С най-голяма радост искам да съобщя на нашите Приятели, че Златният Трактат на Хермес Трисмегистус в най-скоро време ще бъде на разположение в Трудната Библиотека, преведен на Български език.

Благодарение на ентусиазмът и добрата воля на Ина (svetulka), Българският превод е готов, и след незначителна редакция ще бъде в Библиотеката.

Предлагам ви кратък откъс от Трактата.Злато-съдържащият или Златният Трактат на Хермес

Част I

Така каза Хермес: Дълги години не съм преставал да експериментирам, нито съм си спестявал усилие на ума. И тази наука и изкуство съм добил по едното вдъхновение на живия Бог, който отсъди те да бъдат открити за мен, Неговият слуга; който даде на разумните същества силата да мислят и да отсъждат право, без отричане, без предаване на отчаянието. За себе си – никога не съм разкривал това на никого, не заради страха от съдния ден или опрощението на душата ми, заради неговото скриване. Мой дълг е, и аз го поднасям на Праведните, както Бащата на Праведните щедро го положи върху ми.

Разберете още, О Синове на Мъдростта, че познанието за четирите елемента на древните философи не е било търсено цялостно и дръзко, за да бъде откривано с търпение, според причините и техните скрити действия. Но тяхното действие е скрито, след като нищо не е направено, освен анализирането на материята, и не е завършено, освен ако цветовете не бъдат изцяло преминати и овладяни. Знай тогава, че разделянето на водата, което древните философи направиха, я дели на 4 субстанции; едно в две, и три в едно. И третината от тях е цвят, такъв сякаш е сгъстена влага; но втората и третата части са Мерките на Мъдрите.

Вземи от влагата, или влажността, унция и половина, и от Южната червенина, която е душата на златото, една четвърт част,така да се каже,и половин унция от лимоненожълтия цитрин, и по сходен начин, половин унция златен прах, осем пъти по половин унция, което прави три унции. И знай още, че виното на мъдрите се приготвя на три, но то не е съвършено, докато тридесетият процес не бъде завършен.
Разбери действието, след това. Екстрактващото преваряване, отслабва
материята, но оцветяването я засилва; защото Луната 15 дни е слаба, и в третата си фаза е силна. Това са началото и краят.

Ето, аз ви заявявам това което е било скрито, доколкото то е едновременно в теб и за теб – това което е било вътре, е изнесено и поставено отвън, и не можеш да го имаш нито на земята нито в морето.
Ето защо, пази твоят Сребрист живец, приготвен в най-скритите покои, в които и е коагулирал; защото това е Живакът, отделен от отпадъчната материя.

Този, който чува думите ми, нека търси в тях; те са не за да оправдаят злосторника, но за да помагат в доброто; затова и аз съм открил всички неща,скривани преди, и отнасящи се за това познание, и съм разкрил най-великата сред всички тайни, даже сред Интелектуалната Наука.
Знайте още, Деца на Мъдростта, вие, които търсите да узнаете тук, че лешоядът на върха на планината крещи на висок глас, Аз съм Бялото на Черното, и Червеното в Бялото, и Жълтото на Червеното, и ви говоря самата истина.

И знайте, че главен водещ в изкуството е Гарванът, който е чернотата на нощта и чистотата на деня, и лети без криле.От горчивината, заседнала в гърлото, е взета тинктурата, червеното идва от тялото му, и от гърба му е взета тънка вода.

Разбери тогава, и приеми този дар от Бога, който е скрит от неразумния свят. В кухините на металите е скрит камъкът многовековен, с великолепен цвят, поразяващ ума, и едно открито море.Затова стани, и поднеси благодарностите си на Бога, който ти предаде това знание, защото Той възнаграждава обратно благодарния.

Сложи материята във влажен огън, и я остави да закипи, за да се увеличи топлината й, което унищожава сухотата на огнеупорната природа, преди да се покаже основата; тогава извлечи червенината и леките части, докато остане само около една трета.
Синове на Науката! Поради тази причина е казано,че философите са завистници, не че дават достъп до истината само на религиозните или честни мъже, или на мъдрите; но глупаците,невежите и злите, които са без самоконтрол и нямат доброта в себе си, най-малко те трябва да имат достъп до силата да извършват престъпления. Заради тези, философите са задължени пред Бога, и злите мъже не биват приети като достойни за тази мъдрост.

Знай,че тази материя аз наричам Камъкът, но тя също е наричана женственото на магнезия, или кокошката, или бялата слюнка, или летливото мляко, негоримото масло, така че да бъдат скрити от неспособните и невежите, на които им липсва доброта и себеконтрол; и която въпреки това съм посочил на мъдрите с единствения епитет, а именно Философският камък.

Ето защо, включи и съхрани в това море, огънят и небесната птица, до последния момент от изхода.

Но се противопоставям на всички ви, Синове на Философията, на които е даден великият дар на познанието, ако някой от вас би подценил или разгласил силата му на невежите,или на неподходящите за познанието на тази тайна. Ето, аз не съм получил нищо от никого, на когото да не съм върнал вече това, което ми е било дадено, нито съм пропуснал да го почета; даже в това съм вложил най-висша увереност.

Това, О Сине, е скритият многоцветен камък, който е роден и донесен в един само цвят; знай това и го прикривай. Така, Всемогъщи и милостиви, най-големите болести биват избегнати, и всяка мъка, нещастие, и зло и вредно нещо биват принудени да изчезнат; защото това води от мрак в светлина, от дива пустош към сигурно обиталище, и от бедност и лишения към свободна и изобилна на блага съдба.

Част II

СИНЕ МОЙ, преди всички останали неща те съветвам да се боиш от Бога, в когото е и силата да те вземе, и ограничението на всичко от което мечтаеш да се освободиш; каквото и да чуеш, приемай го осъзнато. Защото аз вярвам че не си глупак. Подчинявай се, затова, на моите инструкции и медитирай над тях, и остави сърцето си отворено да възприема, така сякаш ти си авторът на това, на което сега те уча.

Ако приложиш студ на всяка природа, която е топла, това няма да навреди; по подобен начин този, който е осъзнат, се затваря отвътре за злоупотребите на невежеството; за да не би пасивно да бъде заблуден.

Вземи летящата птица и я удави, летейки, и я отдели от нейната замърсеност, която остава в нея и в смъртта; изтегли я напред, и я раздели от нея си, така че да оживее и да ти отговори; не летейки далеч в слоевете отгоре, но чрез истинско въздържание от летеж. Защото ако ще я освободиш от затвора й, след това ще трябва да я управляваш съгласно Причината, и според дните както ще те уча, тогава тя ще стане твой спътник, и с това ти ще се превърнеш в почитан господар.

Извлечи от колоритно-игривото сянката му, и от светлината – неясния мрак, чрез който облаците надвисват над нея и й пречат; по силата на своята природа, също и горещата червенина – тя е изгорена.

Вземи, Сине мой, тази червенина, покварена от водата, която е като жив въглен,поддържащ огъня, от който трябва да се отдръпваш така често, докато червенината остане чиста, и тогава ще се свърже с теб, от когото е била нежно обичана, и в когото почива.

Върни тогава, О Сине мой, изгасналите въглени към живота, във водата за тридесет дни, както ти отбелязвам – и отсега нататък ще си коронован крал, в мир и покой над извора, и извличайки оттам Златния прах без влага. И сега съм направил сърцето на чуващите, надяващо се в теб, да възликува даже в очите им, съзирайки те в очакване на онова, което владееш.

Поръчай книгата Труден Бог
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари