На 29.07.2006 г. от 11.00 часа в Киносалона на Министерството на външните работи се състоя награждаване на победителите в Х конкурс за есе и VІ конкурс за рисунка за деца от българските общности по света. Ще бъде открита изложба с най-добрите творби на участниците.
Седемгодишната Настя Яковлева от гр.Измаил в Украйна получи специалната награда в конкурса за рисунка „България в моите мечти“, в който участваха 394 деца от българските общности в 17 държави по света. Участниците в конкурса за рисунка бяха разпределени в 3 възрастови групи. В първата възрастова група /от 6 до 10 г./ с първи награди бяха отличени рисунките на Наталия Гребенюк и Михаил Соснов от гр.Измаил – Украйна. Първа награда сред децата от 11 до 14 години получи Кристина Кирилович от Дудещи Веки, Банат – Румъния.
Конкурсът за рисунка „България в моите мечти” е учреден от Държавната агенция за българите в чужбина през 2001 г. Право на участие в него имат деца от три възрастови групи: от 6 до 10 г.; от 11 до 14 г.; от 15 до 18 г. Жури от известни български художници класира победителите. В конкурса през 2006 г. участват 394 деца от 17 държави. Между изпратените 498 рисунки 138 са на деца от Западните покрайнини в Сърбия, а 39 – на малки художници от Канада.

Конкурсът „Стефан Гечев” за деца с литературни способности от българските общности по света е учреден през 1995 г. по идея на писателя, преводач от гръцки и френски и дипломат Стефан Гечев /1911-2000/.
Организатори на ежегодните издания на конкурса са Държавната агенция за българите в чужбина и списание „Родна реч”. В него се допускат за участие деца и юноши от І до ХІІ клас. Жури от авторитетни български писатели определя носителите на първа, втора и трета награда. През десетте години от съществуването на конкурса в него са взели участие 1181 деца от 24 страни от четири континента.
Темите на детските произведения през 2006 г. са: „Какви български празници и обичаи тачите и обичате?” и „Защо човек трябва да е добър?”. Получени бяха 197 есета от Австрия, Албания, Великобритания, Германия, Испания, Казахстан, Канада, Полша, САЩ, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Чехия, Швейцария, Швеция. Журито с председател Любомир Левчев отличи 26 деца с две първи, девет втори и петнадесет трети награди.
В конкурса за есе „Стефан Гечев“ участниците се състезаваха в две възрастови групи – деца от 1-ви до 7-ми клас и деца от 8-ми до 12-ти клас. Сред 197-те участници от 16 страни с първа награда бяха отличени София Рьочке от Берлин, ученичка в 6-ти клас, и Стефка Ничева от Будапеща, ученичка в 12-ти клас. Журито с председател Любомир Левчев е отличило общо 26 деца с две първи, девет втори и петнадесет трети награди.

Като част от политиката на Държавната агенция за българите в чужбина за стимулиране на дейността на преподавателте в българските училища зад граница, на тържеството в МВнР Агенцията за българите в чужбина отличи със своя почетен знак “Знай своя род и език” и грамота 8 преподаватели от чужбина.

Източници: Дарик Радио, Нетинфо

Поръчай книгата Труден Бог
предишна писаницаНептунова поща
следваща писаницаАнгелос Сикелианос
Truden Web Site
Truden Web Site е създаден на 1.08.2003 година. Повечето материали публикувани до 2011 година носят подписа Truden Web Site. Този подпис носят и всички материали, чиито автори желаят анонимност.
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари