Мисля си, че самочувствието на хората е свързано с тяхната идентификация. Когато един човек заема някакво обществено положение, той рано или късно започва да се идентифицира с него. Началникът става властен навсякъде-в къщи, на улицата. Учителят обича да поучава всекиго. Инженерът, работникът, военният, счетоводителят… И когато напуснат професията си, всички тези хора преживяват шок, губейки съществена част от самите себе си. Но човек се идентифицира не само с професията и положението си. Човек се идентифицира с всичко. С парите си-богатият презира бедния и го смята за лентяй. С образованието си-образованите се смятат за нещо повече от недоучилите. С физическите си данни-дебелите и слабите, високите и ниските. С расата си, с пола си, с произхода си, дори с таланта си. Човек се идентифицира със своите предразсъдъци, с възпитанието си, с религията си. Но ние се идентифицираме не само с личните си качества, а и с вещите си. Смешни сме, когато си купим нещо модерно и луксозно, как неусетно придобиваме по-голяма стойност в собствените си очи.
Всички тези неща са външни по отношение на човека. Те са залепени по един или друг начин към неговата личност, но те не образуват тази личност. Дори нямат някакво по-пряко отношение към нея. Те са само условия да се прояви личността и да расте, да се развива. Ние сами лъжем себе си в представите за собствената си същност, в усещането за най-интимните си измерения.
В този смисъл човешкото самочувствие е само един детайл, с който ние доукрасяваме лъжливата представа за себе си. Доскоро си мислех, че самочувствието е като патерица, че хората, които не могат да понесат истината за себе си, упорито го използват за да добият пълнеж и устойчивост, за да станат конвертируеми в този объркан свят. Сигурно съм бил прав.
Излиза, че ние се идентифицираме с всичко онова, което не сме. И само в редките моменти на духовно извисяване и прозрение, се оглеждаме наоколо, отхвърляйки всички лъжи и трескаво се питаме:Кои сме ние всъщност?
Купчина атоми, духовни същества, частици от Бога, организирана енергия, късчета любов, самозабравили се глупаци…
Кои сме ние всъщност?

Поръчай книгата Труден Бог
предишна писаницаДневникът на една душа
следваща писаницаБлагодарности
Truden Web Site
Truden Web Site е създаден на 1.08.2003 година. Повечето материали публикувани до 2011 година носят подписа Truden Web Site. Този подпис носят и всички материали, чиито автори желаят анонимност.
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари