нещата са свързани, би следвало да може. Но тогава какъв е смисълът да сме тук на Земята, ако сме в състояние с мисъл да променяме реалната секулярност. Имам чувството, че това завиява към окултизма.
За гордостта, за която говориш ми е познато. И аз се сблъсках именно с това и е доста жалко, че се получава така. Радвам се, че те срещам и можем да си приказваме за тези неща.
За П.П. аз мисля, че БОГ е един, едно цяло, безкрайна и всеобхватна съвкупност от ЛЮБОВ и СИЛА. Мисля, че БОГ е в цялата ВСЕЛЕНА, във всичко, във всеки един от нас. ТОЙ е всичко, ТОЙ е навсякъде. Често ние хората не можем да го разберем и да го видим, защото нямаме очи, принизени сме. За тези, които казваш, че ще се "родят" като Богове, ако приемем, че горното отговаря на истината, са извесените в различна степен личности, които са се появявали като пророци в различните религии. Разбира се в това число и Буда, който е типичен пример, а за Христос да не говорим. Спред Будизма всеки може да достигне НИРВАНА(свързване с Божественото), след като извърви пътя. Аз съм привърженик на този възглед, който подкрепя виждането, че Божественото е във всичко, включително и във всеки един от нас.
Още веднъж извинявай, че така се бавих с отговора. Аз дори не погледнах кога си ми писал, но като знам отколко време не съм влизал тук, не вярвам да е било много скоро.
надявам се, че това ще дойде на пощата ти и ще го видиш
поздрави!:)
 
 
Приятелю,
 
Един такъв разговор би могъл да е твърде дълъг в подробностите си, и твърде къс в основното.
Питаш, кое е е ПЪРВИЧНОТО.
 
За материалното мислене, което човек има, поставен така въпросът изглежда доста опростен.
Когато Моисей е дал обяснение за света, той е казал, че Бог го е създал.
Това е било нужно като основа на която да бъде поставено обяснение подходящо за онова човешко разбиране.
 
Аз бих дал две обяснения. И двете верни въпреки противоречието си.
 
1)      Никое не е ПЪРВИЧНО, защото Цялото е ДУАЛНО – Дух и Материя. То съществува като такова и това е неговата вечна Същност.
2)      Духът е Първичен. Защото материята е ДВИЖЕНИЕ. Движението се “ражда и умира”. Ражда се от Покоя и умира в своята крайна точка, за да се “роди” като Покой. Покоят като същност стои вън от ДВИЖЕНИЕТО и няма “рожден момент”.
 
Кое е по-голямо – Духът или Материята?
Материята бидейки ограничен вид на Духа също е част от него. Наричайки материята “част от Духа”, бихме могли да кажем, че тя е по-малката част, понеже е СЪДЪРЖАЩА се в Духа.
Но знаем, че ГРАНИЧНОСТТА на която основа определяме “голямо” и “малко” съществува само в материята.
Всяка граница съществува при наличието на друга такава, с която е във взаимоотношение.
Човешкото съзнание ИНТЕРПРЕТИРА взаимоотношенията получавайки като резултат граници.
 
Но ако Духът е БЕЗГРАНИЧЕН, то къде в него бихме могли да поставим границите на Материята???
Затова и казвам, че те са “омешани” и никое не е “по-голямо” или “по-малко”, “тука” или “там”.
Всичко е Едно и при все това, Осъзнатия (Събуден) Разум може да ги раздели, и да види себе си като две (Ограничение и Безграничност).
 
Цялото е Спящо Дуално Съзнание. Когато в него се събуди Осъзнаване (като Исус, Буда и др. Просветлени), То вижда Цялото като Себе си. Както ти виждаш себе си като тяло и разум, така и Просветления вижда Себе Си като  Цялото, а не като “спящия” човек, който е част от Спящото Дуално Съзнание.
 
Много от Просветлените са могли и са показали способностите си да МАНИПУЛИРАТ материалната част на Спящия Дуален Разум. И е много естествено. Бидейки Цялото, за тях манипулацията е като за теб повдигането на ръката по собствено желание.
Какъв е смисълът на човешкото пребиваване в Материалната част на Цялото.
Бих казал, че НЯМА СМИСЪЛ. Човек е просто част от цялото, а не поставено УСЛОВИЕ в това Цяло.
Мислейки в този аспект няма да намерим СМИСЪЛ в човешкото съществуване.
Но знаейки, че Цялото съществува именно поради всяка своя част, ще заключим, че човек има своето важно място. Бих казал най-важното.
 
Човек е чрез когото се ражда Бог (Осъзнатото Начало в Спящото Цяло).
Защото докато Цялото спи, то не Е. Всяко нещо съществува поради неговото ОСЪЗНАВАНЕ.
Цялото трябва да се “разглежда” като МЯСТО с две същности, а не като ЛИЧНОСТ.
В това място пребивават Събудените му Същности, които са наричани Богове.
 
В християнството се говори за Един Бог и Неговия Син.
Аз казвам, че има Един Бог (Цялото) и много Синове и Дъщери (Събудени Същности)
И е така, защото съм ги срещал многократно. Иначе не бих го твърдял само по предположенията си.
Обяснението на Цялото и Боговете не е нещо с което можем да си ИГРАЕМ, и да даваме предположения, твърдейки че са ИСТИНА. Нито пък да тълкуваме думите на Просветлените със земното си знание, убедени в своята ПРАВОТА.
 
Поздрави
Труден
 
 


Последно обновяване на 07-29-2004 @ 01:51 pm