Двама американци поделят Нобела за физика

0

Джон Мейдър и Джордж Смуут получиха отличието за изследванията си върху раждането на вселената и произхода на галактиките

Американците Джон Мейдър и Джордж Смуут са тазгодишните носители на Нобеловата награда за физика. Отличието им се присъжда за техните изследвания върху произхода на галактиките и звездите. Двамата анализират данните, събрани чрез сателита COBE, изведен в орбита през 1989 г. Той отчита фоновата радиация във вселената и позволява космологията да се превърне в точна наука. Сателитът на НАСА е имал за цел да проучи и изключително малките температурни вариации – от порядъка на една стохилядна от градуса, в различните части на вселената.
Тази информация е твърде важна за учените, тъй като им дава представа как материята е започнала да се натрупва, т.е. как са се образували галактиките.Наличието на фонова радиация от космически микровълни дава допълнителни аргументи в подкрепа на теорията за Големия взрив.

Според изчисленията на Мейдър и Смуут в момента на зараждането на вселената фоновата радиация е отговаряла на температура от 3000 градуса по Целзий, докато сега е едва 2,7 градуса над абсолютната нула.

Данните, добити от COBE се оценяват като изключително значими за развитието на астрофизиката. В екипа, направил възможно осъществяването на мисията му, участват над хиляда души. Негов ръководител е Джон Мейдър.

Той е отговарял за експериментите, свързани с измерването на фоновата радиация, а изследванията на температурните разлики в нея е ръководил Джордж Смуут.

60-годишният Мейдър, главен астрофизик в центъра за космически полети на НАСА „Годард“, е доктор по физика на Университета в Бъркли, Калифорния (Berkeley.edu).

Година по-възрастен от колегата си, Смуут защитава докторската си дисертация по физика в Масачузетския технологичен институт (МИТ) през 1974 г. Професор е в Университета в Бъркли.

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г.

Тя ще бъде връчена от крал Карл ХVI Густав на 10 декември, деня на смъртта на Нобел. Тази година паричната награда е 10 млн. шведски крони (1,37 млн. долара).

Първата Нобелова награда за физика е връчена на Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид лъчи, наречени по-късно на негово име.

Миналата година отличието бе присъдено на американците Джон Хол и Рой Глоубър и на германеца Теодор Хенш.

Глоубър получи половината от наградата за приноса си към квантовата теория на оптичната кохерентност и за своята работа върху теоретичното описание на поведението на светлинните частици.

Джон Хол и колегата му Томас Хенш си поделиха втората половина от наградата за приноса си към създаването на лазерна спектроскопия с висока разделителна способност.

Източник: НетИнфо

Поръчай книгата Труден Бог
Truden Web Site
Truden Web Site е създаден на 1.08.2003 година. Повечето материали публикувани до 2011 година носят подписа Truden Web Site. Този подпис носят и всички материали, чиито автори желаят анонимност.
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари