Предложения за наградата Хеликон

0

Въжеиграчът КаройПетчленното жури на наградата „Хеликон” прецени като достойни да получат първите три от общо дванайсетте номинации за най-престижната днес награда за нова българска проза сборника с разкази на Любомир Николов“Въжеиграчът Карой” , мемоарните есета на актьора Ицко Финци“Четива” и сборника с разкази на Деян Енев“Градче на име Мендосино” . 
По традиция журито на наградата се събира четири пъти годишно, за да обяви сезонни номинации. Това се прави с амбицията новите романи, сборници с разкази и майсторски мемоари и есеистика да бъдат оценени бързо, за да се препоръча на четящата публика най-доброто от актуалния книжен пазар.
На фона на затварянето на наградата за роман на годината “Вик” постоянството на “Хеликон” едва ли ще направи впечатление, макар да е стоическо. Още повече – при кризата в сектора на търговията с книги у нас, разразила се през последните месеци. От името на книжарници “Хеликон” г-жа Гинка Панайотова увери, че наградата ще бъде връчена и тази година, а на 23 април, Световния ден на книгата и авторското право, ще бъде връчено за четвърти път и „Цветето на Хеликон” за най-продавана от миналогодишните номинации.

Не е изненада, че сред номинираните книги липсва роман. Литературните историци (напр. професорите Тончо Жечев и Светлозар Игов в своите истории на българската литература) казват, че българските писатели са повече майстори на разказа, отколкото на романа. Изненадата идва от първата номинирана книга. Тя е дебютен сборник на един психолог. Любомир Николов е миналогодишният носител на наградата “Чудомир”,

Поръчай книгата Труден Бог
Truden Web Site
Truden Web Site е създаден на 1.08.2003 година. Повечето материали публикувани до 2011 година носят подписа Truden Web Site. Този подпис носят и всички материали, чиито автори желаят анонимност.
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари