На 12 и 13 ноември ще се проведе станалият традиционен поход „По пътя на шейх Бедреддин Симави“. Известното вече като „Поход на толерантността“ събитие се провежда за 11-та поредна година, а негов основен организатор е Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие”. Началото на похода е в Силистра, а пътьом се посещават редица селища и места с културно-историческо значение. Предварително определеният маршрут минава през село Окорш, град Исперих, отбива се в резервата Сборяново, продължава през Демир баба теке и завършва в Разград. В станалия вече традиционен поход участие вземат ученици, преподаватели, историци и общественици. Те посещават различни исторически места и музеи, разказващи за етническата и верска толерантност между хората, за бита и историята на различните етнически и религиозни групи в региона.

„Всеки човек трябва да бъде напълно свободен и господар на мислите си и в същото време да уважава мислите и вярата на своите съседи.” Тези мъдри слова принадлежат на живелия през XIV век мистик, философ и реформатор шейх Бедреддин Симави и в тях се съдържа смисъла на целия му живот.

Той бил човек с много високо образование и изключителен за времето си интелект. Учил е в прочутите тогава школи в градовете Одрин, Кайро, Коня, Самарканд. Това му дало възможност да се срещне и запознае с различни култури и религии и да опознае техните народи-носители. Шейх Бедреддин идва в Силистра, за да събере армия и да стане водач на първото антифеодално въстание срещу Османската империя. Преди това той е бил кадия в армията на Муса Челеби, един от двамата синове на султан Баязид. Двамата братя, синове на Баязид – Муса и Мехмед, воюват един срещу друг и шейх Бедреддин застава на страната на по-прогресивния, на страната на населението, на народа. Идвайки в Лудогорието той събира армия от обикновените хора, като обединява всички етноси, основно българи и турци, и повежда първото антифеодално въстание по посока на Стара Загора. Опитите на шейхът да организира успешни действия неуспяват. Той бива пленен с хитрост и обесен гол на бесилката.

Роден в семейството на мюсюлманин и християнка-гъркиня, израстнал заобиколен с любов и разбирателство, шейх Бедреддин посветил живота си на знанието. В продължение на 20 години той обикалял познатия тогава свят и изучавал взаимоотношенията между християни, мюсюлмани и евреи, сблъсквайки се с живота на тези три общности. Писал книги, общувал с много и различни хора, станал велик учен и мъдрец. До последния си ден шейх Бедреддин разпространявал идеята за равенство и разбирателство между хората. Именно на тези негови идеи е посветен „Походът на толерантността”. Той е с една културна насоченост, с изследователстка и възпитателна дейност, да се научат децата да четат, да изследват, да надникват в историята много назад. Макар че става въпрос за едно много далечно време, XIV век, все пак на тях понякога им е интересно да се ровят именно в това минало и да откриват човека и идеите му, да си представят как е изглеждал. Също и да видят и разберат как той е обединявал хората изповядващи различни религии, но имащи една и съща цел – любовта и разбирателство между всички.

Когато въстанието на Бедреддин било разбито около Стара Загора, а самият той предаден и заловен, било му предложено да го пощадят, ако се откаже от опасните за съществуващия ред идеи. Той не приел и отговорил: Твърдите, че мюсюлманите, които воюват с християни, отиват в рая, нали?, казал шейхът, Ами къде отидоха мюсюлманите, които се биха с мюсюлмани?!


Днес, в наши дни ние отново имаме нужда да се върнем назад в историята, дори и да е толкова далече, в търсене на примери за правилни и поне „човешки” отношения между хората. Според Керанка Ангелова, секретар на дружеството „Родно Лудогорие”, времето го налага, за да няма такова разделение. Някога ние сме живели задружно. Впрочем, хората по места си живеят задружно. Не е необходимо изкуствено да бъдат разделяни. Политиците разделят хората.

ТУК можете да прочетете разказ на Милен Енчев, един от участниците в предишен поход по стъпките на шейх Бедреддин.

Поръчай книгата Труден Бог
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари