Ванга
Ванга

На днешния ден, 31 януари, на този свят идва една от най-светлите личности на нашето време. Баба Ванга е родена в последния ден на януари.
Когато се ражда момиченцето, получило името Вангелия Гущерова, никой не подозира, че ще се роди българската пророчица. Дарбата на Ванга прекрачва границите на България. Kъм предсказанията й проявяват интерес хора от цял свят. Неуморно, ден след ден през целия си живот баба Ванга използва дарбата, дадена й от Бог, за да помага на хората.Чудото започва, когато Вангелия е 12-годишна. Вихрушка вдига момичето във въздуха, то пада от високо и губи зрението си. Близките й викат веднага свещеник. Когато отчето идва, Ванга става сама съвсем здрава и започва да чисти в къщата и градината, защото, по думите й, хора щели да започнат да идват. И хората тръгват към дома й в Рупите. Не само българи, но и много чужденци търсят спокойствие и утеха в предсказанията на пророчицата.

Няма два еднакви камъка, пък камо ли два еднакви човека, казва Ванга, и така от камбанарията на своята мъдрост обяснява защо хората не се разбират. Въпреки книгите изписани за необикновената българка, никой не може точно да опише усещането за Ванга.

След смъртта на Ванга през лятото на 1996 г., връзката с нея търсим в храма “Света Петка Българска” в местността Рупите. Инициативата за храма и средствата за него са ни завещани пак от пророчицата. Когато тръгва разговора за баба Ванга, всеки има своя спомен или поне своето изречение за нея. Обикновено сме увлечени да обсъждаме дарбата й и така, покрай пророчествата забравяме за нейните съвети. А те са много важни и от полза за обикновения човек.

“Никакво преяждане”, е заръка, която не принадлежи на някой известен диетолог, а на Ванга. Според нея, ако е трябвало да ядем много, щяхме да имаме два стомаха.

“Не оставяйте децата без течна храна”, казва Ванга на майките.

 

“Сейте повече ръж”, настоявала ясновидката. “Ръженият хляб е по-здравословен от пшеничения”. “За да сте здрави, яжте повече бели храни”, продължава Ванга и вижда как ще дойде време, когато млякото ще е вредно за човека.

“Пийте често горски чай и нека чаят да е варен с билките от близките до дома ви поляни”.

“Не пушете”, изисква от нас жената, която знае всичко, и кротко разрешева за дезинфекция преди ядене да се почерпим с 20-30 грама ракия.

Да си лягаме към 10 вечерта и да се събуждаме към 6 сутринта. Да се движим повече и да се трудим повече.

Но най-важното, което ни завеща баба Ванга е да сме добри, да се разбираме и да се обичаме.

По материал от БНР

Поръчай книгата Труден Бог
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари