Децата в Скопие учат, че дедите им са били под българско робство

0

Крадат ни и цар Самуил
Велможите в Охрид се наричали кавхани и боили
Според македонски автори след векове под „българско робство“ през 971 г. македонският народ се вдигнал на въстание срещу българската власт под ръководството на цар Самуил. След като се освободили от „българско робство“, македонците влезли в люта схватка с Византия. И след дълга война „Първата македонска държава“ загинала в 1018 г. под ударите на гърците. Това учат в училище македонските деца, това пише в дебели „академични“ истории на Македония.
Това знаят за цар Самуил гражданите на западната ни съседка, по-млади от 60 години. Толкова трае вече лансираната след 1944 г. лъжа. А това е наистина стопроцентова лъжа. Етническият произход на цар Самуил и името на държавата, която управлява, никога не са били предмет на научен спор сред историците. Хиляди учени от Русия, САЩ, Англия, Франция, Германия, Сърбия винаги пишат за драматичния двубой между България и Византия през втората половина на Х и началото на ХI в. И това е естествено, тъй като всички оцелели документи от епохата (гръцки, сръбски, български, латински, арменски, арабски) говорят за българско царство и българския цар Самуил. Ето какво разказват те. През 971 г. византийците превземат Преслав и пленяват цар Борис II и неговия брат Роман. Българите обаче отказали да се предадат и под ръководството на Самуил, син на областния управител на Охрид Никола, продължили успешно войната. През 980 г. цар Борис II и брат му избягали от плен, но на границата с България Борис бил убит от „български граничар, тъй като беше облечен в ромейски дрехи“, пишат средновековните хронисти. Брат му Роман бил обявен за цар на България, но през 992 г. бил отново пленен от византийците в Скопие и хвърлен в затвор, където умрял в 997 г. През целия този период Самуил е бил командващ въоръжените сили на България. И едва след смъртта на Роман се обявява за български цар. Всичко това показва, че Самуил е спазвал българските закони като най-добросъвестен държавен служител. За това, че държавата, управлявана от Самуил, е България, е достатъчен дори само баналният факт, че след битката при Беласица през 1014 г. император Василий II се нарича Българоубиец. И че в Охрид, а не някъде другаде, бяга от окупирания от византийците Преслав българският патриарх. Така Охрид става за дълго време седалище на Българската патриаршия. Е, може ли седалището на Българската патриаршия да бъде в столицата на чужда държава? Изцяло прабългарска е и административната терминология на държавата – в Охрид има кавхан, ичиргубоил и т.н. Но най-нелепото в тезата за „македонския“ характер на Самуиловата държава е, че пълното име на василевса, превзел през 1018 г. Охрид, е Василий II Македонец. Защото е родом от днешна Източна Тракия, която се е наричала през средновековието Македония. Излиза, че македонец е унищожил Македония!
В интерес на истината, някои македонски историци, очевидно, изпитвайки известен срам, наричат царство България по това време „Самуиловата държава“, а не „македонска“. На тях пък ще напомним, че навсякъде държавите носят имената на народите, а не водачите им. Иначе по тази логика днешна Македония би трябвало да се нарича „Киро Глигоровата държава“.
Други скопски историчари пък дори официално вече признават, че цар Самуил се е наричал „цар на България“, а народът му – „български“. Но те се чувствали „македонци“, а името „българи“ и „България“ узурпирали, за да респектират враговете си, тъй като българите и България били прочути и спечелили слава и респект в предишните векове като народ и държава в Европа. Това, че България е била в тези векове голяма, силна и респектираща враговете си държава, е вярно. Но вярно е също така, че ако беше наистина „македонец“, цар Самуил щеше без колебание да вземе това име. Защото антична Македония от времето на Александър Македонски е далеч по-прочута и славна от България в тогавашна Европа. Където „Александрията“ (роман за подвизите на античния македонски цар) е била най-четената книга. Явно е колко са бързали македонските „учени“ да скалъпят тезата си. Която вече пращи по всички шевове.
Проф. д-р Божидар ДИМИТРОВ
Източник: Стандарт

Поръчай книгата Труден Бог
Truden Web Site
Truden Web Site е създаден на 1.08.2003 година. Повечето материали публикувани до 2011 година носят подписа Truden Web Site. Този подпис носят и всички материали, чиито автори желаят анонимност.
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари