15-годишният Рам Бахадур Бамджан, смятан за реинкарнация на Буда, медитира вече 6 месеца без да яде или пие

Неспирно медитиращо момче в джунглите на Южен Непал привлече вниманието на учените, след като тълпи вярващи започнаха да се стичат на поклонение пред него, считайки го за реинкарнация на Буда.

15-годишният Рам Бахадур Бамджан (Ram Bahadur Bamjan) медитира вече 6 месеца в корените на дърво в джунглата край селцето Ратанапури, разположено на около 160 км. южно от непалската столица Катманду, без да яде или пие. Момчето седи в поза “лотос” със затворени очи в подножието на огромен фикус, кожата на тялото му е придобила блед отенък, а лицето му не изразява никакви емоции. Верига от будистки монаси не позволяват на никой, дошъл да види “чудото”, да се приближава на повече от 50 м. от търсещия просветление младеж, съобщава британският ежедневник The Independent. За дългите месеци медитация, косите на Рам Бамджан са пораснали и падат над затворени му очи. През цялото това време момчето е казало само няколко думи, за които в Непал вече се носят легенди. Бамджан проговорил веднъж преди няколко седмици, когато бил ухапан от отровна змия. Монасите били опънали около дървесната му обител завеса, когато след 5 дни “Прероденият” излязъл от убежището си и казал, че е ухапан от змия, но няма нужда от лек и ще прекара в медитация следващите 6 години.

Основателят на будизма, принц Сидхартха Гаутама Шакямуни, който става известен като Буда (на санскрит и пали – Просветения, Пробудения), живее приблизително между 563 г. пр. н. е. и 483 г. пр. н. е. На 29-годишна възраст принцът, презадоволен от разкоша в своя дом, напуснал семейството си и тръгнал по света като просещ препитанието си аскет, за да търси истината. През 535 г. пр. н. е., след почти 7 години медитация и пост под едно дърво, Сидхартха постига бодхи (просветление) и получава титлата Буда. Смъртта на Буда през 483 г. пр. н. е. се определя от будистите като нирвана – състояние на пълно блаженство, съвършено небитие при отсъствието на всякакви земни грижи и по-нататъшни прераждания. Пет века по късно Съветът на будистките монаси (сангкха) събира на остров Цейлон неговото учение и устните традиции на вярата в писмен канон, наречен Трипитаки.


Будистки монаси не позволяват на никой да се приближава на по-малко от 50 м. от “светото” момче.

Самият Рам Бахадур Бамджан ще прекара почти толкова време в медитация и търсене на просветлението, но е споделил на най-близките си последователи, че не се смята за Буда, тъй като няма неговата енергия и е достигнал много по-ниска степен на святост. За хилядите вярващи обаче, той вече е “прероденият Буда”.

Поклонничеството пред Рам Бахадур е заинтригувало изследователите, които искат да проверят дали момчето действително е преживяло без вода толкова дълго време. Някои хора могат да преживеят без храна до няколко седмици, като през това време организмът използва натрупаните запаси от хранителни вещества, за да поддържа съществуването. Без вода обаче, човек може да живее само 3-4 дни. Последователите на момчето посочват, че на първо време той е консумирал млечна течност от корените на дървото, но по-голяма част от медитацията си е изкарал без вода. Случаи на подобна святост на хора приживе не са рядкост в Южна Азия, но историята на Рам Бамджан получава такъв отглас, че вече милиони искат да узнаят истината за светия младеж. С изясняването й ще се заеме екип учени от Кралската непалска академия на науките, които смятат да изследват момчето без да прекъсват медитацията и да се докосват до тялото му.

Резултатите от изследванията могат да доведат до неочакван обрат на историята, въпреки че около личността на младежа вече се е завъртял печеливш бизнес. Снимките на Рам Бахадур се харчат като “топъл хляб”. Представителят на местните власти Праджапати Коирала уточнява, че на банкова сметка на името на момчето, вече са събрани около 500 000 рупии (около $ 7000). В тази сума не влизат подаянията, които поклонниците оставят на място и биват събирани от будистките монаси. Нелошо върви и бизнеса на местните търговци, продаващи на вярващите ароматни пръчици и чай. Последователите му твърдят, че Рам Бамджан пости и медитира денонощно, но през нощта той е скрит от погледите на вярващите от специална завеса и никой още не е видял какво прави по това време на денонощието.

Родителите на момчето признават, че не разбират какво става със сина им. Когато майката на Рам, Майа Деви (същото име е носила и майката на Буда), разбрала че синът й е започнал неколкогодишна медитация, припаднала и останала дълго в несвяст. Тя разказва, че Рам Бамджан, който е третото от общо 7 деца в семейството, винаги е бил тихо и не особено общително момче.

Поръчай книгата Труден Бог
предишна писаницаЗа теб,с любов
следваща писаницаМалко стихотворение
Truden Web Site
Truden Web Site е създаден на 1.08.2003 година. Повечето материали публикувани до 2011 година носят подписа Truden Web Site. Този подпис носят и всички материали, чиито автори желаят анонимност.
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари