Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватия вече излязоха от сянката на войните и са най-новите горещи туристически дестинации на Европа.
Още от фериботите, набраздяващи водите на хърватското крайбрежие, подмамващата съблазън на Балканите се усеща почти физически. Балканските страни, които някога бяха част от Югославия, и заемащи западната част на Балканския полуостров, не оставят туристите безразлични от първия момент, в който ги зърнат. Очевидна е притегателната сила на кобалтовосиньото Адриатическо море. Там брегът изведнъж експлодира, от дясната страна на Адриатика и се издига във формата на грубо оформен гръбнак от каменни възвишения.
В Хърватия, Словения, Босна, Македония, Черна гора и Сърбия се намират някои от най-красивите градове и примамливи природни картини в цяла Европа. Но колкото и да са удивителни панорамите в тази част от света, тук има нещо повече от естетика. Тук има едно усещане за люлеене на самия ръб на дълбока пропаст.
Това е граница, на която се пресичат пътищата на различни народи или по-скоро техните светове се сблъскват във всеки смисъл на думата: изток и запад, север и юг, християнство и ислям, Европа и Средиземноморието.
Едно време на югоизточната част на Европа се гледаше като на място на брутални войни и тя винаги бе подценявана. Сега Балканите са поразително красиви и са се превърнали в място за прекрасни, запомнящи се ваканции.
Само преди десетилетие регионът бе разкъсван от войни и конфликти. Разпадането на Югославия остави след себе си 250 000 жертви и 3 000 000 бездомни хора и бежанци. Каква огромна разлика има само след десетилетие!? Сега хората напуснали някога тези територии, се завръщат и замират пред поразително красивите гледки.
Дали туристите да изберат да пътуват с корабче по протежението на Залива Котор в Черна Гора, дали да се отдадат на лов на трюфели из Истрийския полуостров в Хърватия или да сърбат гъсто турско кафе в някое босненско кафене?
Решението коя страна да посетят наистина е трудно за туристите, но със сигурност няма избор, който да е лош. Навсякъде ще се намерят любопитни места и красива природа. Балканският полуостров е мястото, където се срещат различни светове, те се смесват и образуват тераса, от която всеки може да погледне отвъд.

Източници: www.bulgarianpost.com ИДЕ.ЛИ

Поръчай книгата Труден Бог
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари