След дългогодишен и упорит труд, след много неуспехи и разочарования, след много надежди и борба, най-после дойде радостта от победата и дългоочакваната шампионска титла.

Българите Албена Денкова и Максим Ставийски най-после заслужено са на върха. Те спечелиха златния медал за танцови двойки на световното първенство в Калгари, следвани от канадците Мари-Франс Дюбрьой и Патрис Лозон. Пътят към титлата на световното първенство по фигурно пързаляне в Калгари започна, когато танцовата ни двойка поведе след задължителния танц. Денкова и Ставийски играха безгрешно и получиха оценка 38,46. Лидери след задължителния и оригиналния танц, българите направиха представяне за трето място във волната програма, но това бе достатъчно да спечелят наградата срещу представителите на домакините и фаворити Мари-Франс Дюброй и Патрис Лозон.

„Това е важно за нашата страна, за развитието на нашия спорт. Тази вечер всички празнуват в България“, каза Албена Денкова. „Ние не мечтаехме за това, а работихме за него“, добави Ставийски.

Постоянството на българите Албена Денкова и Максим Ставийски най-накрая бе възнаградено, когато спечелиха златния медал при танцовите двойки, което е първата им голяма титла. Партньори от 1996 г., Денкова и Ставийски са се представяли на наградния подиум на европейски и световни първенства по време на дългата си кариера, но никога не са достигали до най-високото стъпало преди победа си в Калгари.

Албена и Максим кацнаха вчера на родна земя. Ето какви бяха думите им тук, думи на хора, постигнали победата след всеотдаен труд и постоянство:

Албена Денкова: Накарахме цял свят да стане на крака на българския химн. Искам да пожелая на всички българи да бъдат по упорити, да вярват в себе си и да харесват и обичат страната и родината си и да се борят винаги за нея, защото това е много важно.

Максим Ставийски: Да спечелиш за Русия, като гледам не е проблем. Когато печелиш нещо в много тежка борба, а не изведнъж както ти дават подарък, тогава усещаш, че ти наистина си победил. Нито 1 секунда за тези 9 години не съм съжалявал, че съм дошъл в България и се състезавам за България.

Сега двамата състезатели ще отпочинат от напрежението и ще решат дали да продължат своята състезателна кариера. Каквото и да е решението им обаче, те постигнаха голям успех в своя живот и изкачиха много висок връх. Със своя успех Албена и Максим ни донесоха много радост и вдъхновение и дадоха пример как трябва да се живее и работи – с постоянство, упоритост и всеотдайност.

Източниk: Дарик Радио

Поръчай книгата Труден Бог
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари