Топалов: Много съм горд за България!

0

Веселин Топалов направи България първа световна шахматна сила

Световният шампион по шахмат Веселин Топалов се появи на изхода на летище София с купа в дясната си ръка под бурните аплодисменти на многобройните посрещачи. Едно от първите изречения на новия крал на черно-белите квадрати на родна земя бе: „Много съм горд за България“.

Международният гросмайстор Веселин Топалов разказа пред гората от микрофони за триумфа си в аржентинската провинция Сан Луис: „Отидох в Аржентина с идеята да играя и да спечеля. В началото още не разбирах какво се случва. Първите четири партии от турнира бяха решаващи, а след това всяка точка ме приближаваше към титлата. Един кръг преди края станах шампион, но все пак май радостта ми бе по-голяма, когато всичко свърши след последната партия“.

На въпрос на журналист „дали има чип в главата си, както е писал испански вестник“, Веселин Топалов отговори с усмивка: „Не знам дали имам чип в главата си. Не съм чел много масмедиите“.Новият световен шампион каза, че „няма проблеми с допинга“. „Веднъж преди пет години дадох допинг-проба в Испания и сега дадох веднага след последната партия на турнира в Аржентина“, обясни гросмайстор Топалов.

На въпрос ще играе ли мач със смятания от някои за световен шампион по класически шахмат Владимир Крамник от Русия, гросмайстор Топалов отговори: „два ли ще има мач с Крамник, който в последно време не показва особени резултати. Но по принцип аз на две години трябва да защищавам титлата си“.

На родна земя световният шампион намери думи да благодари и за помощта на своя секундант – 19-годишния шампион на България за мъже през последните две години Иван Чепаринов. „Ролята на Чепаринов бе огромна“, подчерта Веселин Топалов.

Личният треньор и мениджър на Веселин Топалов – международният майстор Силвио Данаилов каза: „По принцип лидерът на един спорт е много важен за самия спорт. Веско би трябвало да е достоен шампион и да защищава титлата си“.

На често споменавания в последно време въпрос за евентуален двубой Веселин Топалов – Владимир Крамник, Силвио Данаилов отговори: „С Крамник може да има чисто комерсиален мач, а не за титлата“.

А на въпрос дали е възможен двубой между Веселин Топалов и 11-тия световен шампион Робърт Джеймс Фишър, международният майстор Данаилов отговори: „Ако има, то този мач би бил по шахмата на Фишер. Но Фишер е много непредсказуем като човек“.

Сред посрещачите се открои плакат, на който на фона на шахматна дъска бе написано: „Добре дошъл, шампионе! ШК Бадев“. Символиката в случая бе повече от ясна: двама седемгодишни шахматисти от частната школа на Кирил Бадев посрещаха най-добрия гросмайстор на планетата.

НЕТИНФО

и

Топалов: Няма да се крия зад титлата

Веселин Топалов, българският гросмайстор, е номер 1 в света, пише авторитетният американски вестник „Ню Йорк таймс“.

Ню Йорк таймс публикува специална статия за новия световен шампион по шахмат Веселин Топалов, в която подчертава, че титлата на Топалов не е дошла от нищото и припомня и останалите големи успехи на българина.

„Неговата победа в Сан Луис не е случайна. Преди пет месеца на турнира „Мтел Мастърс“ в София Топалов спечели убедително надпреварата, в която участва и Владимир Крамник, който също има претенции за званието Световен шампион“, пише „Ню Йорк таймс“.

В интервю за вестника от дома си в Саламанка Веселин Топалов разкрива, че напоследък е станал далеч по-уверен във възможностите си и по този начин е намалил напрежението, съпътстващо го на големите турнири. Друга съществена причина за неговия възход е отказването от шахмата на Гари Каспаров.

„Винаги съм бил в сянка. През 1996 година бях на 21 години и имах най-добрите резултати. Може би по-добри от тези на Каспаров. Тогава спечелих шест турнира и бях номер 3 или номер 4 в света. След това обаче не подобрих играта си и между 1998 и 2003 година Каспаров беше номер 1, а Ананд или Крамник – номер 2“, каза Топалов.

„Отказването на Каспаров отвори голяма възможност пред мен. Имах цел. В миналото нямах увереността, че мога да печеля“, продължи Топалов.

Топалов звучи нетипично скромно от позицията си на най-добър шахматист в света или може би най-чистосърдечно си признава, че е имал голям късмет на световното първенство в Аржентина, а неговите съперници – не, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

„Аз също направих грешки. Но направих тези грешки, когато вече бях съвсем близо до титлата. Когато играя, се опитвам да не мисля за резултата от партията, а как да направя най-правилните ходове“, казва още Топалов.

Сега българинът иска да докаже, че титлата му не е случайна.

„Световният шампион е най-добрият играч на момента. Ако искаш наистина да си най-добрият в света, трябва да не се страхуваш да играеш с всеки. Няма да се крия зад тази титла“, каза още Веселин Топалов.

В същото време Гари Каспаров, цитиран от сайта „Чесбейз“, се съгласява, че заради последните си резултати само и единствено Веселин Топалов има право да се нарича световен шампион по шахмат.

отново НЕТИНФО

Поръчай книгата Труден Бог
Truden Web Site
Truden Web Site е създаден на 1.08.2003 година. Повечето материали публикувани до 2011 година носят подписа Truden Web Site. Този подпис носят и всички материали, чиито автори желаят анонимност.
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари