Послание за Нова Година

0

Послание за Нова Година

Време за промяна идва в живота на всеки. Човешката природа е такава, че ние се привързваме към това, което притежаваме. Ние сме подвластни на трите гуни и тамастичността е качеството, което най-много доминира в живота ни. Характерна черта на тамас е да се привързваме към това, което задоволява нашите нужди, емоции или желания без да го пускаме да си отиде. В такъв случай ние трябва да бъдем мъдри и да се освободим от задръжките си. Промяната настъпва спонтанно и естествено, но ако започнеш да се страхуваш и да мислиш за промяната, ако започнеш да се съмняваш, тогава ще има съпротива. Защо трябва де се съпротивляваш от промени? Ако мислим логично, от това няма смисъл. Възниква умствен конфликт. От една страна ти знаеш, че ще извлечеш физическа, психологическа или духовна полза от промяната, а от друга страна ти не искаш да се освободиш от нищо.
Въпреки това настъпва момент, когато е важно да се освободиш от излишния багаж. Това е естествен закон. Нашето тяло не задържа излишни отпадъци, то винаги поддържа хармонията си, но ние не можем да направим същото с умовете си. Ние събираме и заключваме в умовете си всичко, което смятаме за полезно и ползотворно и по този начин не можем да се освободим от излишните неща.
Когато не сме свикнали да премахваме неща отвътре, ние започваме да се страхуваме от промяна. Но когато преминем през процеса на садхана, ние започваме да осъзнаваме кой материал е полезен и кой вреден и така ние започваме да отпушваме /деблокираме/ ума. Осемдесет процента от нещата в ума са безполезни. Ядът, лошата воля, омразата и ревността, алчността и недоволството влияят /афектират/ само и единствено на теб, защото ти си този, който ги преживява. За това трябва да има процес на елиминиране.
Апариграха, ямата, която показва да не задръстваме ума си, показва този процес. Някои хора си мислят, че това означава да живееш в бедност, без да се наслаждаваш на нещата, които обичаш. Това може да бъде светско виждане, но апариграха е също така умствена настройка. Не събирайте в умовете си ненужни неща, които нямат връзка или значение за живота ви. Освободете се от тях чрез себеопознаване, садхана и размишление. Когато станете по-свободни от менталните блокажи, ще забележите, че съпротивата ви от промяна става все по-малка и по-малка и вие преминавате от една житейска ситуация към друга без никакъв проблем.
Промяната е трудна само, когато има задръжки. Когато освободим ума си от ненужните объркани мисли, настъпва една естествена промяна в живота ни. Изпитваме щастие и душевен мир. Животът просто тече.

С най-добри пожелания, ом и искрена любов /прем/ Свами Ниранджананада

Поръчай книгата Труден Бог
Truden Web Site
Truden Web Site е създаден на 1.08.2003 година. Повечето материали публикувани до 2011 година носят подписа Truden Web Site. Този подпис носят и всички материали, чиито автори желаят анонимност.
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари