Идва месец септември, а с него и времето за масовите културни прояви. Два големи младежки фестивала са насрочени за началото на месеца, които ще станат притегателен център за участници от десетки държави на няколко континента.
Първото за месеца мероприятие е второто издание на Международния младежки фестивал на партньорските градове, който ще събере в Габрво младежи от пет държави.
Международната проява ще се проведе от 1 до 3 септември . Целта на фестивала е младите хора от различни държави да представят своята култура и традиции, да споделят опит и да обменят нови идеи, да обогатят личните си контакти и знания за чуждата култура и традиции. По време на фестивала е предвидено провеждането на конференция на тема „Партньорството между градовете- възможност за опознаване на културното многообразие в обединена Европа”. В деня на закриването на втория Международния младежки фестивал на партньорските градове в местността Градище ще се проведат демонстрации на прабългарската школа Багатур от Стара Загора. Предвидено е още провеждането на състезателна игра „Открий съкровището”. В местността ще бъдат разположени имитации на оригинални съдове от IV-ти век.,открити по тези места.С помощта на карти младежите трябва да ги издирят и съберат съкровището на Градище.
Фестивалът е организиран от Община Габрово, неправителствени организации, културни институции и доброволци.

Вторият голям фестивал на територията на нашата страна България е 11-тия балкански младежки фестивал “Младостта на Балканите”. Той ще се проведе от 7 до 12 септември в Сандански.. Този международен фестивал традиционно ангажира както самия град Сандански, така и съседните общини. Основната му цел е да подпомогне стрмежа на младите хора от България, Балканите и Европа да се запознаят, да обменят информация и да разширят контаките си в цялото разнообразие от проблеми, умения и възможности за изяви и сътрудничество. Главният организатор на мероприятието, Емилия Маринова, споделя някои подробности от подготовката и провежданието на фестивала.
Емилия Маринова: Освен традиционните утвърдили се дейности – фестивалното дефиле и фестивалните концерти, пикника и спортния празник, които провеждаме на Мелник и Роженския манастир, през тази година предвиждаме още много и разнообразни дейности. Първият проект, който ще се реализира в рамките на фестивала е междукултурен обмен между участници от 7 европейски страни. 60 младежи ще подготвят огнено шоу, което се нарича “Младежта за Европа – новата младежка програма за ЕС”. На 10 септември очакваме на сцената в парка в центъра на Сандански огнено шоу, което ще бъде съпроводено с мултимедия, много светлини и игра с огън.
Следващото ново събитие в рамките на фестивала е представянето на съвременни улични изкуства, което ще се проведе на сцена, разположена на централната паркова алея. В нея ще участват младежки групи, които се занимават с модерни улични изкуства – брейк групи, жонгльори, графитери, татуисти. Ще има бодиарт и нещо ново и различно – екшън пейнтинг (action painting) – рисуване в действие. Млади художници и графитери ще рисуват по една и съща тема. Освен това в изложбата на творби на млади художници и фотографи от България ще участват 4-ма художници и двама млади фотографи и ще ни гостува художник от Южна Африка.
Всички участници във фeстивала ще имат възможността да снимат различни моменти от проявите и всяка вечер ще има номинирани творби, които накрая ще участват в конкурс. Резултатите ще бъдат обявени на последната гала-вечер.
Като участници се очакват около 1000 младежи от повече от 19 страни от 3 континента. Над 100 млдежи доброволци от цяла България ще участват в подготовката и провеждането на фестивала. Младите хора наистина са в основата на положителните промени, които се случват в днешно време. Те са тези, които творят и създават полжителните неща. Те отново ще работят в Сандански, за да се случи това прекрасно събитие, което по оценка на Съвета на Европа, е най-голямото, което се случва в Югоизточна Европа.
Относно постиженията и ползите от фестивала Емилия Маринова споделя, че доста от решенията, които са се взимали от участниците във форумите, провеждани в рамките на фестивала, са станали основа за изработване на няколко национлани програми свързани с младежката зетост и дейности. Те са и в основата на няколко политически документа отнасящи се до стратегията за развите на младежката политика в България. Създадени са много контакти, много организации се развиват успешно в резултат на този фестивал, много проекти са се реализирали.

Материалът е подготвен с помощта на репортера Росен Цветков от БНР.

Източници: Дарик Радио, БНР

Поръчай книгата Труден Бог
предишна писаницаКакво е Кабала – част 1
следваща писаница***
Truden Web Site
Truden Web Site е създаден на 1.08.2003 година. Повечето материали публикувани до 2011 година носят подписа Truden Web Site. Този подпис носят и всички материали, чиито автори желаят анонимност.
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари