“На улицата можете да го срещнете много пъти и да не му обърнете никакво внимание. Нормален, оплешивяващ, зрял мъж като стотици наоколо. Пълно отрицание на атлетизма и на виталната сила на младостта. Но едва ли в друг случай впечатленията лъжат толкова много, колкото в този”.

Това написа “Нюзуик” преди няколко години за американския мултимилионер Стийв Фосет – един от най-големите търсачи на приключения на нашето време. И не само. Тези дни името му отново е на първите страници на вестниците и във водещите новини на електронните медии. Но този път поводът е тъжен. Американската Федерална агенция по въздухоплаване (FAA) обяви пилотирания от Фосет самолет “Citabria” за изчезнал. В понеделник, на 3 септември, 63-годишният Фосет излетя от летището Флайинг М. Ранч близо до Йетрингтън, щата Невада. Твърди се, че четирите резервоара на машината са били пълни и че знаменитият пътешественик тръгнал да търси подходящо място за поставяне на нов световен рекорд за скорост със сухопътно превозно средство. Както призна Синтия Райън от Civil Air Patrol, която ръководи издирването, не се знае накъде се е отправил, защото преди старта не е оставил план на полета. Както винаги в такива случаи, надеждата изчезва последна. Ричард Брансън, неотдавнашният съперник на Фосет в областта на рекордите с балон, каза: “Стийв е невероятно корав. Мисля, че сега чака край самолета си някой да го намери”…
Фосет натрупа огромното си богатство в резултат на финансови операции и игра на борсата. Но световна слава му донесе чупенето на рекорди в областта на въздухоплаването и ветроходството. Той е автор на 116 световни рекорда, между които за най-дълъг полет с балон, за въздушна обиколка на света с балон и самолет (2002 и 2005 г.), за най-бързо околосветско плаване.

Биографията на Джеймс Стийвън Фосет (роден на 22 април 1944 г.) е типично американска. Много повече се знае какви са размерите и от какво са направени катамаранът му “PlayStation” или балонът “Solo Spirit”, а почти нищо – за това какво дете е бил, в какви училища е учил или пък какви приказки са му разказвали за лека нощ родителите му. Известно е, че е завършил Уошингтън Юнивърсити в Сейнт Луис и бил скаут. Доказателства, че на млади години по природа е бил боец и смелчак, са участията му в надбягвания с кучешки впрягове в Аляска, в автомобилната надпревара “24 часа Льо Ман”, в ралито (тогава) Париж-Дакар, в състезанието “Айрън Мен” на Хавайските острови, преплуването на Ламанш (за 21 часа). Известно бе също, че има страшно много пари (дори според американските стандарти) и обича да ги харчи за необичайни неща. Например, неговата яхта “PlayStation” (от едноименната електронна игра на концерна “Сони”) струва 4,5 милиона долара, а годишната й издръжка – 1,5 USD.

Светът започна да чува за него в периода 1994-1998 г. Това бе времето на самотните му полети с балон от Канада до Германия (1994 г.) и от Южна Корея до Канада (1995 г.). При втория излетя от Олимпийския стадион в Сеул и стана първият човек, който прелита соло над Тихия океан, поставяйки световен рекорд по дължина на полета – 9645 км. Кацна край градчето Лийдър, на около 400 км от Калгари, след като бе летял на 8100 м. Когато се справи с океаните, записа няколко най-добри постижения по височина на издигане с балон. По това време в областта на полетите с балони имаше само едно голямо предизвикателство – околоземна обиколка нонстоп. Преди успеха си през 2002 г. Фосет направи шест опита. Най-драматичният беше през 1998 г., когато управляваният от него апарат претърпя авария, започна неконтролируемо да се снижава от 9000 м и се приводни принудително в Коралово море, на 800 км от австралийския бряг. Фосет оцеля по чудо и бе прибран от френски кораб.

Едновременно посвещаваше усилия и време на другата си страст – морето. През 1993 г. записа рекордно плаване край бреговете на Ирландия, след това – в обиколката на Великобритания. През 1995 г. преодоля рекордно разстоянието между Япония и Хавайските острови. Постави общо 16 рекорда под платна и стана първият човек в света, преодолял сам Тихия океан по въздух и по вода. Когато през 2000 г. чу за регата The Race – надбягване около Земята с яхти без ограничения и деление на класове, пристъпи към строежа на “PlayStation” – най-големия катамаран, пускан на вода. По време на подготовката счупи рекорда за 24-часово плаване. Участието си в “The Race” завърши през нощта на 12 срещу 13 януари 2001 г. Няколко хиляди мили след старта в Барселона му се скъсаха теоретично най-здравите (и най-скъпите) платна, произведени според недостъпна в Европа технология. В деня след този удар, на 3000 мили преди Маями, накъдето плаваше с някакви парцали вместо ветрила, съобщи на света, че щом ремонтира и смени това, което се подава на поправка и смяна, ще се опита да подобри рекорда по трасето от Маями до Ню Йорк. И това ще е генерална репетиция за рекордно прекосяване на Атлантика от Ню Йорк до Кейп Лизърд. То се състоя малко по-късно и донесе фантастичното време 4 дни и 17 часа. През 2004-а обиколи света за невероятните 59 дни.

В актива му са вписани прелет с безмоторен самолет от 2192 км – повече от всеки друг, световен рекорд за скорост с цепелин – 111,8 км/ час, най-бърз прелет над САЩ от изток на запад и от запад на изток със самолет, който не е свръхзвуков. През 1999 г. изпрати в историята постижението за прелет с моторен самолет по дистанция от 2000 км, записвайки 962,81 км/ час.

В 19.48 часа GMT, на 3 март 2005 г., пилотираният от Стийв Фосет самолет “GlobalFlyer” кацна на летището Салина в Канзас, от което беше излетял на 1 март в 0.47 часа GMT. По този начин стана първият човек в света, който обикаля Земята със самолет без междинни кацания и без зареждане във въздуха. Летя над Чикаго, Торонто, Лондон, Париж, Кайро, Бахрейн, Калкута, Шанхай, Токио, Хонолулу и Лос Анжелис и премина маршрут по-дълъг от обиколката на Земята по Тропика на Рака – 36 787 км. Изразходва 8,2 тона керосин. Трикорпусният самолет “Virgin Atlantic GlobalFlyer” е направен от карбонови влакна и тежи 1440 кг. Негов конструктор е знаменитият Бърт Ратън. Стийв Фосет летя на 13 000-14 000 метра и използва мощното попътно въздушно течение, наречено “Jet stream”. “То ми помогна да пестя време и гориво” – каза по радиото Фосет един час преди приземяването си. Екстремният полет събуди огромен интерес и през последните 24 часа от него интернет-страницата www.virginatlanticglobalflyer.com беше посетена от 76 милиона души.

Плюс всичко останало Стийв Фосет бе изкачил 6 от 7-те континентални първенци. Бе член на Explorers Club, най-престижната организация на пътешествениците, изследователите и търсачите на приключения, на Кралското географско дружество в Лондон, почетен член на The Adventurers Club и Newport Harbor Yacht Club. Голямата му мечта беше да лети в космоса и сигурно щеше да я постигне. Всичките си най-големи постижения бе записал доста над 40 г. “Печеля, за да реализирам мечтите си” – казваше. Трудно можеше да се каже къде живее, макар че със съпругата си Пеги
обитаваше голяма къща в Чикаго. Негов дом бе целият свят, а семейство – членовете на поредния му екипаж. Като свой кумир в живота посочваше норвежкия пътешественик Фритьоф Нансен. Защо? “Защото никога не е загубил нито един член на своите екипажи и за това, че е получил Нобеловата награда за мир” – подчертаваше Стийв Фосет.

Петър Атанасов

Поръчай книгата Труден Бог
предишна писаницаХРАБРИЯТ ОЛОВЕН ВОЙНИК
следваща писаницаЖивот
Truden Web Site
Truden Web Site е създаден на 1.08.2003 година. Повечето материали публикувани до 2011 година носят подписа Truden Web Site. Този подпис носят и всички материали, чиито автори желаят анонимност.
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари