Холандското посолство подкрепи проекта “Ключ към етническа и религиозна толерантност” , на Народно читалище “Габрово ”, който ще бъде финансиран по програма МАТРА. Разработката цели опознаване на традициите и начина на живот на отделните етнически групи, и е насочена към опознаване на общото културно-историческо наследство, към утвърждаването на етническата и религиозна толерантност в региона.На 24 юни читалищните състави ще участват в събора на Гаази баба теке, край с. Ряховците, от където тръгва и легендата за побратимите – български овчар и турчин, които съжителствали дълги години в нашия край и заедно помагали на местните хора.
Там ще бъде заснет документален филм “Гаази баба теке – от легендата до наши дни”, който ще се излъчва от кабелните телевизии в района и селищата със смесено население.
Проектът предвижда още провеждане на етнофорум с участието на свещеници, ходжи, експерти по етнически и демографски въпроси, журналисти и дейци от читалищата в селата със смесено население, които ще обсъдят причините за прояви на недобронамереност между етносите в областта.
Разработката включва културно и социално проучване за локализиране на районите с етническо и религиозно напрежение, ще бъде издаден и сборник с обичаи и предания на етническите групи в област Габрово.

Източниk: Дарик Радио

Поръчай книгата Труден Бог
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари