И у нас започна да набира почитатели завладялата цял свят идея за обменяне на книги на случаен принцип, наречена bookcrossing. За да популяризира идеята, асоциацията “Българска книга” разпространи безплатно на обществени места в големите градове над 500 книги.
Думата bookcrossing в Оксфордския речник означава „практика да оставяш книга на обществено място, за да бъде намерена и прочетена от някой друг“. И така една съща книга бива прочитана стотици пъти без да залежава в домашните библиотеки.Виктория Атанасова от Асоциацията „Българска книга“ от няколко дни оставя по обществените места из София маркирани със специален стикер български книжни заглавия. Тя разказва следното за навлизането на световната инициатива в България:
– Ние го правим, за да четат повече хора и да открият удоволствието от четенето и за това се надявам, че тези книги ще пътуват и дори всеки може да остави своя книга от своята библиотека.
Всяка книга преди да бъде пусната на свобода се регистрира в интернет сайта www.bookcrossing.com и се маркира със специален предупредителен стикер с уникален номер. Който намери книгата може да провери в сайта по номера на стикера кой и кога я е пуснал на свобода и какви са му впечатленията за нея. Повечето софиянци обаче се съмняват, че тази инициатива ще има успех в България. Ние обичаме да четем, но често пъти забравяме да връщаме.
Читателката Виолета е на мнение, че така се провокира ново мислене, въпроса е дали сме толкова съвестни, за да го направим.
Виктория Атанасова апелира към хората, които попаднат на “свободна книга”: Въпрос на съвест е и четенето на тази книга е като подарък за вас, споделете я с други хора.
В интернет страницата са регистрирани почти 3 млн. пуснати на свобода книги.

Инициативата „Книги на свобода“ в България се провежда успоредно с отбелязването на Световния ден на книгата и авторското право, който е на 23 април. На тази дата през 1616 година, в един същи ден са починали Шекспир и Сервантес. Това е и денят, на който са родени двама от класиците на 20-и век – Владимир Набоков (през 1899 г.) и Морис Дрюон (през 1918).
По света 23 април се празнува благодарение на ЮНЕСКО, но произхожда от Каталуня, където на тази дата честват Деня на свети Георги и всяка продадена книга е съпровождана от цвете, а книжарниците изнасят книгите си на тротоара.
От единадесет години 23 април е ден, в който се възкресява идеята за вечно живото слово, за неумиращата книга и вдъхновяващата й сила. Този ден е световно движение, подкрепяно от общественици, творци, политици, от милиони четящи хора на планетата. Те вярват, че духовното бъдеще на човечеството зависи от мястото на книгата в живота ни днес. Книгата обединява хората и ги издига.

Източници: БТВ; Дарик Радио

Поръчай книгата Труден Бог
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари