С грижа за Земята

0


Компанията Geodynamics Ltd разработи геотермална технология, която позволява произвеждане на електричество от горещи камъни, заровени дълбоко в земята в пуста затънтена област в Австралия. Температурата на камъните, които са на дълбочина от около 5 км, е близо 300°С. Според международни наблюдатели по този метод Австралия може да произвежда повече електроенергия, отколкото от известните нефтени и въглищни залежи. Ресурсите са предостатъчни за производството на значителни количества електроенергия. Един ден може да се строят централи с мощност над 1000 – 1200 мегаватаПодобна геотермална технология съществува в САЩ, Филипините, Нова Зеландия и Япония, където произвеждат електроенергия не от горещи камъни, а от натурална океанска пара, извличана от недрата на земята. Според световни енергийни специалисти получаването на енергия от горещи камъни е много по-евтино дори от вятърните централи. От друга страна, централите, които ползват подземна пара, имат огромни разходи за извличането на водата, обясняват специалистите. Освен това залежите на горещи камъни са много по-големи от океанската пара и не се влияят от метеорологичните условия.

По материал от списание “Тема”.

След технологиите за производство на електричество от водата и вятъра, тези нови възможности за добив на енергия са много добър знак за бъдещето на хората. Искрено се надявам, че в близките години ще стане възможно заместването на въглищата, нефта и атомния реактор с далеч по-чистите и екологични методи за добив на енергия. Към момента такъв масов екологичен източник е само водата. Един от световните лидери в това отношение безспорно е Австрия, където над 70% от електроенергията се добива във ВЕЦ.

Поръчай книгата Труден Бог
Truden Web Site
Truden Web Site е създаден на 1.08.2003 година. Повечето материали публикувани до 2011 година носят подписа Truden Web Site. Този подпис носят и всички материали, чиито автори желаят анонимност.
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари