В северното полукълбо днес ще бъде най-дългият ден през тази година, а в южното полукълбо ще бъде най-дългата нощ. В 15,26 часа българско време днес ще настъпи лятното слънцестоене и ще започне астрономическото лято, каза Момчил Дечев, астроном от Института по астрономия при БАН. Той уточни, че продължителността на днешния ден е приблизително 15 часа и 20 минути. В следствие на движението на Земята около Слънцето в определен момент от годината денят и нощта достигат своята максимална или минимална продължителност, обясни астрономът. Тези моменти се наричат слънцестоене. При лятното слънцестоене денят е с максимална продължителност, а нощта е с минимална. При зимното слънцестоене е обратното, отбеляза Момчил Дечев.
В народната митология най-дългият ден в годината обикновено се свързва с редица религиозни обреди, едни от тях са свързани с празника Еньовден, който се отбелязва на 24 юни.
Българите наричат празника Еньовден още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Според народните вярвания на този ден „слънцето играе или трепти“, когато изгрява. Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве. От този ден слънцето започва бавно „да умира“ и годината да клони към зимата. /БТА/

Източници: Дарик Радио

Поръчай книгата Труден Бог
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари