За пръв път тази година беше връчена новоучредената награда “Дядо Йоцо” на празника на село Очин дол. Това е бронзова статуетка, която ще отличава достойни българи, дали приноса си за съхраняване и развитие на българското.
Статуетката е малко копие на паметника на Дядо Йоцо, издигнат миналата есен над селото. Негови автори са врачанския скулптор Георги Тишков и колежката му Моника Игаренска.На събора за автентичен фолклор край мездренското село с приз за родолюбие бе награден певецът Илия Луков. Пред паметника на Вазовия герой, Огнян Петров, главен организатор и спонсор на проявата, заяви, че се надява съборът да стане традиционен и общонационален.
Сред номинираните 5-ма родолюбиви българи е бил и световния шампион по шахмат Веселин Топалов. Над 400 участника и 3000 зрители събра фолклорната проява в местността край с. Очин дол. Тържествено наградата бе връчена на Илия Луков от 2 деца с нарушено зрение. “Амбицията ни е в бъдеще да помагаме на слепите хора”, допълни Огнян Петров.
Празникът се провежда и като регионален събор за автентичен фолклор. В него ще участват освен изпълнители от цялото Искърско дефиле, още от Видин, Тетевен и по-отдалечени региони. Записани за участие са над 400 души.

Източниk: Дарик Радио

Поръчай книгата Труден Бог
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари