Наскоро брат ми срещнал свой приятел от детинство, който отдавна не живее в България.
Разприказвали се за доброто старо време и от дума на дума… се скарали.
Онзи изтърсил някаква нелепица от сорта, че чакал нещата в България да се оправят, за да се върне.
Наглото изказване звучало по-точно така:
„Хайде, кога ще оправите тука тая държава, за да се върнем да живеем в нея?“Брат ми, като ултра националист, реагирал много остро, както всъщност и аз бих реагирала, макар да не споделям крайните му възгледи.Ей, Алан Кольооо, тази държава е и твоя, тя е нашата страна, България.
Ако ние сами не се погрижим за бъдещето и, няма кой друг да го направи! Далеч съм от мисълта, че българите зад граница разсъждават като въпросния нискочел тип. Напротив, познавам много хора, които, макар и в странство, живеят с проблемите на България и правят много повече за промяната към по-добро от живеещите тук. За съжаление по този начин разсъждават много българи, които независимо от факта, че живеят тук, си мислят, че „Богът от машината“ ще слезе отгоре, като в древногръцка пиеса и ще им оправи живота с едно щракване на пръстите. Много безхаберници се намърдаха във властта точно заради тази глупава черта на българина да мисли, че ще се случи някакво чудо. Не знам наивитет ли е това, глупост ли, какво ли?!
Колко типична е за българина тази очаквателност ако може някой друг да свърши работата вместо него!
Мрънкаме за положението си, а какво правим, за да го променим?! Оставяме се хора в пенсионна възраст да предопределят бъдещето на България, като се оправдаваме, че и „едните и другите са маскари“. То спор за това няма, но съгласете се,че с отказа си да гласуваме, изразяваме не протест, а безразличие! За всичко това се замислих снощи докато гледах „Горещо“ на Венетчето Райкова, с гост Митьо Пищова, който се показа в цялото си „величие“, подпомогнат активно от екипа на предаването. Разбирам, че това е комерсиално шоу и преследва единствено рейтинг и щедри рекламодатели, но не трябваше ли по някакъв начин да се търси гротеската в образа на Пищова?! Не можеше ли Венетка да го разобличи като аморален и безскрупулен човек, а не да го представя като „Любимец на народа“, че чак и да полягва на леглото му с тигрова кожа?!
Що за хора сме, щом човек като Митьо Пищова се радва на всенародно одобрение и щял, моля ви се, да се кандидатира за президент!!! Какви са тия дето харесват това жалко подобие на човек, тази низка твар, тази еманация на човешката простотия?!?!

Господи, имай милост над грешного българина!!!

Поръчай книгата Труден Бог
предишна писаницаНякой гледал ли се е
следваща писаницаГеорги Константинов
Truden Web Site
Truden Web Site е създаден на 1.08.2003 година. Повечето материали публикувани до 2011 година носят подписа Truden Web Site. Този подпис носят и всички материали, чиито автори желаят анонимност.
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари