(със съкращения)

Автор: Таня Величкова

Днес е Световният Ден на Поздравите известен като Helloday.

Честван е за първи път през 1973. Тогава той е своеобразен отговор на военния конфликт между Египет и Израел. Инициативата е на Майкъл и Брайън Маккормик от щата Небраска, които смятат, че така ще покажат безумието на войната и ще привлекат вниманието върху последствията от засилваненото на международното напрежение. Те отварят пощенска кутия 15592 в Бевърли Хилс, Калифорния. Там всеки може да изпрати своето послание за мир, както и да поздрави с мечтата за един по-добър свят 10 души по свой избор. За 33 години Световният Ден на Поздравите е привлякъл хора от 180 страни. 31 носители на нобеловата награда за мир са сред хората създали тази традиция. Сега пощенската кутия е само един от начините да се изпрати писмото за мир. Инициативата има интернет страница, която и днес подканя да изпратите e-mail. Адресът е www.worldhelloday.org. На сайта се пазят оригиналните послания на хора като Далай Лама, Михаил Горбачов, Барбара Буш, Стиви Уондър и други над 100 световно известни личности. Инициаторите вярват, че всеки в целия свят, независимо кой е и с какво се занимава, може да допринесе за установяването на мир. Най-обикновените лични поздрави за световния ден стават послания до лидерите, като ги насърчават да използват силата си за общуване и преговори, вместо за провокиране на конфликти.

Всеки може да участва в Световния Ден на Поздравите просто като поздрави 10 души. Това е символ на важността на личното общуване и на убеждението, че от всекиго зависи живота на всички.

Източник: БНР, прогрма „Хоризонт“, 21 ноември 2005 г.

Поръчай книгата Труден Бог
предишна писаницаСвят изпълнен с бездушие
следваща писаницаС грижа за Земята
Truden Web Site
Truden Web Site е създаден на 1.08.2003 година. Повечето материали публикувани до 2011 година носят подписа Truden Web Site. Този подпис носят и всички материали, чиито автори желаят анонимност.
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари