Изследване, фокусирало вниманието върху важен химикал в мозъка, дава отговор на въпроса защо деца, които са били малтретирани, могат да станат насилници, когато пораснат, съобщи Ройтерс. В рамките на изследването били наблюдавани нивата на серотонин – химикал, който предава сигнали в мозъка, при маймуни резус.

Резултатите от изследването допринасят да се разбере насилието над деца при хората заради биологическото сходство между маймуните и човека. Когато бебета маймуни биват малтретирани и отхвърлени от майка си през месеца след раждането си, мозъкът им в повечето случаи произвежда по-малко серотонин. Ниските нива серотонин са свързани с тревожност, депресия и агресивност при маймуните и хората. Изследователите проследили състоянието на маймуни бебета от раждането им до навлизането им в зряла възраст. Било установено, че женските екземпляри, които в детството си са били малтретирани от майките си и по-късно стават агресивни към децата си майки, притежават с 10-20 на сто по-малко серотонин в сравнение с женските, които като деца са били малтретирани, но не са станали враждебно настроени към децата си майки. Експертите отдавна знаят, че ако като дете си станал жертва на насилие, това увеличава шанса да станеш родител, който малтретира децата си.

Те се опитаха да разберат каква е причината – дали повтарящото се поведение в ранен етап от живота или дълготрайните промени в мозъчния процес, управляващ емоциите. Резултатите показват, че травмата в ранен етап от живота и дълготрайните промени в мозъка допринасят за появата на агресивно поведение у родителите, заяви изследователят Дарио Маестрипиери от Чикагския университет.

Поръчай книгата Труден Бог
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари