Малките математици в русенската община

Талантът на българските деца се прояви за пореден път пред очите на света, сега отново в областта на математиката. На 11-то международно състезание в Хонг Конг, Китай участваха 4 български отбора сформирани от ученици на възраст от 10 до 15 години. Младите дарования на Математическата гимназия в Русе защитиха честта на европейската наука, като постигнаха най-високи резултати в конкуренция с други 48 отбора от 4 континента.

Седмокласниците Николай Николов и Яница Пехова, както и шестокласниците Слави Георгиев и Иван Иванов бяха посрещнати в Русе като победители. Те се обучават от 5-ти клас в МГ „Баба Тонка” и това явно ще бъде тяхното професионално бъдеще. Четиримата са събрали най-много точки като европейски отбор в тежка конкуренция с математици от САЩ, Африка и най-вече от Азия. Въпреки часовата разлика, жегата и високата влажност на въздуха, трите момчета и Яница са успели да мобилизират силите и уменията си и са решили задачите.

Според регламента на състезанието, задачите се предлагат от инспектори по математика от всички 48 държави и се избират най-сложните. Старшият експерт в русенския инспекторат, Диана Миланова, е предложила две от задачите поставени за решаване пред участниците от цял свят. Тя е удовлетворена от резултатите на русенския отбор, който се представи най-добре от участвалите общо 4 български отбора. Останалите 44 са от 4 различни световни континента. Русенските таланти са победители не само за Русе, но също така и за България и Европа, тъй като единствено България от стария континент е изпратила свои участници.

Победата дошла след упорито решаване на задачи, почти всеки ден, месеци наред в продължение на цяла година. В последния месец заниманията се били ежедневни и продължавали от 4-5 часа.

Слави Георгиев споделя, че този път задачите са били по-трудни от миналогодишните, но те не са се уплашили и са ги решили. След отличното представяне, сега на всички предстои ваканция и почивка. Освен с математика, Слави се занимава също и с информатика и програмиране. По тези дисциплини той вече е печелил първи места на национални състезания и смята да продължи да се занимава в тези области.

Яница Пехова, единственото момиче в отбора, смята, че всеки човек може да бъде умен, независимо от пола си, и да се изяви в каквато и да е сфера. Освен от математика, това талантливо дете се интересува от още много неща. Едно от тях са заниманията и по литература. Наред с математическата, Яница е печелила и литературно награди. Тя има две трети места на конкурси в София и в Сливен, а също така и една награда в Индия.

Николай Николов, като капитан на отбора математици, има за задача да разпределя задачите между своите съотборници. Например, ако двама искат една и съща задача, той трябва да определя кой да я вземе. Това означава, че той трябва да познава много добре математическите способности на своите съотборници. Освен с математика, Николай се занимава и с баскетбол, а едно от любимите му занимания е да слуша музика.

Иван Иванов споделя своите впечатления от състезанието. За него е било интересно да се запознае с много хора от целия свят, да види друга страна, различни хора и култури. Сега той е събрал богати впечатления, научил е много нови неща и има много за разказване.

По материали от БНР и www.darik.net

Поръчай книгата Труден Бог
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари